URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2019, 23:50

Street Food Festival a adus delicii, muzică şi filme în Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a treia a festivalului dedicat mâncărurilor "de stradă" a început, vineri, în Cetatea Oradea, ale cărei curţi s-au umplut de curioşi şi pofticioşi.

Din prima seară, la câteva dintre food truck-urile care au poposit în fortăreaţă s-au format cozi serioase. Tot din prima seară, orădenii au avut parte de muzică, inclusiv un concert al formaţiei The Mono Jacks, tot mai populară între amatorii de rock alternativ.

"Autostrada Moldovei. P.S. Glumeam"

Street Food Festival are loc în acest weekend, de vineri până duminică, în fortăreaţa orădeană, evenimentul fiind organizat de Agenţia Why Not & Flavours şi Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea).

Curţile Cetăţii au fost amenajate de festival, cu locuri de relaxare, saci coloraţi, un cinema în aer liber (cu proiecţii pe una dintre clădirile fortăreţei), zonă pentru copii (cu un mic parc de distracţii, face painting şi baloane), respectiv zone cu mese şi bănci pentru mâncare.

În prima curte organizatorii au montat şi indicatoare către principalele atracţii, adăugând şi indicatoare cu mesaje amuzante. Aşadar, una dintre săgeţi "spune": "Doar du-te şi vino înapoi. Creşte pofta de mâncare", iar o alta, îndreptată în direcţia ieşirii din Cetate, arată mesajul "Autostrada Moldovei. P.S. Glumeam", dat fiind că aceasta nu există, după cum a tot atras atenţia afaceristul moldovean Ştefan Mandachi, autorul celebrei campanii #șîeu. 

Scump... cu cozi  

În prima curte şi în curtea Palatului Princiar au fost deschise circa 40 de standuri şi restaurante pe roţi cu mâncare (Elemozsia, Bătrânu Sas, SMKD, Cimbru, Taco Mania, MeatIC, Invidan, Texas Brothers, etc.) şi băuturi, inclusiv vin şi prosecco.

În ceea ce priveşte preparatele culinare, ofertele par mai diverse decât în alţi ani. Pe lângă vedetele festivalului, adică burgerii de toate felurile, orădenii pot gusta sandwich-uri carne afumată, pui crispy la con, mai multe soiuri de taco, buritto, quesadilla, gyros grecesc, fructe de mare, mâncare indiană, mâncare chinezească, frigărui de porc şi alte bunătăţi. Şi orădenii nu s-au sfiit să o facă, chiar dacă, la unele restaurante, au trebuit să stea la coadă.

Festivalul nu duce lipsă nici de deserturi, precum clătite (crêpe şi pancakes), cannoli (desert italienesc) şi churros (preparate specifice Spaniei şi Portugaliei).

Nici anul acesta preţurile la Street Food Festival nu sunt mici. Câteva bucăţi de pui crispy la cornet costă 20 de lei, un taco 25 de lei, un preparat "pork’n pită" de la MeatIc, din Oradea, costă 25 de lei, un sandwich cu carne de vită Angus 27 de lei, iar burgerii între 25 şi 35 lei.

Filme şi concerte

Atmosfera în prima seară de festival a fost una plăcută, relaxantă. Cele două curţi ale Cetăţii aproape că s-au umplut de orădeni. În curtea Palatului Princiar, câţiva dintre ei s-au adunat în jurul scenei pentru a asculta concertele date de Lucia şi de trupa The Mono Jacks, ai cărei fani au cerut şi "bis".

Sâmbătă şi duminică, Street Food Festival va fi deschis începând cu ora 10. La cinema-ul în aer liber vor fi proiectate filmele "Povestea Iubirii", "Nunta in ofsaid" şi "Omul care l-a ucis pe Don Quijote".

De asemenea sunt programate şi alte concerte. Sâmbătă, de la ora 19, va cânta Moon Museum, iar de la ora 21, Jurjak. Duminică, de la ora 19, formaţia locală Baby Elvis Acoustic, urmată, de la ora 20.30, de RATB.

Street FOOD Festival este un concept de festival care a debutat în 2016 la Cluj-Napoca şi ulterior a fost dezvoltat în alte 11 oraşe. În 2018 festivalul a fost vizitat în total de peste 800.000 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON