URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2016, 08:41

Sunt pariurile offline pe cale de dispariţie şi înlocuite deja de români cu cele online?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa pariurilor sportive se învârte în jurul a două mari axe. Pe de-o parte se situează agenţiile stradale şi în fiecare oraş din ţară activează vreo câteva agenţii diferite. De cealaltă se află agenţiile online, mai noi şi, de regulă, neimplicate şi în afaceri offline. Chiar dacă, din punct de vedere al mediului de interacţiune, ele sunt în opoziţie, în afaceri nu se întâmplă întotdeauna aşa, ele ajungând să împartă o bună parte dintre clienţi.

Cu toate acestea, viitorul le va aparţine destul de sigur celor din urmă, în special datorită faptului că Internetul devine din ce în ce mai accesibil, dar şi pentru că agenţiile propun condiţii ceva mai avantajoase pentru jucători. Trebuie aşadar să ne pregătim de o înlocuire a agenţiilor stradale, sau rivalitatea dintre cele două medii va conduce la o luptă de anduranţă şi va dura ani până când rezultatele se vor vedea cu adevărat? Asta vom descoperi în ceea ce urmează.

Pariurile offline au fost primele, dar popularitatea lor este în scădere.

Faptul că românii sunt mari amatori de jocuri de noroc este demonstrat în fiecare săptămână când milioane de oameni îţi încearcă norocul la loto (pentru că aici caştigul ţine doar de noroc, spre deosebire de pariurile sportive unde strategia este esenţială). Aşa stând lucurile, agenţiile de pariuri nu aveau cum să nu intre şi ele pe piaţa de la noi. Cert este însă că, în anii care au trecut, acestea s-au tot schimbat, casele venind şi plecând, puţine fiind cele care au reuşit să se impună pentru mai mult de caţiva ani. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Stanleybet, Superbet, Casa Pariurilor sau Fortuna, în timp ce agenţii precum PariSport fie funcţionează pe o arie mai restrânsă (spre exemplu, agenţia nu exista în Bihor), fie a renunţat complet la piaţa de la noi, aşa cum s-a întâmplat cu PublicBet, agenţie care şi-a pierdut licenţa.

Acestea fiind spuse, însă, este destul de clar că steaua agenţiilor terestre nu mai străluceşte chiar atât de tare. Acest lucru este demonstrat atât de publicitatea mai agresivă care se face în direcţia caselor online, cât şi de statisticile reci, care spun că există sute de mii de oameni care joacă lunar doar la agenţiile online. Totuşi, orice agent de pariuri offline prezintă şi câteva avantaje, în special pe cele legate de modul de interacţiune. Dacă tot eşti amator de pariuri, la o astfel de agenţie poţi să interacţionezi faţă în faţă cu alţi jucători, poţi vedea un meci în compania altora şi poţi ieşi cu prietenii ca în orice bar. Poate că, pentru generaţia mai tânară, astfel de interacţiuni nu înseamnă mare lucru, dar pentru veterani încă este important să se poată bucura de o astfel de libertate. Aşadar, pariurile offline încă îşi au susţinătorii lor, câştigurile sunt la fel de bune precum în online, iar oferta de meciuri de fotbal şi tot felul de alte evenimente sportive este bogată la agenţiile de top, acestea fiind avantaje suficiente pentru ca lumea să nu renunţe încă la ele sau cel puţin pentru ca jucătorii să mai iasă din când în când din casă, punând şi un bilet sau două în acelaşi timp.

Pariurile online, varianta modernă, dar care nu a scăpat încă în câştigatoare

Dacă ne uităm la modul în care a evoluat piaţa de pariuri online din România, ne putem da seama că, în urma unui moment extrem de important, întreaga balanţă de putere s-a înclinat vizibil în favoarea acestei forme de pariuri. Şi acest moment a venit abia anul trecut, mai exact în lunile de vară, când mai toate agenţiile importante şi-au obţinut licenţa şi au început să practice în mod legal această afacere şi la noi. Ele şi-au tradus site-urile în română, au lansat aplicaţii pentru dispozitivele inteligente, au oferit posibilitatea celor care aveau conturi să vadă meciuri live şi au venit cu oferte mai bogate, astfel încât o bună parte din jucători au migrat din zona offline spre cea online.

Pentru cei care nu au făcut-o încă, dar sunt curioşi în legătură cu ceea ce le trebuie, cerinţele nu sunt foarte mari, una singură fiind în mod cert obligatorie. Mai exact, trebuie să ai peste 18 ani, pentru că la înregistrarea pe un site de pariuri îţi vor fi cerute în mod obligatoriu şi date de pe buletin. Astfel, însă, este eliminată una dintre cele mai mari probleme ale pariurilor, cea a minorilor care joacă şi care sunt din ce în ce mai mulţi. Din păcate, la agenţiile offline se verifică rareori şi datele acestora şi, chiar dacă se face asta, ei pot să parieze cu ajutorul unor prieteni mai mari, lucru mai greu în online.

De ce mai ai nevoie? Cel mai probabil de un cont sau de un card. Asta pentru că depunerile şi retragerile se realizează prin intermediul acestui cont, fie el unul bancar sau pe un serviciu de tipul "portofel virtual", aşa cum este Skrill. Agenţia este cea care îşi alege modul de funcţionare, dar toate se învârt în jurul aceloraşi trei variante, adică transfer bancar, card şi Skrill, deci nu este chiar atât de greu de ales.

Retragerea este şi ea un pic mai avantajoasă în cazul agenţiilor online. Nu este vorba de un procent prea mare, dar totuşi diferenţa se poate observa. Aşadar, la orice retragere, o agenţie online îşi ia un comision de 1%, în timp ce comisionul celor din offline se ridica la 5% la fiecare retragere, asta însemnând că la fiecare bilet câştigat de tine agenţia câştigă şi ea 5 procente din sumă. În schimb, în cazul agenţiei online poţi să aştepţi şi să încasezi banii şi o dată pe lună, într-o singură tranşă, dacă asta îţi doreşti.

Comunitatea este şi ea una importantă

Una dintre plângerile celor care preferă să parieze online este lipsa interacţiunii cu alţi jucători. Însă, agenţiile online încearcă să compenseze acest fapt cu crearea de forumuri de discuţii, aşa cum este şi cel de la PariuriX.com, una dintre cele mai mari şi mai importante comunităţi de la noi. Dacă preferi să interacţionezi online sau faţă în faţă este alegerea ta, dar cert este că şi casele de pe Internet propun o soluţie la această problemă veche de când Internetul însuşi.

Chiar, mai mult decât atât, jucătorii din online încearcă să vină şi cu metode de a-i ajuta pe cei nou veniţi şi de a-i face să fie un pic mai siguri pe câştigurile lor. Aşadar, înainte de a pune un bilet, fie el online sau offline, cel mai bine ar fi să vezi ponturile la pariuri recomandate pentru această zi, pentru că aşa şansele de reuşită cresc, astfel de ponturi fiind câştigătoare în cel puţin jumătate din cazuri.

Pariurile pot reprezenta şi un pericol, aşa că fii atent

Am vorbit până acum destul de mult despre avantajele unei forme de pariuri asupra celeilalte, încât am cam uitat să precizăm şi că, dacă sunt tratate cu cea mai mare grijă, pariurile sportive se pot transforma dintr-un hobby aparent inofensiv în una dintre cele mai mari probleme cu care se poate confrunta cineva. Aşa cum se ştie, orice joc de noroc poate să dea şi dependenţă, iar pariurile sportive sunt o formă destul de populară de jocuri de noroc. Iar dependenţa este una extrem de costisitoare, ce va avea efecte negative şi în plan personal şi profesional.

Un dependent de pariuri îşi poate pierde familia şi locul de muncă, aşa că ideal este ca persoanele care pariază să o facă într-un mod cât mai responsabil cu putinţă. Chiar dacă pariurile online te întâmpină cu tot felul de bonusuri şi recompense, ele nu sunt o cale deloc sigură spre îmbogăţire, iar de la un joc ocazional la unul compulsiv nu sunt prea mulţi paşi.

Întorcându-ne totuşi la întrebarea iniţială, mai sunt agenţiile de pariuri offline un jucător important pe piaţă, unul care mai are clienţi şi este în stare să vină cu lucruri interesante? Atât statisticile, cât şi realitatea pe care o vedem cu toţii ne spune că da. Pentru cât timp, însă, nimeni nu poate şti. În anii care vor urma, există cele mai mari şanse ca ele să fie înlocuite cu cele online, dar mai este până atunci. Şi atât cât sunt privite într-un mod responsabil şi nu se exagerează nici cu banii mizaţi, nici cu numărul de bilete jucate într-o săptămână, parcă nici nu mai contează ce mediu alegi ca fiind cel mai potrivit pentru a-ţi alimenta pasiunea pentru sport.

Advertorial

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON