URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2018, 15:47

Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Singuratice și aproape invizibile. Așa își trăiesc viața cele două pisici sălbatice de la Zoo Oradea. Sunt doi masculi, chiar frați, care au ajuns la Oradea în urmă cu trei ani, în urma unei donații făcute de Parc des Felins, un amplasament dedicat îngrijirii și înmulțirii pisicilor sălbatice de lângă Paris.

Figaro și Lucifer s-au născut pe data de 10 aprilie 2014, iar aproape un an mai târziu, în 12 februarie 2015, au ajuns la Zoo Oradea, în urma unei donații venite din partea Parc des Felins, situat la aproximativ 50 de kilometri de Paris. Având blana de culoare gri-cafeniu, tărcată, cu dungi negricioase, felinele se disting prin coada foarte stufoasă, care se termină totdeauna în negru.

Spre deosebire de pisicile domestice, care adoră să fie mângâiate, pisicile sălbatice (Felis silvestris) sunt animale solitare, petrecându-și majoritatea timpului stând ascunse pe timpul zilei și ieșind mai mult noaptea, pentru a-și caută hrana.

“Specia este carnivoră și se hrănește aproape exclusiv cu rozătoare mici și doar ocazional cu păsări mici, reptile sau alte mamifere mici. Este un animal singuratic, dar în perioada împerecherii poate fi întâlnit și în grupuri”, explică reprezentanții Zoo Oradea.

Orădenii și ceilalți vizitatori ai Zoo Oradea îi pot vedea pe Figaro și Lucifer, rar și pentru scurte perioade, în special după-amiaza, imediat după ce au intrat în Grădina Zoologică, din aleea principală, pe partea stângă, înaintea lacului cu păsări acvatice.

Începând de duminică, Figaro mai are și un alt nume, Motănel, fiind adoptat de o fetiță din Timișoara, care s-a aflat în vizită la Zoo Oradea, îndemnând și alți copii să vină să-l admire pe Motănel, “așa sălbatic, somnoros și cam leneș”.

La noi în ţară, pisica sălbatică trăieşte îndeosebi în pădurile de câmpie şi de deal, fiind răspândită din Delta Dunării înspre munte. Se împerechează o singură dată pe an, în februarie-martie, perioadă ușor de recunoscut datorită mieunăturilor atipice.

După o gestație de aproximativ 70 zile, femela naște 2-4 pui, lipsiți de vedere și auz timp de 10-12 zile, pe care îi alăptează aproximativ o lună de zile, după care sunt înțărcați și pregătiți să-și urmeze mama la vânătoare. La vârsta de aproximativ trei luni, puii sunt gata să vâneze singuri, asigurându-și prin forțe proprii supraviețuirea.

Loredana Buz,
Consilier relații publice ADP Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON