URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2018, 18:01

985 milioane lei. Primăria Oradea supune dezbaterii publice un buget cu 6% mai mic decât anul trecut

Cine vrea bani e timpul să ceară! Conducerea municipalităţii supune dezbaterii publice un proiect al bugetului local în valoare de 985 milioane lei, cu 6% mai mic faţă de execuţia bugetară, de 1.044 milioane lei, de la sfârşitul anului trecut.

"E dificil să comparăm cele două bugete datorită modificărilor care au intervenit. Salariile profesorilor, în valoare de 100 milioane lei, care anul trecut s-au plătit prin bugetul local, nu se mai regăsesc în acesta, ele urmând să fie plătite prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. La fel, alte 50 milioane lei se pierd din impozitul pe salarii", a explicat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Directorul a calificat bugetul pe anul 2018 ca unul "echilibrat şi echitabil", pe considerentul că, pe fondul reducerii cheltuielilor de funcţionare, municipalitatea a încercat să păstreze calitatea serviciilor şi investiţiile oraşului la nivelul din 2017.

"Ne-am întors la nivelul din 2016!"

Spre deosebire de anul trecut, când veniturile oraşului s-au ridicat la 339 milioane lei pentru anul 2018, acestea sunt estimate la doar 303,8 milioane lei pe fondul diminuării impozitului pe venit.

Diferenţa de 36 milioane lei ar urma să fie compensată prin alocări de la bugetul de stat. "Ca nivel al veniturilor proprii ne-am întors în timp la nivelul 2016. Practic, am pierdut din veniturile pentru investiţii", a spus Florea.

Anul acesta veniturile proprii ale oraşului, din taxe şi impozite, reprezintă doar 31% din buget. Grosul încasărilor, de 53%, este reprezentat de veniturile instituţiilor publice precum spitale şi şcoli în valoare de 552,4 milioane lei.

Un procent de 6%, estimat la 56,8 milioane lei, îl reprezintă finanţările europene şi încă 1% sunt împrumuturile de circa 6,5 milioane lei.

"Fondurile europene reprezintă o sumă mai mică decât anul trecut pentru că suntem încă în aşteptarea semnării contractelor în condiţiile în care putem prevedea în buget doar sume certe", a explicat directorul economic.

Potrivit acestuia, 20 de milioane lei din cele 56,8  milioane lei sunt finanţările europene atrase pentru continuarea procesului de reabilitare a reţelelor de termoficare.

79% din bani merg pe cheltuieli de funcţionare

În ceea ce priveşte modul de cheltuire a bugetului local, municipalitatea estimează că anul acesta 79% din venituri, reprezentând 781 milioane lei, vor fi alocate pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare. Diferenţa de 21%, adică 204,3 milioane lei, urmează să fie rezervată cheltuielilor de dezvoltare.

Cheltuielile operaţionale sunt constituite în procent de 63% din cheltuielile cu funcţionarea spitalelor şi şcolilor în valoare de 503,1 milioane lei, urmat la mare distanţă de procentul de 11%, adică 88,5 milioane lei, rezervat cheltuielilor cu serviciile publice.

Diferenţa o constituie costurile cu funcţionarea instituţiilor publice (8%), asistenţa socială (7%) respectiv sport şi cultură (2%).

"Sumele reprezentând cheltuielile operaţionale sunt în creştere pentru că a crescut salariul minim pe economie", a explicat Eduard Florea.

Spre deosebire de anii anteriori, conducerea municipalităţii a luat decizia de a suspenda finanţarea ONG-urilor pe bază de concurs de proiecte.

"Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune va avea un buget mai consistent pentru a finanţa atât acţiuni dedicate Centenarului, cât şi evenimente care au demonstrat în anii anteriori succes la public", a susţinut directorul.

În schimb, printre programele finanţate în continuare de municipalitate se vor număra: susţinerea învăţământului românesc din Micherechi (Ungaria), Gala Campionii Viitorului, premierea elevilor cu performanţe la învăţătură, iniţierea în înot a elevilor de clasa a II-a şi premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Lucrări obligatorii

Lista de investiţii a municipalităţii este deschisă de lucrări în continuare precum cele de reabilitare a sistemului de termoficare (20,8 milioane lei), construirea podului Centenarului de lângă fostul Centru de Calcul (10,7 milioane lei), reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric (8,9 milioane lei), prelungirea drumului rapid (6,5 milioane lei) şi restaurarea Casei Darvas – La Roche (4,7 milioane lei).

În paralel, municipalitatea va aloca 5,7 milioane lei pentru realizarea documentaţiilor tehnice ale viitoarelor proiecte cu finanţare nerambursabilă şi îşi va asuma realizarea investiţiilor obligatorii pentru derularea proiectelor cu finanţarea europeană.

"Spre exemplu, podul peste Peţa trebuie reabilitat pentru că pe aici va trece linia de tramvai, iar ulterior nu se va mai putea interveni", a explicat Florea.

Investiţii incerte

În ceea ce priveşte investiţiile noi, municipalitatatea nu a prea avut de ales. "Intenţionăm să lansăm cât mai multe licitaţii şi să avem contracte cu clauze suspensive sau să le finanţăm din buget local", a declarat directorul.

Altfel spus, deşi va desemna executantul municipalitatea ar putea să nu demareze lucrările decât în cazul în care va câştiga finanţarea europeană, ar identifica resurse în bugetul local sau ar lua în împrumut.

În cazul în care va lucra din fonduri proprii municipalitatea va încerca să deconteze lucrările din fonduri europene în măsura în care va reuşi să îndeplinească toate criteriile după care se atribuie acestea.

Pe lista unor astfel de investiţii riscante se numără achiziţia de tramvaie second-hand, realizarea ansamblului statuar de la podul Centenarului sau a statuii lui Iuliu Maniu, modernizarea străzii Dimitrie Cantemir, reabilitarea străzii Calea Bihorului şi altele.

În ceea ce priveşte investiţiile cu finanţare europeană deja conturate municipalitatea a trecut pe listă reabilitarea unor instituţii şcolare precum Grădiniţa 20, Colegiul Naţional Mihai Eminescu sau Colegiul Traian Vuia, eficientizarea energetică a celor două spitale orădene, amenajarea a patru pieţe publice la nivel de cartie, respectiv reabilitarea Pieţei Ferdinand şi a străzii Aurel Lazăr.

Pe listă se mai numără reabilitarea termică a unor blocuri, extinderea liniei de tramvai de-a lungul pârâului Peţa din Calea Aradului până în zona Cantemir, construirea de piste pentru biciclete, extinderea podului Dacia şi construirea unui pasaj subteran pe sub Bulevardul Magheru pornind din zona Parcului Traian.

Potrivit calendarului stabilit de municipalitate proiectul de buget va fi dezbătut în şedinţă publică, pe data de 1 februarie, de la ora 16, în sala Traian Moşoiu a Primăriei. Orădenii vor putea face propuneri pe marginea proiectului inclusiv după acestă dată, până pe 5 februarie, după care forma finală a bugetului va fi supusă pe 15 februarie aprobării Consiliului Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
CORECȚIE
...INLESNIRII..
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:19 de TDS
FACI APOLOGIA ÎNLESNIRI SINUCIDERII?
@Sandu1201:Acest comentariu ( tolerat) îți va aduce o nouă sesizare la Poliție!
Postat 21 Ianuarie 2018, 15:18 de TDS
Tds
Încearcă să te omori , ar fi mai bine. Dacă nu ai curaj te împing eu de la spate sa nu te ai pe conștiința
Postat 20 Ianuarie 2018, 12:56 de Sandu1201
SUNT ACRU! AMAR! ORICE NUMAI DULCE NU! NU! NU! ( SĂ-L IMIT PE MRU)
@Sandu1201: 1. Mă refeream la mărirea " lefii " lu' DIKTATOR și a " lefilor " pupililor: Florinel și Mirciulică! Pare că n-ai înțeles dar sunt convins că da! 2. Nu-mi plac dulciurile! Așa că din partea mea poți mânca și " turkish delight with perje "!
Postat 20 Ianuarie 2018, 08:08 de TDS
Tds
Marirea aia e si din minusul de 6% . Cat despre Dragnea,,,,,, încearcă să lingi la mine ( mănânc Milka si gustul e de Africana uneori cu alune).. ca de EL FUGITIVO MAZĂRE nu mai zic ( isi permite BENTLEY continental din salariu de primar).
Postat 20 Ianuarie 2018, 00:22 de Sandu1201
ORICE MĂRIRE DĂ LEAFA DĂ LA DRAGNEA E BUNĂ! IN REST...SĂ-L.....
Nu înteleg de ce atâta disperare! POM este cea mai bună " allways " de pe planetă! O ajută si +infinit în unul singur de la Cluj! Deci care e problema? CIUPERCI PRABUSIBILE s-or mai găsi! Linia aia de tramvai mi se pare inutilă! Oricum prin implicarea DIKTATORIALĂ in greva OTL-iștilor a lui BOLOJAN s-a dus naibii transportul public în Oradea! În campania elec t ORAL a HERR DIKTATOR promitea linii de autobuze in tot orașul! Eh, la fel ca în viata civila HERR DIKTATOR s-a reorientat! NU-I MAI PLACE PRIMA! Vrea senzatii...TARI! Dar pentru asta trebuie să o ai tare! Adică sa fii tare dar totuși gently! Deci eu zic că vina pentru salariul uriaș al lui HERR si pupilii aferenti este a lui DRAGNEA!
Postat 19 Ianuarie 2018, 18:45 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON