URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 23 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
09 Noiembrie 2017, 08:42

Reliva, o invitaţie la răsfăţ în paradisul culinar franţuzesc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschis în luna septembrie pe strada Traian Moşoiu nr. 5 (vizavi de Biserica cu Lună), ca o afacere de familie a unui cuplu de orădeni cu experienţă de 15 ani în gastronomia franceză, Restaurantul Reliva invită orădenii să se bucure de deliciile preparatelor sănătoase, gustoase, cu ingredientele cele mai fine şi mai proaspete, la preţuri mai mult decât accesibile.

Reliva propune meniuri sofisticate, ale căror componente – inclusiv sosurile – sunt pregătite integral în propria bucătărie.

Doamna chef

Proprietarii Reliva sunt orădenii Lavinia şi Gheorghe Maier, un cuplu care a acumulat o experienţă de 15 ani în restaurante din Belgia, ţară unde cei doi au şi deţinut, de altfel, două localuri.

Chef este, însă, Lavinia, care se simte în bucătărie ca peştele în apă. "De mică am fost pasionată de bucătărie, iar după ce am plecat din ţară am început de jos, urmărind tot ce făceau bucătarii şefi. Am avut şansa să lucrez cu câţiva şefi foarte buni", spune orădeanca, revenită acasă la începutul verii, tocmai pentru a-şi amenaja propriul restaurant.

Principiile Laviniei sunt simple: cele mai bune şi proaspete ingrediente, reţete consacrate şi tehnici moderne. "În meniul pe care îl oferim sunt şi preparate de care ne ocupăm 24 de ore, sosuri pe care le fierbem, cu vin de Porto, cognac sau brânzeturi fine, câte 12 ore în două serii", exemplifică doamna chef Reliva.

Şi mai e ceva, adaugă Lavinia: "Am avut surpriza să constat că la început mulţi clienţi erau oarecum speriaţi că, fiind vorba despre o gastronomie sofisticată, rafinată, porţiile vor fi minuscule. Sunt bucuroasă să spun că nici vorbă de aşa ceva. La Reliva, e adevărat, nu vii doar să-ţi satisfaci o nevoie fiziologică, aceea de a mânca, ci te şi bucuri de delicii fără frustrarea că rişti să te ridici de la masă fără să cunoşti senzaţia de saţietate. Avem porţii zdravene".

De la A la Z

Reliva oferă orădenilor o bucătărie completă, de la aperitive la desert şi vinuri, toate la nivelul de "cizelare" specific nobilei gastronomii franţuzeşti.

Structura meniului porneşte de la startere cum ar fi brânza de capră gratinată, pe pat de căpşuni cu piper verde flambate şi dată la cuptor cu miere de albine, aşa încât să aibă o textură cremoasă perfectă, totul servindu-se cu legume proaspete.

Din oferta de aperitive mai fac parte terina de foie gras preparat în casă, ficatul de gâscă fiind marinat într-un amestec de lapte, vin de Porto şi cognac timp de o noapte, după care produsul este prefiert şi răcit, precum şi vitel tonné, un antreu răcoros din muşchi de viţel fiert 7 ore la temperaturi foarte scăzute, alăturat unei creme de tofu şi anşoa marinată, servit într-o prezentare spectaculoasă.

Vegetarienii au şi ei opţiuni, cum ar fi wrap guacamole, o pastă de avocadă cu ardei copţi, salsa de roşii, ceapă dulce-acrişoară şi spumă de smânână. Mai mult, Lavinia pregăteşte să adauge în meniu orezul cu brânză de capră (franţuzească) şi cu sparanghel verde şi ciuperci, supă-cremă de roşii cu spumă de brânză şi alte delicatese în deschiderea mesei.

Îţi plouă-n gură

Felurile principale oferite de Reliva au la bază carnea şi peştele proaspăt, cărnurile fiind gătite sous-vide, în apă, îndelungat, şapte ore, la temperaturi foarte joase, pentru a nu-şi pierde nici savoarea, nici vitaminele. Garniturile sunt cu morcov caramelizat, cartof dulce la gril, tot felul de piureuri şi spume de legume, toate în funcţie de sezon, iar sosurile sunt făcute în casă, prin fierberea oaselor şi legumelor la foc mic, în serii repetate de câte 12 ore.

Astfel, oaspeţii restaurantului pot să aleagă muşchi de vită cu spumă de foie gras taponată cu măsline negre şi ulei de sfeclă roşie, cotlet de miel cu roşii confiate şi cremă de morcovi, muşchi de porc pe bază de măsline aromatizate cu sos de ciuperci şi trufe, file de păstrăv cu andive caramelizate reduse cu bere albă şi cu foie gras şi orez cu brânză de capră cu sos pe bază de vită, creveţi cu sos de ciuperci, trufe şi sparanghel verde, filé de lup de mare cu tentă orientală, cu sos de curry şi portocale, cu sparanghel, cartofi moscovitte şi caviar, precum şi stoofvles, o mâncare tipic belgiană care a prins deja foarte bine la orădeni: o tocăniţă de vită cu bere neagră, muştar Dijon şi miere de albine, servită cu salată de andive.

Tot între felurile de bază Reliva oferă şi două varietăţi de paste, provensale (cu sos de roşii, busuioc, usturoi şi muşchi de viţel) şi cu somon afumat.

Dulciuri şi vinuri alese

Gama de deserturi cuprinde sabayon, o delicatestă deja preferată a clienţilor casei, preparată din spumă de gălbenuş de ou cu vin alb şi amaretto cu îngheţată de vanilie, tartă tatin, cu mere caramelizate, şi prăjitură de brânză cremoasă pe blat de biscuiţi speculas, foarte aromatizaţi, preparat la rece.

Selecţia de vinuri este, efectiv, spectaculoasă şi de mare diversitate, de la cele albe (autohtone, din domeniiile Vlădoi şi Anca Maria – tămâioasă românească cu arome de tei, coajă de portocale şi ananas cu note de migdale, precum şi franţuzeşti, precum La Bottie ori Florian Mollet) la rosé (româneşti, franţuzeşti şi spaniole – Bodegas Bleda, Castillo de Jumilla, Roy René, Opale) şi roşii (Requinqua, Torro de Piedra Grand Reserve, Quinta do Carneiro etc).

Aperitivele, desigur, sunt la fel de variate (de la Porto şi Campari la Kirr, Cupa Cava şi Amaretto di Saronno), la fel ca şi tăriile şi digestivele (de la whisky Chivas Regal la cognac Martell şi Hennessy) sau spumantele (Prosecco Nua, Bodegas Cava Rigol, Munn Gordon Rouge).

Vă aşteptăm!

Capacitatea Restaurantului Reliva este de 50 locuri, iar programul de funcţionare de marţea până sâmbăta între orele 12.00 – 23.00, duminica existând doar posibilitatea de găzduire a unor evenimente. Rezervările se pot face telefonic, la numărul 0359-170.800 şi prin e-mail, la adresa info@reliva.ro.

Chef Lavinia Maier vă invită, aşadar, într-un restaurant unde vă puteţi răsfăţa cu cele mai alese gusturi, într-o atmosferă plăcută, agrementată cu muzică ambientală de jazz şi retro, propice atât unei seri romantice, cât şi unei conversaţii între prieteni ori unei cine de afaceri. Bon appetit à tous!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dealtfel vs de altfel vs de alt fel
dealtfel/de altfel/de alt fel –>> prima (într-un cuvânt) este greşită, nu se foloseşte în niciun context.
Postat 09 Noiembrie 2017, 09:45 de bdorub
count display

FOTO BIHOREANUL

  • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
  • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
  • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
  • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
  • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
  • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
  • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
  • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
  • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
  • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON