URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
09 Noiembrie 2017, 08:42

Reliva, o invitaţie la răsfăţ în paradisul culinar franţuzesc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschis în luna septembrie pe strada Traian Moşoiu nr. 5 (vizavi de Biserica cu Lună), ca o afacere de familie a unui cuplu de orădeni cu experienţă de 15 ani în gastronomia franceză, Restaurantul Reliva invită orădenii să se bucure de deliciile preparatelor sănătoase, gustoase, cu ingredientele cele mai fine şi mai proaspete, la preţuri mai mult decât accesibile.

Reliva propune meniuri sofisticate, ale căror componente – inclusiv sosurile – sunt pregătite integral în propria bucătărie.

Doamna chef

Proprietarii Reliva sunt orădenii Lavinia şi Gheorghe Maier, un cuplu care a acumulat o experienţă de 15 ani în restaurante din Belgia, ţară unde cei doi au şi deţinut, de altfel, două localuri.

Chef este, însă, Lavinia, care se simte în bucătărie ca peştele în apă. "De mică am fost pasionată de bucătărie, iar după ce am plecat din ţară am început de jos, urmărind tot ce făceau bucătarii şefi. Am avut şansa să lucrez cu câţiva şefi foarte buni", spune orădeanca, revenită acasă la începutul verii, tocmai pentru a-şi amenaja propriul restaurant.

Principiile Laviniei sunt simple: cele mai bune şi proaspete ingrediente, reţete consacrate şi tehnici moderne. "În meniul pe care îl oferim sunt şi preparate de care ne ocupăm 24 de ore, sosuri pe care le fierbem, cu vin de Porto, cognac sau brânzeturi fine, câte 12 ore în două serii", exemplifică doamna chef Reliva.

Şi mai e ceva, adaugă Lavinia: "Am avut surpriza să constat că la început mulţi clienţi erau oarecum speriaţi că, fiind vorba despre o gastronomie sofisticată, rafinată, porţiile vor fi minuscule. Sunt bucuroasă să spun că nici vorbă de aşa ceva. La Reliva, e adevărat, nu vii doar să-ţi satisfaci o nevoie fiziologică, aceea de a mânca, ci te şi bucuri de delicii fără frustrarea că rişti să te ridici de la masă fără să cunoşti senzaţia de saţietate. Avem porţii zdravene".

De la A la Z

Reliva oferă orădenilor o bucătărie completă, de la aperitive la desert şi vinuri, toate la nivelul de "cizelare" specific nobilei gastronomii franţuzeşti.

Structura meniului porneşte de la startere cum ar fi brânza de capră gratinată, pe pat de căpşuni cu piper verde flambate şi dată la cuptor cu miere de albine, aşa încât să aibă o textură cremoasă perfectă, totul servindu-se cu legume proaspete.

Din oferta de aperitive mai fac parte terina de foie gras preparat în casă, ficatul de gâscă fiind marinat într-un amestec de lapte, vin de Porto şi cognac timp de o noapte, după care produsul este prefiert şi răcit, precum şi vitel tonné, un antreu răcoros din muşchi de viţel fiert 7 ore la temperaturi foarte scăzute, alăturat unei creme de tofu şi anşoa marinată, servit într-o prezentare spectaculoasă.

Vegetarienii au şi ei opţiuni, cum ar fi wrap guacamole, o pastă de avocadă cu ardei copţi, salsa de roşii, ceapă dulce-acrişoară şi spumă de smânână. Mai mult, Lavinia pregăteşte să adauge în meniu orezul cu brânză de capră (franţuzească) şi cu sparanghel verde şi ciuperci, supă-cremă de roşii cu spumă de brânză şi alte delicatese în deschiderea mesei.

Îţi plouă-n gură

Felurile principale oferite de Reliva au la bază carnea şi peştele proaspăt, cărnurile fiind gătite sous-vide, în apă, îndelungat, şapte ore, la temperaturi foarte joase, pentru a nu-şi pierde nici savoarea, nici vitaminele. Garniturile sunt cu morcov caramelizat, cartof dulce la gril, tot felul de piureuri şi spume de legume, toate în funcţie de sezon, iar sosurile sunt făcute în casă, prin fierberea oaselor şi legumelor la foc mic, în serii repetate de câte 12 ore.

Astfel, oaspeţii restaurantului pot să aleagă muşchi de vită cu spumă de foie gras taponată cu măsline negre şi ulei de sfeclă roşie, cotlet de miel cu roşii confiate şi cremă de morcovi, muşchi de porc pe bază de măsline aromatizate cu sos de ciuperci şi trufe, file de păstrăv cu andive caramelizate reduse cu bere albă şi cu foie gras şi orez cu brânză de capră cu sos pe bază de vită, creveţi cu sos de ciuperci, trufe şi sparanghel verde, filé de lup de mare cu tentă orientală, cu sos de curry şi portocale, cu sparanghel, cartofi moscovitte şi caviar, precum şi stoofvles, o mâncare tipic belgiană care a prins deja foarte bine la orădeni: o tocăniţă de vită cu bere neagră, muştar Dijon şi miere de albine, servită cu salată de andive.

Tot între felurile de bază Reliva oferă şi două varietăţi de paste, provensale (cu sos de roşii, busuioc, usturoi şi muşchi de viţel) şi cu somon afumat.

Dulciuri şi vinuri alese

Gama de deserturi cuprinde sabayon, o delicatestă deja preferată a clienţilor casei, preparată din spumă de gălbenuş de ou cu vin alb şi amaretto cu îngheţată de vanilie, tartă tatin, cu mere caramelizate, şi prăjitură de brânză cremoasă pe blat de biscuiţi speculas, foarte aromatizaţi, preparat la rece.

Selecţia de vinuri este, efectiv, spectaculoasă şi de mare diversitate, de la cele albe (autohtone, din domeniiile Vlădoi şi Anca Maria – tămâioasă românească cu arome de tei, coajă de portocale şi ananas cu note de migdale, precum şi franţuzeşti, precum La Bottie ori Florian Mollet) la rosé (româneşti, franţuzeşti şi spaniole – Bodegas Bleda, Castillo de Jumilla, Roy René, Opale) şi roşii (Requinqua, Torro de Piedra Grand Reserve, Quinta do Carneiro etc).

Aperitivele, desigur, sunt la fel de variate (de la Porto şi Campari la Kirr, Cupa Cava şi Amaretto di Saronno), la fel ca şi tăriile şi digestivele (de la whisky Chivas Regal la cognac Martell şi Hennessy) sau spumantele (Prosecco Nua, Bodegas Cava Rigol, Munn Gordon Rouge).

Vă aşteptăm!

Capacitatea Restaurantului Reliva este de 50 locuri, iar programul de funcţionare de marţea până sâmbăta între orele 12.00 – 23.00, duminica existând doar posibilitatea de găzduire a unor evenimente. Rezervările se pot face telefonic, la numărul 0359-170.800 şi prin e-mail, la adresa info@reliva.ro.

Chef Lavinia Maier vă invită, aşadar, într-un restaurant unde vă puteţi răsfăţa cu cele mai alese gusturi, într-o atmosferă plăcută, agrementată cu muzică ambientală de jazz şi retro, propice atât unei seri romantice, cât şi unei conversaţii între prieteni ori unei cine de afaceri. Bon appetit à tous!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dealtfel vs de altfel vs de alt fel
dealtfel/de altfel/de alt fel –>> prima (într-un cuvânt) este greşită, nu se foloseşte în niciun context.
Postat 09 Noiembrie 2017, 09:45 de bdorub
count display

FOTO BIHOREANUL

  • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
  • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
  • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
  • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
  • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
  • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
  • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
  • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
  • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
  • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON