URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 IANUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Zilele trecute, Oradea a intrat în colimatorul primarilor celor mai importante orașe din țară, Bucureștiul și Clujul. Și, ca de fiecare dată, fără ca noi să avem vreo vină. Asta nu înseamnă că nu suntem măguliți că ditamai primarii de capitale, de provincie și de țară nu mai pot dormi de grija noastră!
Zic şi eu
Adrian Cris
Partid-balama, care s-a obişnuit să-şi ofere „serviciile” când PNŢCD şi PNL, când PD-PDL, când PSD, UDMR nu trăieşte decât din parazitarea partidelor întemeiate sau măcar justificate ideologic, oferindu-le în Parlament, în Consiliile Judeţene şi în Consiliile Locale voturile pentru încropirea unor majorităţi, în schimbul atât al discriminărilor pozitive oferite minorităţii, cât mai ales al privilegiilor pentru liderii acesteia.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze. E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Guta cuprinde o serie de boli care apar singure sau în combinaţie şi includ hiperuricemia, atacurile de artrite inflamatorii (la o singură articulaţie), depozitele de cristale de uraţi la nivelul articulaţiilor şi la nivelul rinichilor, precum şi litiaza renală cu săruri de uraţi. Hiperuricemia (creşterea acidului uric plasmatic la valori de peste 7 mg%) este cea care determină apariţia gutei. Acidul uric, alături de creatinină, uree şi pigmenţii biliari, este un produs final al metabolismului proteic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
07 Decembrie 2019, 14:23

Termoficare răspunde USR Bihor că tranzacţionarea certificatelor de gaze s-a făcut legal. Nicio vorbă despre demisia lui Necula!

În plin scandal privind condamnarea definitivă a directorului societăţii Termoficare Oradea, Stănel Necula, într-un proces de corupţie, furnizorul de energie termică şi USR Bihor se ameninţă reciproc cu instanţa.

Conducerea Termoficarea a răspuns, sâmbătă dimineaţă, acuzaţiilor formulate marţi de USR Bihor privind lipsa de transparenţă în procesul de tranzacţionare a certificatelor verzi către CET-urile din Timişoara şi Motru, conduse de administraţii liberale.

Furnizorul de energie termică a emis un drept la replică în care nu face nicio referire la cererea USR Bihor privind suspendarea "de îndată" a mandatului managerului Termoficare, Stănel Necula, condamnat definitiv pentru corupţie.

În schimb, Termoficare îşi apără poziţia afirmând că tranzacţionarea certificatelor s-a făcut fără nicio implicaţie politică, cu desemnarea societăţii specializate în tranzacţionarea certificatelor prin procedură de selecţie, încheierea contractului cu clauze de confidenţialitate fiind menită "să protejeze interesele părţilor", iar perfectarea tranzacţiilor fiind în folosul societăţii orădene, fără însă a se preciza cât s-a câştigat de pe urma lor.

Se caută un broker!

Concret, conducerea Termoficare a arătat că în 24 aprilie 2018 a derulat o procedură de selecţie în vederea încheierii unui parteneriat cu firme agreate la bursă alături de care să achiziţioneze 216.000 de certificate UEA.

Certificatele erau necesare operatorului Colterm Timişoara, care era o obligat să le depună la Registul Unic Consolidat al Uniunii Europene până la sfârşitul lunii aprilie în contul cantităţii de gaze de seră eliberate în atmosferă în anul precedent.

Potrivit comunicatului Termoficare, invitaţia a fost trimisă unui număr de 15 societăţi specializate în tranzacţionarea certificatelor. "În data de 25 aprilie 2018 subscrisa a desemnat ca fiind câştigătoare oferta depusă de SC TDR Energy SRL, încheindu-se contractul de asociere in participaţiune din 25 aprilie 2018, având ca anexă, ca parte integrantă, acordul de confidenţialitate 5.740", se menţionează în dreptul la replică.

Asocierea TDR Energi – Termoficare a tranzacţionat către Colterm 216.000 de certificate EUA achiziţionate de pe piaţa liberă cu aprobarea AGA Termoficare. "Obligaţiile asumate de părţile contractante au fost în totalitate respectate şi îndeplinite", a transmis Termoficare, fără a preciza valoarea tranzacţiei şi nici profitul înregistrat de societate.

Pentru CET-urile din Timişoara şi Motru

Potrivit dreptului la replică, operatorul de termoficare a primit din partea Colterm o solicitare similară în ianuarie 2019 pentru achiziţia a 250.000 de certificate UEA cu rambursarea preţului în 6 rate egale în perioada februarie – iunie 2019.

Astfel, Termoficare şi TDR Energy au semnat în ianuarie 2019 un act adiţional la contractul din aprilie 2018 prin care au prelungit perioada asocierii până în aprilie 2020 şi au încheiat un contract cu Colterm privind achiziţia a 219.000 de certificate, la un preţ total de 6.898.500 euro.

Operatorul de termoficare timişorean şi-a plătit certificatele în perioada mai – octombrie 2019, garantând plata lor cu 7 milioane lei şi asumarea ratelor de către Consiliul Local Timişoara. Conform comunicatului, preţul final al contractului, actualizat din ordinele de tranzacţionare a certificatelor, a fost de 6.871.050 euro, părţile îndeplinindu-şi în totalitate obligaţiile asumate.

O operaţiune similară a fost derulată şi în aceeaşi perioadă la solicitarea UATAA Motru, pentru care asociaţii au avut de achiziţionat 12.600 certificate UEA cu o valoare estimată de 384.300 euro.

La fel ca în cazul precedent, CET-ul din Motru a depus o garanţie de 500.000 lei, iar Consiliul Local din localitate şi-a asumat graficul de plăţi care prevedea trei rate egale în perioada mai – iunie 2019. Valoarea finală a contactului, rezultată din ordinele de tranzacţionare, a fost de 391.608 euro.

Nici cu privire la aceste două tranzacţii, Termoficare nu precizează concret care a fost câştigul societăţii, deşi acesta a fost motivul declarat al implicării în asemenea tranzacţii.

Pe bani publici, dar confidenţial

În dreptul la replică formulat către USR Bihor, conducerea Termoficare neagă că ar fi secretizat datele tranzacţiilor, deşi a încheiat un acord de confidenţialitate. "Societatea noastră nu a desfăşurat procedurile de achiziţie şi vânzare certificate de carbon "ocolind" Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, aşa cum susţine USR Bihor, ba mai mult, având în vedere prevederile art. 37 pct. 1 lit. e şi f din Legea 99/2018 privind achiziţiile sectoriale (act normativ în baza căruia subscrisa realizează achiziţii) care exceptează de la aplicabilitate operaţiunile de servicii financiare în legătură cu emisiunea, vânzarea, cumpărarea sau transferul valorilor mobiliare ori al altor instrumente financiare (cum sunt şi certificatele de CO2), apreciem că nu poate fi pusă la îndoială selectarea concurenţială, legală, a partenerilor societăţii noastre şi nici transparenţa decizională în acest sens", a transmis conducerea operatorului de termoficare.

În ceea ce priveşte acordul de confidenţialitate încheiat cu TDR Energy, conducerea societăţii susţine că este o practică "perfect legală" folosită inclusiv în contractele încheiate de instituţii publice şi menită "să protejeze interesele părţilor comerciale implicate într-un contarct". "O eventuală încălcare a acordului de confidenţialitate ar fi putut genera în sarcina societăţii noastre plata unor daune consistente, lucru care nu ar fi fost (...) în interesul cetăţenilor oraşului Oradea", se arată în dreptul la replică.

Conducerea Termoficare a arătat că "pentru a evita presupunerile eronate", a invitat la sediul societăţii reprezentanţii USR Bihor pentru a consulta documentele, în condiţiile acordului de confidenţialitate, lucru care nu s-a întâmplat.

"Există numeroase contracte încheiate inclusiv de autorităţi publice care conţin clauze de confidenţialitate a căror încălcare poate genera prejudicii semnificative pentru partea în culpă, astfel încât afirmaţia tendenţioasă a USR Bihor ("putem să aflăm ce s-a făcut cu banii orădenilor, dar nu vă putem spune") e gratuită şi nefondată", a transmis Termoficare.

"Să-şi retragă afirmaţiile!"

Reprezentanţii societăţii au mai susţinut că acuzaţia URS Bihor privind "folosirea la secret a banilor orădenilor pentru a salva alte administraţii liberale din ţară", lezează imaginea societăţii.

Conducerea Termoficare susţine că tranzacţiile cu certificate EUA au fost legale, transparente şi profitabile, "neputând fi vorba în niciun caz de vreo formă de ajutor sau de salvgardare cu titlu gratuit a unei societăţi sau autorităţi".

La fel ca USR Bihor, care la începutul acestei săptămâni ameninţa că va solicita instanţei să facă publice prevederile acordului de confidenţialitate, Termoficare Oradea ameninţă că îşi va apăra interesele în justiţie.

"Având în vedere cele de mai sus, solicităm pe această cale USR Bihor să-şi retragă public afirmaţiile făcute. În caz contrar, ne rezervăm dreptul să acţionăm în consecinţă", se încheie comunicatul termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
....
Lasati-l pe infractor, cand dai cu piatra intr-un caine, te uiti intai cine-l tine-n lesa! Si pt. ca suntem la subiectul ,,certificate verzi", ce se mai aude de cele doua MEGA AMENZI pe care le-am primit pt. ca brokerul din Birtin a vrut sa fie jmeker, sa joace la bursa?
Postat 09 Decembrie 2019, 05:37 de pinonel
...
Dacă era PSD-ist sau susținut de PSD sărea instant propaganda oligofrenă și îl demola.
Postat 08 Decembrie 2019, 12:08 de User anonimizat
Mai excalibur
Mai Excalibur, de cand te visezi tu cetatean al orasului actioner la primarie! Ai visat? Tu esti taxatul primasului care cosmareste si insi pune in practica aiurelile pe banul tau, iobagule! Cand nu-i ajung banii pune de o majorae, supraimpozitare si mai baga pe teava pustii si firme de genul termoficarii care cica trebuie "sponsorizare" de la buget ca sa poata sa iti vanda la pret dublu Gcal fata de cei cu gazu! Ai priceput ca nu esti actionar? Iobagule! Du-te si munceste si platestte si ciocu mic ca iar mai baga astia ceva suprataxare pe vorbarie! Cat e peneleul in floare tot penalul este mare!
Postat 07 Decembrie 2019, 23:42 de scortosul
O conducere confidentiala...
Merita sa locuiesti in oradea ca sa poti trai live "dezvoltarea".Cine sunt aceste entitati: "Conducerea Termoficare", "Reprezentanţii societăţii"? Cine joaca in filmul asta? Stanel?Cretu? Termoficare oradea are ca actionar 99% Primaria Oradea? De ce se pierde vremea cu niste marionete, si nu se intra peste "Conducerea Termoficare" cu organe abilitate si competente, pina sa apuce dumnealor sa-si "apere interesele în justiţie" si sa-si spele imaginea sifonata de usr si curti de apel.Actionarii mai vrea sa stie (!) si cum calculeaza dinsii gigacaloria.Sau tre' sa vina Melinda sa se ocupe personal si de problema asta?Apropo,cetatenii orazii sunt actionari la PMO si implicit la termoficare,sau doar clienti?
Postat 07 Decembrie 2019, 19:37 de excalibur
Daca ii penelist poate fi si
Daca e panelist poate fi si penal!!! Ce sa zic, cred ca toti portarii au nevoie pe "fonctie" de cazier numai la pmo-ul liberal Oradea nu este cazul! TGraiasca penalii nostrii veniti la Oradea pe linia statului paralel pnl!
Postat 07 Decembrie 2019, 19:05 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3101 RON
  • 1 EUR = 4.779 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON