URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2018, 14:35

ORA Jazz Festival: Artişti importanţi din 10 ţări vor cânta, în weekend, la Sinagoga Sion

ORA Jazz Festival: Artişti importanţi din 10 ţări vor cânta, în weekend, la Sinagoga Sion Adam Ben Ezra (credit foto: Ezra Gozo Mansur)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzicieni din Israel, Germania, Norvegia, Franţa, Finlanda, Cehia, Canada, Olanda, China şi Austria vor cânta, în acest weekend, la ORA Jazz Festival, organizat în premieră la Oradea de Asociaţia Culturală Mono, responsabilă şi pentru cunoscutul Festival de la Gărâna.

Bani de la APTOR

Co-organizator este Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), care alocă 30.000 euro evenimentului. Banii sunt pentru plata onorariilor artiştilor, celelalte cheltuieli pentru transport, cazare şi organizare fiind suportate de Asociaţa Culturală Mono, care, în schimb, va încasa veniturile din bilete.

"În timp, după ce devine cunoscut, festivalul se va putea autofinanţa. Acum, însă, la început, organizatorii au nevoie de un imbold. Organizarea festivalului este şi o metodă de a promova oraşul", a spus viceprimarul Florin Birta, joi, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării evenimentului.

Despre program a vorbit Simona Giura, reprezentanta Asociaţiei Culturale Mono, care a amintit că asociaţia organizează Festivalul de Jazz de la Gărâna (jud. Caraş-Severin), ajuns la ediţia XXII, precum şi Timişoara Jazz Festival, ajuns la ediţia a X-a.

Adam Ben Ezra, la Oradea

Festivalul se va deschide vineri, 14 septembrie, cu recitalul lui Adam Ben Ezra. Contrabasistul israelian transformă fiecare concert într-un eveniment spectaculos: muzicii create la contrabas îi adaugă o combinaţie inteligentă de efecte şi pedale, iar rezultatul este un concert intens, de fiecare dată unic.

Al doilea concert al serii le aparţine muzicienilor germani de la Arne Jansen Trio. Liderul grupului, chitaristul Arne Jansen este deţinătorul unui prestigios premiu ECHO Jazz. La Oradea va prezenta albumul "Nine Firmaments", ce conţine piese cu atmosferă mediteraneană, compuse într-o călătorie prin Sudul Europei.

Din trupă face parte şi Robert Lucaciu (foto, în dreapta), care a crescut în Germania, dar are origini orădene. De altfel, acesta a fost prezent la conferinţa de presă de joi, alături de bunicul său, orădeanul Dumitru Lucaciu.

Prima zi de festival se va încheia cu Bansal Trio, grupul violonistei norvegiene de origine indiană Harpreet Bansal. Trioul celebrează 10 ani de activitate în acest an. Muzica lor este o invitaţie într-o călătorie printre lumini şi umbre, seninătate, agitaţie şi spiritualitate în mijlocul automatismului vieţii urbane.

Paganini al contrabasului

Sâmbătă, 15 septembrie, va începe cu "Cele 1001 de voci ale contrabasului" - recitalul solo al renumitului contrabasist francez Renaud Garcia-Fons (foto). Supranumit "Paganini al contrabasului", Renaud Garcia-Fons nu se consideră un contrabasist, ci un artist al improvizaţiei. Concertele lui sunt de fiecare dată evenimente remarcabile de creativitate şi virtuozitate.

Va urca apoi pe scenă Grégory Privat Trio. Nominalizat la Victoires du Jazz 2015 la categoria "Revelaţia anului în jazz", Grégory Privat şi-a continuat an de an ascensiunea pe scena internaţională de jazz. Pianistul, originar din Insula Martinica, a debutat la celebrul label ACT Music cu albumul  "Family Tree", un tribut adus muzicii ţării în care s-a născut. Alături de Chris Jennings la contrabas şi Tilo Bertholo la baterie, Grégory Privat va aduce în sinagoga orădeană sonorităţi caraibe, sensibilitate muzicală şi virtuozitate.

Seara se va încheia cu duoul finlandez Verneri Pohjola & Mika Kallio. Trompetistul Verneri Pohjola, o voce originală în spaţiul jazzului nordic, cântă în duo cu bateristul Mika Kallio din 2008. Anul acesta au înregistrat primul lor album, Animal Image, inspiraţi de filmul cu acelaşi nume al regizorului Perttu Saksa, un documentar poetic despre relaţia oamenilor cu animalele şi cu natura. Muzica se transformă în viziunea lor într-o punte emoţională ce leagă oamenii de animale. Concertul va fi însoţit de proiecţia filmului.

"In between silence"

Duminică, 16 septembrie, festivalul este gazda unuia dintre cei mai inovatori pianişti ai jazzului mondial. Norvegianul Bugge Wesseltoft aduce pe scena orădeană ultimul său album solo "Everybody Loves Angels" (ACT Music, 2017).

Se spune despre Bugge Wesseltoft că este printre puţinii pianişti care ştiu să facă tăcerea atât de sonoră. Albumul a fost înregistrat într-o catedrală din Lofoten, în nordul Norvegiei.

Al doilea concert al zilei va fi susţinut de Omer Klein Trio din Israel. Pianistul Omer Klein este un nume cu rezonanţă în jazzul european, cu precădere pe scena germană, acolo unde concertează cel mai des. Este foarte apreciat pentru felul original în care îmbină ritmuri dintre cele mai diverse cu teme melodioase, romantice. La ORA Jazz Festival va prezenta cel mai nou album al trioului - Sleepwalkers, o viziune despre lumea în care trăim, transpusă în compoziţii inspirate şi improvizaţii energice.

Radio.string.quartet (foto) va încheia prima ediţie a festivalului cu un concert memorabil. Două viori, o violă, un violoncel şi o voce vor încerca să cânte despre ceea ce există între calmul începutului şi tăcerea sfârşitului. "In Between Silence" este un proiect în care patru muzicieni virtuozi şi-au dorit să concentreze şi să redea cântecul vieţii aşa cum este ea - plină de haos, energie şi frumuseţe.

O parte din echipa ORA Jazz Festival are în palmares organizarea a două mari festivaluri de jazz în zona de vest a ţării, Gărâna Jazz Festival şi Timişoara Jazz Festival. "Incluzând Oradea, un oraş cu istorie şi cultură bogate, pe harta evenimentelor sale, ORA Jazz Festival speră să aducă muzica jazz mai aproape de pasionaţi şi să câştige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale", au transmis organizatorii.

Concertele se vor desfăşura în Sinagoga Neologă Sion, din strada Independenţei nr. 22, începând cu ora 18. Preţul unui bilet pentru o zi este de 80 lei, iar al abonamentului 210 lei.

Biletele şi abonamentele se pot achiziţiona online pe www.bilete.ro sau înaintea începerii primului concert al zilei, de la intrare.


ORA Jazz Festival
14-16 septembrie 2018

Vineri, 14 septembrie 2018, 6 pm
Adam Ben Ezra (Israel)
Arne Jansen Trio - Nine Firmaments (Germania)
Bansal Trio (Norvegia, Cehia)

Sâmbătă, 15 septembrie, 6 pm
Renaud Garcia-Fons - Double Bass 1001’s voices (Franța)
Grégory Privat Trio - Family Tree (Franța, Canada)
Verneri Pohjola & Mika Kallio Duo - Animal Image (Finlanda)

Duminică, 16 septembrie 2018, 6 pm
Bugge Wesseltoft - Everybody Loves Angels (Norvegia)
Omer Klein Trio - Sleepwalkers (Israel)
radio.string.quartet - In Between Silence (Austria, China-Taiwan, Germania, Olanda)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON