URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
09 Noiembrie 2017, 08:42

Reliva, o invitaţie la răsfăţ în paradisul culinar franţuzesc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschis în luna septembrie pe strada Traian Moşoiu nr. 5 (vizavi de Biserica cu Lună), ca o afacere de familie a unui cuplu de orădeni cu experienţă de 15 ani în gastronomia franceză, Restaurantul Reliva invită orădenii să se bucure de deliciile preparatelor sănătoase, gustoase, cu ingredientele cele mai fine şi mai proaspete, la preţuri mai mult decât accesibile.

Reliva propune meniuri sofisticate, ale căror componente – inclusiv sosurile – sunt pregătite integral în propria bucătărie.

Doamna chef

Proprietarii Reliva sunt orădenii Lavinia şi Gheorghe Maier, un cuplu care a acumulat o experienţă de 15 ani în restaurante din Belgia, ţară unde cei doi au şi deţinut, de altfel, două localuri.

Chef este, însă, Lavinia, care se simte în bucătărie ca peştele în apă. "De mică am fost pasionată de bucătărie, iar după ce am plecat din ţară am început de jos, urmărind tot ce făceau bucătarii şefi. Am avut şansa să lucrez cu câţiva şefi foarte buni", spune orădeanca, revenită acasă la începutul verii, tocmai pentru a-şi amenaja propriul restaurant.

Principiile Laviniei sunt simple: cele mai bune şi proaspete ingrediente, reţete consacrate şi tehnici moderne. "În meniul pe care îl oferim sunt şi preparate de care ne ocupăm 24 de ore, sosuri pe care le fierbem, cu vin de Porto, cognac sau brânzeturi fine, câte 12 ore în două serii", exemplifică doamna chef Reliva.

Şi mai e ceva, adaugă Lavinia: "Am avut surpriza să constat că la început mulţi clienţi erau oarecum speriaţi că, fiind vorba despre o gastronomie sofisticată, rafinată, porţiile vor fi minuscule. Sunt bucuroasă să spun că nici vorbă de aşa ceva. La Reliva, e adevărat, nu vii doar să-ţi satisfaci o nevoie fiziologică, aceea de a mânca, ci te şi bucuri de delicii fără frustrarea că rişti să te ridici de la masă fără să cunoşti senzaţia de saţietate. Avem porţii zdravene".

De la A la Z

Reliva oferă orădenilor o bucătărie completă, de la aperitive la desert şi vinuri, toate la nivelul de "cizelare" specific nobilei gastronomii franţuzeşti.

Structura meniului porneşte de la startere cum ar fi brânza de capră gratinată, pe pat de căpşuni cu piper verde flambate şi dată la cuptor cu miere de albine, aşa încât să aibă o textură cremoasă perfectă, totul servindu-se cu legume proaspete.

Din oferta de aperitive mai fac parte terina de foie gras preparat în casă, ficatul de gâscă fiind marinat într-un amestec de lapte, vin de Porto şi cognac timp de o noapte, după care produsul este prefiert şi răcit, precum şi vitel tonné, un antreu răcoros din muşchi de viţel fiert 7 ore la temperaturi foarte scăzute, alăturat unei creme de tofu şi anşoa marinată, servit într-o prezentare spectaculoasă.

Vegetarienii au şi ei opţiuni, cum ar fi wrap guacamole, o pastă de avocadă cu ardei copţi, salsa de roşii, ceapă dulce-acrişoară şi spumă de smânână. Mai mult, Lavinia pregăteşte să adauge în meniu orezul cu brânză de capră (franţuzească) şi cu sparanghel verde şi ciuperci, supă-cremă de roşii cu spumă de brânză şi alte delicatese în deschiderea mesei.

Îţi plouă-n gură

Felurile principale oferite de Reliva au la bază carnea şi peştele proaspăt, cărnurile fiind gătite sous-vide, în apă, îndelungat, şapte ore, la temperaturi foarte joase, pentru a nu-şi pierde nici savoarea, nici vitaminele. Garniturile sunt cu morcov caramelizat, cartof dulce la gril, tot felul de piureuri şi spume de legume, toate în funcţie de sezon, iar sosurile sunt făcute în casă, prin fierberea oaselor şi legumelor la foc mic, în serii repetate de câte 12 ore.

Astfel, oaspeţii restaurantului pot să aleagă muşchi de vită cu spumă de foie gras taponată cu măsline negre şi ulei de sfeclă roşie, cotlet de miel cu roşii confiate şi cremă de morcovi, muşchi de porc pe bază de măsline aromatizate cu sos de ciuperci şi trufe, file de păstrăv cu andive caramelizate reduse cu bere albă şi cu foie gras şi orez cu brânză de capră cu sos pe bază de vită, creveţi cu sos de ciuperci, trufe şi sparanghel verde, filé de lup de mare cu tentă orientală, cu sos de curry şi portocale, cu sparanghel, cartofi moscovitte şi caviar, precum şi stoofvles, o mâncare tipic belgiană care a prins deja foarte bine la orădeni: o tocăniţă de vită cu bere neagră, muştar Dijon şi miere de albine, servită cu salată de andive.

Tot între felurile de bază Reliva oferă şi două varietăţi de paste, provensale (cu sos de roşii, busuioc, usturoi şi muşchi de viţel) şi cu somon afumat.

Dulciuri şi vinuri alese

Gama de deserturi cuprinde sabayon, o delicatestă deja preferată a clienţilor casei, preparată din spumă de gălbenuş de ou cu vin alb şi amaretto cu îngheţată de vanilie, tartă tatin, cu mere caramelizate, şi prăjitură de brânză cremoasă pe blat de biscuiţi speculas, foarte aromatizaţi, preparat la rece.

Selecţia de vinuri este, efectiv, spectaculoasă şi de mare diversitate, de la cele albe (autohtone, din domeniiile Vlădoi şi Anca Maria – tămâioasă românească cu arome de tei, coajă de portocale şi ananas cu note de migdale, precum şi franţuzeşti, precum La Bottie ori Florian Mollet) la rosé (româneşti, franţuzeşti şi spaniole – Bodegas Bleda, Castillo de Jumilla, Roy René, Opale) şi roşii (Requinqua, Torro de Piedra Grand Reserve, Quinta do Carneiro etc).

Aperitivele, desigur, sunt la fel de variate (de la Porto şi Campari la Kirr, Cupa Cava şi Amaretto di Saronno), la fel ca şi tăriile şi digestivele (de la whisky Chivas Regal la cognac Martell şi Hennessy) sau spumantele (Prosecco Nua, Bodegas Cava Rigol, Munn Gordon Rouge).

Vă aşteptăm!

Capacitatea Restaurantului Reliva este de 50 locuri, iar programul de funcţionare de marţea până sâmbăta între orele 12.00 – 23.00, duminica existând doar posibilitatea de găzduire a unor evenimente. Rezervările se pot face telefonic, la numărul 0359-170.800 şi prin e-mail, la adresa info@reliva.ro.

Chef Lavinia Maier vă invită, aşadar, într-un restaurant unde vă puteţi răsfăţa cu cele mai alese gusturi, într-o atmosferă plăcută, agrementată cu muzică ambientală de jazz şi retro, propice atât unei seri romantice, cât şi unei conversaţii între prieteni ori unei cine de afaceri. Bon appetit à tous!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dealtfel vs de altfel vs de alt fel
dealtfel/de altfel/de alt fel –>> prima (într-un cuvânt) este greşită, nu se foloseşte în niciun context.
Postat 09 Noiembrie 2017, 09:45 de bdorub
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
  • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
  • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)
  • Să tragem linie! Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin Calea Aradului (FOTO)
  • Statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu a fost donată Primăriei Oradea (FOTO/VIDEO)
  • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
  • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
  • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
  • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
  • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON