URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2018, 15:30

Ediţie bogată a European Music Open: Spectacol de flamenco, concert al Corului Madrigal, o seară de jazz şi o emisiune Garantat 100% filmată la Oradea (VIDEO)

Ediţie bogată a European Music Open: Spectacol de flamenco, concert al Corului Madrigal, o seară de jazz şi o emisiune Garantat 100% filmată la Oradea (VIDEO) În cadrul European Music Open, Teatrul Regina Maria va găzdui, în premieră, un spectacol de flamenco autentic (foto: Facebook, Castro Romano Flamenco)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a treia a festivalului European Music Open le va aduce orădenilor evenimente artistice importante, unele prezentate în premieră la Oradea. Evenimentul va avea loc între 19 şi 24 iunie, programul acestuia fiind prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ion Grigorescu la Oradea

European Music Open cuprinde anul acesta opt evenimente. Festivalul va debuta, pe 19 iunie, de la ora 18, cu vernisajul expoziţiei "Ion Grigorescu - Opera pictată 1963-2017", autorul fiind considerat un artist de excepţie, operele sale fiind repere preţioase în peisajul artistic contemporan. Lucrările lui Ion Grigorescu au fost prezentate inclusiv la Muzeul de Artă Modernă din New York şi la Centrul Pompidou din Paris. Expoziţia va rămâne la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor timp de două luni.

O zi mai târziu, pe 20 iunie, Cetatea Oradea va găzdui un eveniment de prezentare a mai multor volume: "Criminalii şi crinii" de Ion Stratan (1955-2005), "Aşa, cuvântul", de Andrei Paul Zăltescu (1966-2017), "Atlasul lingvistic al Crişanei", de Dorin Uriţescu, şi "AFKA" de Călin-Andrei Mihăilescu. Acesta din urmă va fi prezent la Oradea. Scriitorul româno-canadian îşi va prezenta volumul de proză scurtă, dar va vorbi şi despre celelalte trei volume menţionate mai sus.

"The sound of… musical"

Pe 21 iunie, Catedrala Romano-Catolică va găzdui un concert de muzică clasică cu invitaţi de seamă din mai multe ţări. În program au fost incluse două lucrări de Richard Wagner, "Preludiu Lohengrin" şi Uvertura Operei Tannhauser, şi "Te Deum" de Anton Bruckner, care, potrivit directorului artistic al festivalului, tenorul orădean Alexandru Badea, nu a mai fost cântată în România de circa 50 de ani. Dirijor va fi Okatsu Shuya din Japonia, iar solişti - Hironori Jo, Johannes von Duisburg şi orădencele Brigitta Kele şi Maria Popa.

O zi mai târziu, de la ora 17, şi Catedrala Greco-Catolică va găzdui un eveniment muzical. Este vorba despre un recital extraordinar al Corului de Copii Radio, conduşi de dirijorul Voicu Popescu. Circa 40 de copii vor prezenta un program intitulat "The Sound of… musical", în cadrul căruia au fost incluse melodii din spectacole şi filme de tip musical din anii ’40 până în prezent. Corul de Copii Radio se află pentru prima oară la Oradea.

O seară flamenco

În aceeaşi seară, de la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria va avea loc un spectacol deosebit, prezentat tot în premieră la Oradea. Este vorba despre "Buscando Cervantes", un spectacol cu muzică şi dans flamenco prezentat de Suite Española Danza & Castro Romero Flamenco, trupe care fac parte din elita mondială a interpreţilor originali de dans.

Sâmbătă, 23 iunie, Teatrul Regina Maria va găzdui un colocviu interesant. Realizatorul Cătălin Ştefănescu vine la Oradea să realizeze o emisiune Garantat 100%, care va fi apoi transmisă de TVR. Invitat va fi solistul George Petean, considerat unul dintre cei mai importanţi baritoni ai lumii.

Tot în premieră, pe 23 iunie, de la ora 22, Sinagoga Sion va găzdui o seară de jazz cu Harri Stojka Band din Viena. Harri Stojka este chitarist, producător, compozitor şi cântăreţ, provine dintr-o familie de rromi cunoscuţi ca negustori de cai şi păstori, care au plecat din regiunea Ţării Româneşti în urmă cu mai bine de 160 de ani. Trupa lui este singura din Austria care a cântat alături de Jimmy Cliff, Eric Burdon, Van Morrison şi Carlos Santana.

Corul Madrigal, la Oradea

Ca de obicei, European Music Open se va încheia, pe 24 iunie, cu o gală găzduită de Teatrul Regina Maria. De data aceasta, în faţa orădenilor va apărea Corul Naţional de Cameră Madrigal, o emblemă a vieţii muzicale româneşti, care va fi dirijat de Anna Ungureanu.

Ediţia a III-a a European Music Open este organizată de municipalitate prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), directorul artistic al festivalului fiind şi anul acesta tenorul Alexandru Badea. "În peisajul cultural românesc, Oradea are potenţial să devină ceea ce Salzburg reprezintă pentru Austria", a spus tenorul orădean în conferinţă.

La conferinţa de presă organizată miercuri la Primărie au fost prezenţi şi reprezentanţi ai partenerilor – Episcopia Romano-Catolică, Episcopia Greco-Catolică, Muzeul Ţării Crişurilor, Teatrul Regina Maria – precum şi Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio.

De asemenea, la eveniment a participat şi Ignacio Arroyo, director de fabrică la Holcim, companie care sponsorizează şi anul acesta European Music Open. "Este o onoare pentru Holcim să fie sponsor oficial pentru ediţia a treia a acestui minunat festival de talie europeană. Ne alăturăm cu bucurie proiectelor care aduc un plus de valoare comunităţilor în care activăm", a spus acesta.

O parte dintre evenimente, precum cele de la cele două catedrale, vor fi cu intrare liberă. Biletele pentru evenimentele din sălile de spectacol urmează să fie puse în vânzare de săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON