URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2020, 19:00

Intervenţii la palatul Moskovits în urma unor infiltraţii provocate de un balcon înfundat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Angajaţii Abed Nego au intervenit la începutul lunii februarie pentru a repara faţada palatului Moskovits Miksa din Oradea, aflat încă în garanţie, în urma lucrărilor de reabilitare finalizate în 2018.

La acea dată BIHOREANUL a pus degradarea mult prea rapidă a tencuielii pe seama unor lucrări făcute de mântuială cu muncitori nepricepuţi de către firma Abed Nego. Printr-un drept la replică transmis redacţiei, reprezentanţii companiei au respins vehement ideea că ar fi responsabili pentru degradarea faţadei și au oferit explicații.

Nu au fost de vină

"Verificările specialiştilor noşti au stabilit că problemele au fost cauzate de infiltraţiile de apă din interiorul balconului, în urma topirii zăpezilor şi a ploilor", se menţionează în document.

Potrivit Abed Nego, firmei nu i se pot imputa defectele balconului. "Potrivit proiectului de reabilitare a clădirii aflată la intersecţia străzii Republicii cu Parcul Traian, lucrările au presupus lucrări la acoperiş, la faţade şi revizuirea tâmplăriei. În schimb, lucrările de reparaţii, izolaţii sau amenajări ale balcoanelor au căzut în sarcina proprietarilor".

Reprezentanţii Abed Nego au reparat faţada doar pentru că lucrarea era în garanţie.

Firma a recomandat Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor şi Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei lucrări de hidroizolare a pardoselii şi de reabilitare a sistemelor de colectare a apelor din interiorul balcoanelor.

"Fără luarea acestor măsuri, va persista riscul apariţiei unor infiltraţii care vor duce la degradarea tencuielilor, a finisajelor şi chiar a structurii parapetelor balcoanelor", se menţionează în comunicatul constructorului.

"Curăţaţi gurile de scurgere!"

Reprezentanţii municipalităţii au confirmat BIHOREANULUI faptul că vina pentru degradările provocate faţadei revine unuia dintre proprietarii din palat şi nu muncitorilor care au lucrat la reabilitarea clădirii.

"Balcoanele clădirii au o gură de scurgere a apei de ploaie. Dacă proprietarul a acoperit acea scurgere cu gresie, de exemplu, apa adunată în balcon se infiltrează şi se prelinge pe zugrăveala exterioară", a explicat Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de presă al Primăriei.

Potrivit comunicatorilor municipalităţii, reprezentanţii Fundaţiei pentru protejarea monumentelor Bihor, prin intermediul căreia s-au derulat lucrările de reabilitare a palatului Moskovits, au anunţat proprietarului balconului să ia măsuri pentru degajarea gurii de scurgere a apei pentru a evita pe viitor distrugerea faţadei.

Lucrările de reabilitare a faţadelor palatului Moskovits Miksa au fost atribuite prin licitaţie firmei Abed Nego în ianuarie 2016 şi au fost finalizate în aprilie 2018. Investiţia în valoare de peste 660.000 lei a presupus intervenţii la acoperiş, faţade şi tâmplărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zgarda de mediu
Bine ca n-a reclamat nimeni la zgarda de mediu,ca-l executau pe proprietar...
Postat 19 Februarie 2020, 19:07 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON