URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2019, 15:09

Un român negociază bugetul UE pentru următorii şapte ani. Siegfried Mureşan: "Debirocratizarea accesării fondurilor europene este obligatorie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre eurodeputaţii care vor negocia Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027 al Uniunii Europene este europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.  

Vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, Siegfried Mureşan este responsabil de coordonarea în interiorul grupului a domeniilor buget, dezvoltare regională, agricultură şi control bugetar.

"Va fi o luptă extrem de dificilă, iar eu mă voi implica total. În luna ianuarie vor începe negocieri extrem de dure pe bugetul UE pe următorii şapte ani. Dacă ajungem la un numitor comun în cadrul PPE, având în vedere că suntem forţa determinantă în Comisia Europeană şi cel mai mare grup în Parlamentul European, atunci această poziţie va fi coloana vertebrală a acordului între toate forţele politice. De precizat că avem nevoie de un echilibru între vechile priorităţi şi noile priorităţi. Până acum, cea mai mare parte a bugetului UE a mers în agricultură şi în fonduri structurale şi de coeziune - vechi priorităţi. Dar faptul că au fost vechi priorităţi nu înseamnă că sunt demodate. Dimpotrivă, ele şi-au dovedit utilitatea în timp. Noile priorităţi sunt: mobilitatea tinerilor - căci e clar că tinerii vor creşte, vor trăi, vor lucra într-o Europă unită - trebuie să fie bine pregătiţi pentru asta, trebuie să acumuleze experienţe internaţionale; apoi, investiţii în cercetare, în inovare, în securizarea frontierelor externe ale UE, combaterea migraţiei ilegale, combaterea schimbărilor climatice."

Siegfried Mureşan a precizat că două măsuri sunt absolut necesare în următorii şapte ani: creşterea contribuţiei statelor membre şi debirocratizarea.

"Statele dezvoltate, care oferă mai mult decât primesc, vor un buget cât mai mic. Însă trebuie să le explicăm: dacă doreşti să investim mai mult în combaterea schimbărilor de climă, în protecţia frontierelor externe ale UE, nu putem avea un buget mai mic. Căci Marea Britanie, un stat bogat, se va retrage cel mai probabil pe 31 ianuarie 2020. Trebuie să creştem un pic contribuţia la bugetul UE şi trebuie să folosim fondurile mai bine. Vestea bună este că noul procuror-şef european pune pe picioare cu mare viteză Parchetul European, care va deveni funcţional până la sfârşitul anului 2020. Şi va combate mai bine şi mai hotărât frauda şi evaziunea cu fonduri UE. Cea de-a doua măsură este reducerea birocraţiei fiindcă, în momentul de faţă, beneficiarii de fonduri UE cheltuiesc o mare parte din sumă pe consultanţi. Este un pachet de măsuri propus de PNL, care are susţinerea PPE şi, între timp, şi a unei majorităţi în PE: 1. Aceleaşi reguli valabile pentru toţi şi bazate pe regulile din ţările care au avut cea mai bună absorbţie de fonduri UE; 2. Eficientizarea şi mai buna coordonare a controalelor şi a auditului: dacă azi te-a controlat o instituţie şi te-a găsit în regulă cu toate documentele, mâine să nu te mai poată controla o altă instituţie din acelaşi motiv; 3. Digitalizare: fără arhive în original, timp de cinci ani după ce au încheiat un proiect pe fonduri europene. Digitalizare totală, atât la depunerea proiectelor, cât mai ales la arhivare."

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON