URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2019, 08:35

Târg gastronomic ECO FOOD la Mănăstirea Izbuc, 14 -15 septembrie 2019

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ECO FOOD – târg local de gastronomie eco și bio este organizat de către Mănăstirea Izbuc, în calitate de partener de proiect, prin  proiectul “CREATING AND DEVELOPING A CROSSBORDER POLYCENTRIC  NETWORK FOR TRAINING AND SUPPORT TO INCREASE THE QUALITY OF TOURIST AND HANDCRAFT CROSSBORDER SERVICES IN THE COUNTIES OF BIHOR AND HAJDU-BIHAR (cod proiect: ROHU 398, acronim: ForTour BHHB), finanțat în carul Programului Interreg V-A România-Ungaria, de către Uniunea Europeană, prin Fondul de Dezvoltare Regional European, România și Ungaria.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia. Detalii program: www.interreg-rohu.eu

În perioada 14-15 septembrie, Mănăstirea Izbuc vă invită să redescoperiți gusturile autentice din Bihor, la Târgul ECO FOOD! Sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00, în cadrul târgului dedicat producătorilor locali, vor fi expuse și oferite spre degustare bunătăți gastronomice, ca produse locale de turism. Târgul va fi amplasat în zona de intrare în curtea mănăstirii, iar vizitatorii vor avea acces gratuit. De asemenea, la târg veți asculta pricesne interpretate de coruri bisericești și veți putea asista la momente artistice oferite de artiști îndrăgiți din Bihor.

Expozanții vor pune la dispoziția vizitatorilor produse gastronomice gătite pe loc, după rețete locale, dar și conserve, fructe și legume, miere și produse apicole, dulciuri de casă, ulei presat la rece, gemuri și dulcețuri, sucuri și produse de carmangerie.

Evenimentul  va cuprinde o scenă în aer liber, o bucătărie unde se va gati și o zonă de standuri unde se vor expune și degusta produsele locale.

Programul evenimentului este:

Sâmbătă, 14 septembrie

ora 10:00 – Deschiderea evenimentului

ora 17:00 – Cor bisericesc

Ora 18:00 – Ansamblul Aușana

ora 20:00 – Închiderea standurilor

Duminică, 15 septembrie

Ora  10:00 – Deschiderea standurilor

Ora  18:00 – Ansamblul Folcloric Profesionist Crișana

Ora 19:00 – Cor bisericesc

Ora 20:00 – Închiderea evenimentului.

În 2019, Mănăstirea Izbuc celebreaza anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). În incinta mănăstirii, vizitatorii vor putea vedea și o frumoasă casă de lemn din 1918, adusă din localitatea Șanț (jud. Bistrița-Năsăud), restaurată cu ocazia Centenarului și transformată în muzeu.

La Mănăstirea Izbuc puteți ajunge cu mașina din DN 76 Oradea – Deva, virând la dreapta in localitatea Cărpinet (jud. Bihor) și urmând indicatoarele pe o distanță de 9 km.

Conținutul acestui articol nu reprezintă neaparat poziția oficială a Uniunii Europene.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON