URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Termoficare Oradea scumpeşte tarifele pentru avize şi lucrări. Multe dintre ele s-au dublat!

Consiliul Local Oradea a hotărât miercuri majorarea de către Termoficare a tarifelor pentru eliberarea de avize, proiectarea de lucrări şi executarea acestora pentru terţi.

Mai scump!

Hotărârea a fost adoptată cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, în vreme ce social-democraţii au votat împotrivă, iar udemeriştii s-au abţinut.

De altfel, odată cu intrarea în legalitate a Hotărârii de Consiliu Local, operatorul îşi va scumpi majoritatea serviciilor prestate către terţi.

Spre exemplu, taxa pentru eliberarea avizului de coexistenţă, necesar celor care vor să construiască, se majorează de la 248 lei la 295 lei, cea aferentă avizului de racordare va creşte de la 218 lei la 295 lei, iar cea pentru avizul de contorizare se dublează, de la 109 lei la 245 lei.

La fel, tarifele de deconectare sau repunere în funcţiune s-a majorat de la 93 lei la 220 lei, sumă la care se adaugă o componentă variabilă legată de amploarea lucrărilor efectuate.

Şi de două ori

CET-ul îşi va majora şi tarifele pentru proiectare. Preţul unui proiect de racordare la reţeaua termică de transport a fost majorat de la 842 lei, la 1.981 lei, iar cel al unui proiect privind racordarea prin extinderea reţelei de transport a crescut de la 1.735 lei la 3.435 lei.

Potrivit raportului de specialitate anexat hotărârii, Termoficare a cerut majorarea tarifelor invocând "majorarea costurilor cu salariile faţă de iulie 2017 (n.r. când au fost stabilite actualele tarife), precum şi experienţa acumulată în ultimii ani legat de prestarea serviciilor conexe serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat".

Se cumpără degazor

Tot cu privire la Termoficare, consilierii locali au mai aprobat, joi, preluarea de către municipalitate a obligaţiilor de plată aferente achiziţiei unui utilaj pentru degazarea apei de adaos cu o capacitate de 200 metri cubi pe oră.

Instalaţia, necesară pentru îmbunătăţirea calităţii apei folosite al obţinerea agentului termic, va fi achiziţionată de municipalitate la un preţ de 7,1 milioane lei în baza unui contract încheiat cu firma Energomontaj.

Potrivit referatului anexat hotărârii, investiţia va fi suportată dintr-un credit care va fi luat de la Banca Europeană de Investiţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Termoficare s-a privatizat
Pe vremuri erau chiaburi si patroni, aka mosieri respectiv burghezi.Primii isi rezolvau interesele prin partidul taranesc ceilalti prin cel liberal. "Cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL",nu mai e cazul sa facem agricultura sau industrie,ne tragem niste monopoluri si traim bine pe viata.De data aceasta nu e de vina inflatia care a dus la majorarea taxelor locale, ci "majorarea costurilor cu salariile faţă de iulie 2017".Iar dublarile de genul "842 lei la 1.981 lei" "de la 1.735 lei la 3.435 lei" ne arata clar ca oradea este sub ASALT.Asaltul DEZVOLTARII de care ne-am saturat.O populatie pasiva fascinata de art-nouveau...
Postat 15 Mai 2019, 09:59 de excalibur
295 lei pentru un aviz de coexistenta?!?!?
cineva a tampit complet... cum sa platesti 295 lei pentru un aviz de coexistenta? avizul pentru care nu e necesar a se misca nimeni dintr-un birou, aviz ce atesta daca ai sau nu retele in zona... Oricum nu era justificat nici tariful initial de 245 de lei, dar 295 lei. Raportul de modificare a tarifelor, nu sjustifica scumpirea celui mai uzual si inutil aviz.
Postat 15 Mai 2019, 09:20 de MihaiP
Pe intelesul amarastenilor
Daca vrei sa construiesti de vrei de nu vrei trebuie sa ai avizul si avizul termoficarii ca nu ai , ca nu are treaba cu tine asa ca platesti negatia, avizul negativ,.... Mizerabili astia impreuna cu pmo au blocat patrunderea gazelor in oras asa ca o gramada de zone sunt acum neacoperite de o sursa de incalzire rezonabila, onorabila. Doar dealurile perimetrale se bucura de accesul la gaze, zone intregi sunt vitregite de prezenta unor retele ale termoficarii care nici nu asigura nevoile celor pe langa care trec dar asa sunt, este blocata intrarea in zona a retelelor de gaz. Pe spranceana unele cladiri s-ua racordat la termficare si acum toatra zona este afectat de aceste aranjamente pe persoana fizica. Menajerul falimentator impreuna cu un bolovan birtinez a incurcat orasul si orasenii cu racheta lor care inghite tot mai multe resurse financiare din taxe si impozite platite si de cei ce nu au acces nici la gaze. O mizerie pe spranceana cheliosului!
Postat 14 Mai 2019, 22:03 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON