URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2019, 19:00

Oradea ar putea deveni "staţiune turistică de interes naţional"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii ar urma să trăiască într-o "staţiune turistică de interes naţional". Consilierii locali au aprobat, miercuri, în unanimitate, depunerea documentaţiei necesare obţinerii acestui titlu la Ministerul Turismului. Beneficiile ar fi multiple, între care posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile şi guvernamentale pentru dezvoltarea infrastructurii turistice în municipiu.

Alte obiective ale demersului sunt "creşterea vizibilităţii şi notorietăţii destinaţiei", având în vedere că toate staţiunile de interes naţional sunt promovate de Ministerul Turismului şi sunt cuprinse în materiale de promovare, "creşterea fluxurilor turistice" şi "crearea unor oportunităţi suplimentare investitorilor din domeniul turismului care vor accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice".

În documentaţia care urmează să fie depusă la Ministerul Turismului se vor găsi date privind cadrul natural şi infrastructura municipiului, o analiză a potenţialului turistic şi date privind structurile de cazare şi de agrement din Oradea.

De asemenea, Oradea se va lăuda şi cu resursa de apă geotermală, ce-i drept încă nu pusă destul de bine în valoare din punct de vedere turistic, ea fiind utilizată în ştrandul Ioşia şi în zona SPA a Aquapark-ului Nymphaea.

"Cel mai important aspect în aplicaţia noastră este faptul că avem o resursă naturală, apă geotermală. Nu este exploatată încă la potenţialul ei, însă odată ce am deveni staţiune de interes turistic naţional am putea accesa fonduri care să ne permită să dezvoltăm această latură mai bine", a precizat pentru BIHOREANUL Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Oradea îndeplineşte criteriile pentru a primi acest tilu. Aplicaţia pregătită de autorităţile locale alocă Oradiei un punctaj de 315 dintr-un maxim de 395. Şi asta deoarece Oradea nu poate acumula 30 de puncte pentru trasee turistice montane şi 50 de puncte pentru spaţii de schiat.

Punctajul minim pentru clasificarea drept staţiune turistică de interes naţional este de 135 de puncte.

Documentaţia va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare la Ministerul Turismului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu Oradea singură trebuie să se autoevalueze ...
... pentru că nu are capacitatea de a face așa ceva. 315 puncte din 390 înseamnă o diferență, în mod real, de aproape 390 - (315x33%). Oradea nu are cum să ajungă "stațiune" așa cum nu au reușit să fie nici alte reședințe de județe ... pentru că este deja încadrat la categoria "pol urban de dezvoltare" (municipiu de rang II, sediu administrativ județean) !?!
Postat 28 Martie 2019, 10:43 de CrisDumi
Intreb si eu pentru un prieten din vecinatatea orasului.
Intreb si eu pentru un prieten, aceasta noua clasificare propusa nu va veni la pachet cu unele majorari de taxe si impozite acum sau mai tarziu? Intreb asa ca parca tot suntem la o impozitare "fruntasa" deja asa ca o noua majorare de taxe si impozite este "bine venita" si "bine asteptata" cu entuziasm de cetatenii orasului.
Postat 27 Martie 2019, 21:08 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON