URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2020, 14:08

101 ani de la eliberarea Oradiei. Bolojan: „Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție, şi a fiecăruia dintre noi”

101 ani de la eliberarea Oradiei. Bolojan: „Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție, şi a fiecăruia dintre noi” Pe 20 aprilie 1918, în zi de paşte, militarii români, conduşi de generalul Traian Moşoiu, au eliberat Oradea de sub ocupaţie străină
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă lumea întreagă nu ar fi lovită de pandemia de Covid-19, orădenii ar sărbători împreună, luni, cei 101 ani trecuţi de la eliberarea Oradiei şi instalarea administraţiei româneşti.

Restricţiile impuse de autorităţi nu permit organizarea vreunei festivităţi, dar primarul Ilie Bolojan a anunţat că a depus, în numele oraşului, o coroană de flori la bustul generalului Traian Moşoiu, care a condus trupele eliberatoare.

„Să nu uităm. 20 aprilie 1919, de Paşti, a fost ziua în care unități ale armatei române, comandate de generalul Traian Moşoiu, au intrat în Oradea, instaurând administrația românească. Oradea a devenit parte a României Mari. A fost un moment de răscruce, când soarta orașului nostru a fost în mâinile ostaşilor români. Se cuvine să ne aducem aminte de cei care, știuți sau neştiuti, au pus o piatră de temelie la ceea ce este astăzi Oradea și țara noastră”, a scris primarul Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Edilul a precizat că acum soarta Oradiei este depinde de medici şi asistenţi, dar şi de fiecare locuitor în parte.

„Astăzi, soarta orașului e în mâna altor oameni, cei în combinezoanele de protecție – şi a fiecăruia dintre noi. Am încredere că vom trece împreună, cu bine, și prin această încercare. Dumnezeu să aibă în pază Oradea! La mulţi ani, dragi orădeni”, a mai scris Bolojan. 

Centenarul Oradiei

În urmă cu un an, la centenarul eliberării Oradiei, Primăria a organizat festivităţi ample, fără precedent, care au scos în stradă mii de orădeni. 

Momentul istoric al întâmpinării Generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Károly a fost reconstituit în centrul Oradiei, iar statuile episcopilor Roman Ciorogariu şi Radu Demeter au fost dezvelite în Piaţa Unirii. 

În a doua parte a zilei, a avut loc o defilare militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu transportoare blindate, tunuri de obuzier, autostaţiile Panther, dar şi militari din Oradea şi din ţară. În plus, de două ori, în timpul paradei, centrul oraşului a fost survolat de trei elicoptere Puma. 

Vezi aici un colaj video cu evenimentele din 20 aprilie 2019:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Exista toate acele reguli, dar daca uită-te mai bine. Altădată comentai că ți se ridica mașina ca sa spele străzile.
Postat 20 Aprilie 2020, 19:58 de Sandu2100
După 101 ani ...
... măscăricii ăștia nu au aflat că, întretimp, s-a inventat apa la pompă !?! Oradea este îngropată în praf, nu se iau măsuri, nu se spală străzile și nu există niciun fel de reguli publice în acest sens !?!
Postat 20 Aprilie 2020, 19:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON