URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2017, 16:23

Compania de Apă Oradea şi-a lansat noul portal pe care sunt anunţate online toate intervenţiile pe reţele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate intervenţiile pe reţele vor fi anunţate în timp real! Compania de Apă Oradea şi-a lansat vineri noul portal pe care sunt anunţate online toate intervenţiile pe reţele.

"Pagina de web a fost schimbată astfel încât aceasta să fie mai bogată în conţinut şi mai accesibilă clienţilor", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului comercial, Ovidiu Mureşan, începând din 1 ianuarie toate lucrările pe reţelele de apă şi canalizare vor fi marcate în fiecare dimineaţă pe o hartă de pe portalul CAO astfel încât orădenii să poată şti în timp real zonele aflate în lucru

În paralel, compania a pus în funcţiune un centrul SMS prin intermediul căruia va anunţa consumatorii cu privire la avariile de pe reţele, intervenţiile programate, facturile eliberate sau orice alte informaţii folositoare. "Vrem să le oferim clienţilor noştri informaţii în timp real", a spus Mureşan.

Portalul realizat de informaticienii CAO mai cuprinde informaţii cu privire la facturile transmise asociaţiilor de proprietari, documentele şi taxele necesare pentru obţinerea unor avize, licitaţiile şi investiţiile derulate de companie.

S-au extins reţelele!

Anul acesta CAO a construit din fonduri europene 73,3 kilometri de reţea nouă de apă cu 3.220 de branşamente aferente şi a amenajat 48,8 kilometri de canal menajer cu 3.083 de racorduri.

În paralel, compania a realizat 3,8 kilometri de reţea de apă, 268 metri de canal menajer şi a reabilitat 528 metri de reţea de apă şi 739 metri de canal menajer.

Investiţiile făcute au dus la creşterea gradului de utilizare a reţelei de canalizare de la 79% în 2016 la 80,5% anul acesta cu perspectiva creşterii la 83,5% în 2018.

"Din păcate, deşi am adus conducta de canalizare pe stradă, nu toată lumea se racordează folosindu-se de sistemele proprii cu fose septice nu neapărat etanşe", a declarat directorul Gavra.

Supraimpozitare pe toaletă

Conform evidenţelor CAO, în Oradea există în prezent circa 4.600 de clienţi care au doar contract pentru furnizarea serviciilor de alimentare cu apă, nu şi canalizare.

Începând din luna noiembrie, parte din orădeni au fost invitaţi la sediul companiei pentru lămurirea situaţiei având în vedere că începând de anul viitor imobilele care nu sunt racordate la reţeaua de canalizare vor fi supraimpozitate cu 50%.

"Le-am trimis clienţilor noştri circa 3.750 de invitaţii în care le-am solicitat să vină la discuţii pentru lămurirea situaţiei. Dintre aceştia au răspuns invitaţii cam 2.000 de clienţi, dintre care şi-au încheiat contracte de canalizare cam 600 de persoane", a declarat Mureşan.

Un calcul aproximativ arată că încheierea unui contract pentru deversarea şi eputarea apelor uzate înseamnă la nivel de gospodărie o cheltuială suplimentară de circa 12 lei pe lună pentru cei circa 6 metri cubi de apă uzată livrată lunar în reţeaua de canalizare.

Pentru accelerarea procesului de racordare a populaţiei la reţeaua de canalizare, mai ales în mediul rural, CAO va cere administraţiilor locale pe teritoriul cărora prestează servicii să adopte, la fel ca Oradea, măsuri de supraimpozitare a proprietarilor care refuză să se racordeze la reţeaua de canalizare existentă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Fazarea proiectului" şi cei trei fazani!
.
Postat 16 Decembrie 2017, 17:18 de eutanasiu
Dar tantalaul acela cat un dulap ce cauta in miezul pozei?
Ca motrofosul Muresan nu a avut legatura cu apa decat cand se scurgea ploaia in canalele Romtelecomului, de zicea ditamai seful de birou comercial ca nu conteaza ... vine soarele si usuca tot !?!
Postat 16 Decembrie 2017, 13:40 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON