URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2018, 19:33

Încă 18 milioane euro: Termoficare Oradea îşi cumpără grup energetic nou pentru a înlocui vechiul cazan pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Societatea Termoficare Oradea va investi 18 milioane euro în achiziţia unui grup energetic nou, format dintr-un cazan de apă fierbinte şi un motor termic, pentru a-şi asigura o rezervă în cazul unor avarii şi a putea dezafecta vechiul cazan pe gaz care nu mai respectă normele de mediu.

Un grup energetic nou

Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei într-un grup energetic ce va înlocui vechiul cazan pe gaz din 1966. "Este vorba de un cazan de apă fierbinte şi de un motor termic, care odată realizate vor asigura atât capacitatea de funcţionare normală, cât şi capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului", a explicat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Cazanul de apă fierbinte va fi pus în funcţiune doar în momentul în care temperaturile scad foarte mult, pentru că acesta nu produce energie electrică din care societate de termoficare să atragă venituri suplimentare.

"Doar motorul termic va produce energie electică de 5,5 mW. Este de opt ori mai slab decât centrala actuală, care are o capacitate de 40 mW. Acesta poate fi folosit independent doar vara, când e foarte cald şi este enevoie doar de o încălzire uşoară a apei", a spus edilul.

"Investiţia nu va scumpi gigacaloria"

Investiţia, în valoare 18 milioane euro, urmează să fie finanţată din fondurile societăţii Termoficare. "Ne propunem ca, în cazul în care această soluţie va fi aprobată de Consiliul Local, să trecem la licitaţie. Durata de realizare este estimată la 11 luni", a spus primarul.

Potrivit edilului, noul grup energetic ar putea fi pus în funcţiune în toamna anului viitor. "În iarna 2019 – 2020, dacă totul e în bună regulă, acest grup va putea deja funcţiona. În aceste condiţii, cazanul vechi pe gaz va fi complet dezafectat pentru că nu respectă condiţiile de mediu. Iarna care vine va fi ultima în care acesta va mai funcţiona", a declarat Bolojan.

Primarul a insistat asupra faptului că, deşi consistentă, investiţia nu va implica majorarea preţului gigacaloriei. "Aceste investiţii nu vor avea impact asupra preţului gigacaloriei pentru că se fac din bugetele de investiţiui. Eventuale elemente de fluctuaţii s-ar putea datora preţului gazului şi eventual modificării TVA", a promis Bolojan.

Amendaţi de Garda de Mediu

Societatea Termoficare a fost amendată cu 30.000 lei în luna ianuarie de Garda de Mediu pentru că a pus în funcţie vechiul cazan, care nu mai respectă standardele de mediu.

Termoficare a contestat amenda în instanţă, dar a pierdut la nivelul Judecătoriei, iar recursul este pe rolul Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ei da
Sa se cumpere primim, dar daca se scumpeste? cine plateste diferenta? Atentie este o promisiune publica "nu se scumpeste gigacaloria" !!! Dar la cat de "jmekeri"sunt unii vor spune, nu s-a scumpit Gcal, dar s-a scumpit transportul, sau cum deja se zice "gazul". Deci...cine plateste, daca se scumpeste pretul platit de utilizatorul final pentru a se incalzi iarna? Haaa?
Postat 25 Octombrie 2018, 23:33 de Christa
Thumbs up
La modul cum a reusit sa salveze CET-ul orasului...magna cum laudae primului termotehnist al orazii
Postat 25 Octombrie 2018, 21:15 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON