URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2019, 21:11

Cămilă cu două cocoaşe la Zoo Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grădina Zoologică Oradea şi-a îmbogăţit colecţia de animale, începând de joi, cu un pui de cămilă cu două cocoaşe (bactriană), adus de la Grădina Zoologică din Miskolc (Ungaria). Blând şi haios, puiul de cămilă are vârsta de un an, este mascul şi s-a acomodat foarte repede în ţarcul pregătit special la Zoo Oradea.

Cămilele cu două cocoaşe (bactriene) sunt o specie critic ameninţată cu dispariţia şi vin din zona centrală a Asiei, din deşertul Gobi şi Taklamakan.

Un număr mic de cămile bactriene se mai găseşte şi în Kazakhstan şi Pakistan, fiind doar 800 de exemplare în sălbăticie. Animalele din această specie sunt mari şi greoaie, au lungimea corpului de 2,5-3 metri, înălţimea de 1,8-2,1 metri, greutatea de 450-600 kg şi lungimea cozii de 50-58 cm. Au cocoaşe drepte, mult mai ţuguiate decât cele ale cămilelor sălbatice sau domesticite. În general, sunt animale paşnice şi foarte rar se întâmplă să afişeze un comportament agresiv.

"Preocuparea noastră permanentă este să facem Grădina Zoologică tot mai atractivă, motiv pentru care dorim să aducem cât mai multe animale din specii pe care nu le deţinem. În acest sens, colaborăm permanent cu grădini zoologice din ţară, dar şi din străinătate. De mulţi ani, nu am avut cămilă în Grădina Zoologică din Oradea", precizează Liviu Andrica, director al Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Cămila este un animal erbivor, mănâncă plante spinoase, iarbă uscată şi blocuri de sare, adică aproape orice creşte în deşert. Petrece 8-12 ore pe zi păscând şi tot atâtea rumegând. Cămila poate bea în 10 minute o cantitate de 100 de litri de apă.

Rezerva de apă acumulată în stomac poate atinge o cantitate între 100 şi 150 litri, cantitate suficientă pentru 2 săptămâni.

Loredana Buz
consilier relații publice ADP Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Re: CrisDumi
Dacă te documentezi cu atenţie, poţi să observi că, în termeni informali, cuvântul "cămilă" se poate referi atât la cămila bactriană (cu două cocoaşe), cât şi la dromader (cea cu o cocoaşă), iar DEX (ed. 2009) face expres această precizare. În plus, articolul de pe Wikipedia confirmă că cele trei specii de cămile (bactrianul, dromaderul şi bactrinarul sălbatic) sunt cămile autentice, iar lama, alpaca, guanaco şi vicuña (specii native continentului american) sunt şi ele camelide, înrudite cu cămilele autentice. Aşadar, te rog să nu acuzi pe nimeni de analfabetism înainte să te convingi că ai temeiuri sustenabile ;)
Postat 22 Aprilie 2019, 10:51 de DorelCaminante
Iată nivelul de instruire de la primărie ... după chipul și asemănarea edilului șef !?!
Loredano, orice cămilă are două cocoașe ... nu există vreuna cu lipsă la așa ceva !?! Ce e cu o cocoașă se numește dromader !?! Cum e cel de la apt. 101 din clădirea în care îți iei salariul de "analfabetă" !?!
Postat 20 Aprilie 2019, 12:59 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON