URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
09 Noiembrie 2017, 08:42

Reliva, o invitaţie la răsfăţ în paradisul culinar franţuzesc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deschis în luna septembrie pe strada Traian Moşoiu nr. 5 (vizavi de Biserica cu Lună), ca o afacere de familie a unui cuplu de orădeni cu experienţă de 15 ani în gastronomia franceză, Restaurantul Reliva invită orădenii să se bucure de deliciile preparatelor sănătoase, gustoase, cu ingredientele cele mai fine şi mai proaspete, la preţuri mai mult decât accesibile.

Reliva propune meniuri sofisticate, ale căror componente – inclusiv sosurile – sunt pregătite integral în propria bucătărie.

Doamna chef

Proprietarii Reliva sunt orădenii Lavinia şi Gheorghe Maier, un cuplu care a acumulat o experienţă de 15 ani în restaurante din Belgia, ţară unde cei doi au şi deţinut, de altfel, două localuri.

Chef este, însă, Lavinia, care se simte în bucătărie ca peştele în apă. "De mică am fost pasionată de bucătărie, iar după ce am plecat din ţară am început de jos, urmărind tot ce făceau bucătarii şefi. Am avut şansa să lucrez cu câţiva şefi foarte buni", spune orădeanca, revenită acasă la începutul verii, tocmai pentru a-şi amenaja propriul restaurant.

Principiile Laviniei sunt simple: cele mai bune şi proaspete ingrediente, reţete consacrate şi tehnici moderne. "În meniul pe care îl oferim sunt şi preparate de care ne ocupăm 24 de ore, sosuri pe care le fierbem, cu vin de Porto, cognac sau brânzeturi fine, câte 12 ore în două serii", exemplifică doamna chef Reliva.

Şi mai e ceva, adaugă Lavinia: "Am avut surpriza să constat că la început mulţi clienţi erau oarecum speriaţi că, fiind vorba despre o gastronomie sofisticată, rafinată, porţiile vor fi minuscule. Sunt bucuroasă să spun că nici vorbă de aşa ceva. La Reliva, e adevărat, nu vii doar să-ţi satisfaci o nevoie fiziologică, aceea de a mânca, ci te şi bucuri de delicii fără frustrarea că rişti să te ridici de la masă fără să cunoşti senzaţia de saţietate. Avem porţii zdravene".

De la A la Z

Reliva oferă orădenilor o bucătărie completă, de la aperitive la desert şi vinuri, toate la nivelul de "cizelare" specific nobilei gastronomii franţuzeşti.

Structura meniului porneşte de la startere cum ar fi brânza de capră gratinată, pe pat de căpşuni cu piper verde flambate şi dată la cuptor cu miere de albine, aşa încât să aibă o textură cremoasă perfectă, totul servindu-se cu legume proaspete.

Din oferta de aperitive mai fac parte terina de foie gras preparat în casă, ficatul de gâscă fiind marinat într-un amestec de lapte, vin de Porto şi cognac timp de o noapte, după care produsul este prefiert şi răcit, precum şi vitel tonné, un antreu răcoros din muşchi de viţel fiert 7 ore la temperaturi foarte scăzute, alăturat unei creme de tofu şi anşoa marinată, servit într-o prezentare spectaculoasă.

Vegetarienii au şi ei opţiuni, cum ar fi wrap guacamole, o pastă de avocadă cu ardei copţi, salsa de roşii, ceapă dulce-acrişoară şi spumă de smânână. Mai mult, Lavinia pregăteşte să adauge în meniu orezul cu brânză de capră (franţuzească) şi cu sparanghel verde şi ciuperci, supă-cremă de roşii cu spumă de brânză şi alte delicatese în deschiderea mesei.

Îţi plouă-n gură

Felurile principale oferite de Reliva au la bază carnea şi peştele proaspăt, cărnurile fiind gătite sous-vide, în apă, îndelungat, şapte ore, la temperaturi foarte joase, pentru a nu-şi pierde nici savoarea, nici vitaminele. Garniturile sunt cu morcov caramelizat, cartof dulce la gril, tot felul de piureuri şi spume de legume, toate în funcţie de sezon, iar sosurile sunt făcute în casă, prin fierberea oaselor şi legumelor la foc mic, în serii repetate de câte 12 ore.

Astfel, oaspeţii restaurantului pot să aleagă muşchi de vită cu spumă de foie gras taponată cu măsline negre şi ulei de sfeclă roşie, cotlet de miel cu roşii confiate şi cremă de morcovi, muşchi de porc pe bază de măsline aromatizate cu sos de ciuperci şi trufe, file de păstrăv cu andive caramelizate reduse cu bere albă şi cu foie gras şi orez cu brânză de capră cu sos pe bază de vită, creveţi cu sos de ciuperci, trufe şi sparanghel verde, filé de lup de mare cu tentă orientală, cu sos de curry şi portocale, cu sparanghel, cartofi moscovitte şi caviar, precum şi stoofvles, o mâncare tipic belgiană care a prins deja foarte bine la orădeni: o tocăniţă de vită cu bere neagră, muştar Dijon şi miere de albine, servită cu salată de andive.

Tot între felurile de bază Reliva oferă şi două varietăţi de paste, provensale (cu sos de roşii, busuioc, usturoi şi muşchi de viţel) şi cu somon afumat.

Dulciuri şi vinuri alese

Gama de deserturi cuprinde sabayon, o delicatestă deja preferată a clienţilor casei, preparată din spumă de gălbenuş de ou cu vin alb şi amaretto cu îngheţată de vanilie, tartă tatin, cu mere caramelizate, şi prăjitură de brânză cremoasă pe blat de biscuiţi speculas, foarte aromatizaţi, preparat la rece.

Selecţia de vinuri este, efectiv, spectaculoasă şi de mare diversitate, de la cele albe (autohtone, din domeniiile Vlădoi şi Anca Maria – tămâioasă românească cu arome de tei, coajă de portocale şi ananas cu note de migdale, precum şi franţuzeşti, precum La Bottie ori Florian Mollet) la rosé (româneşti, franţuzeşti şi spaniole – Bodegas Bleda, Castillo de Jumilla, Roy René, Opale) şi roşii (Requinqua, Torro de Piedra Grand Reserve, Quinta do Carneiro etc).

Aperitivele, desigur, sunt la fel de variate (de la Porto şi Campari la Kirr, Cupa Cava şi Amaretto di Saronno), la fel ca şi tăriile şi digestivele (de la whisky Chivas Regal la cognac Martell şi Hennessy) sau spumantele (Prosecco Nua, Bodegas Cava Rigol, Munn Gordon Rouge).

Vă aşteptăm!

Capacitatea Restaurantului Reliva este de 50 locuri, iar programul de funcţionare de marţea până sâmbăta între orele 12.00 – 23.00, duminica existând doar posibilitatea de găzduire a unor evenimente. Rezervările se pot face telefonic, la numărul 0359-170.800 şi prin e-mail, la adresa info@reliva.ro.

Chef Lavinia Maier vă invită, aşadar, într-un restaurant unde vă puteţi răsfăţa cu cele mai alese gusturi, într-o atmosferă plăcută, agrementată cu muzică ambientală de jazz şi retro, propice atât unei seri romantice, cât şi unei conversaţii între prieteni ori unei cine de afaceri. Bon appetit à tous!

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dealtfel vs de altfel vs de alt fel
dealtfel/de altfel/de alt fel –>> prima (într-un cuvânt) este greşită, nu se foloseşte în niciun context.
Postat 09 Noiembrie 2017, 09:45 de bdorub
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
  • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
  • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
  • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
  • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
  • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
  • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
  • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
  • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
  • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON