URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a lucrat la brandul pentru Oradea, s-au făcut niște studii care să afle de la cetățeni percepția despre instituţiile orașului, despre modul de trai etc. Punctajul pe fiecare domeniu a fost de la 1 la 5, aceasta fiind nota maximă. Deși eșantionul era alcătuit din toate mediile, inclusiv din cel universitar, singurul punct în care Oradea a stat catastrofal, adică de nota 1, a fost Universitatea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
08 Ianuarie 2019, 09:33

Raport de activitate pe anul 2018 al deputatului PNL Bihor Florica Cherecheş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Raport de activitate pe anul 2018 al deputatului PNL Bihor Florica Cherecheş, vicepreşedinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaţilor, secretar al grupului PNL din Camera Deputaţilor, membru în Delegația României la Inițiativa Central Europeană, dimensiunea parlamentară, și președinte al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament

Activitatea mea de deputat în anul 2018 s-a reflectat, în cifre, în:

- 31 declaraţii politice (dintr-un total de 62 de la începutul mandatului)

- 42 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților (98 total)

- 78 întrebări adresate miniştrilor (113 total)

- 43 propuneri legislative (74 total)

- 5 inițiative legislative proprii

- 28 amendamente la diferite legi, inclusiv la Legea bugetului de stat

- 14 moțiuni (19 total)

Cea mai mare realizare a fost în 2018 adoptarea și promulgarea Legii pentru combaterea ambroziei, cea mai alergenă plantă din România, iniţiind proiectul la propunerea multor cetățeni care suferă cumplit din cauza răspândirii acestei plante.

Educaţia, prioritatea nr. 1

Am concentrat cea mai mare parte a activităţii mele parlamentare pe problemele din învățământ, într-un an în care la șefia Ministerului Educației s-au perindat nu mai puțin de 4 miniștri.

Am contestat constant actuala Lege a Manualului, care oferă monopol Editurii Didactice și Pedagogice, în condițiile în care aceasta nu are capacitatea de a produce manuale de calitate. Am avut pe această temă zeci de declarații politice, întrebări și interpelări, dovedind de fiecare dată incompetența conducerii acestei edituri. De altfel, greșelile nenumărate din manuale au demonstrat că am avut dreptate.

Am atras atenția asupra numărului alarmant de tineri care nici nu muncesc, nici nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, România ocupând sub acest aspect un rușinos loc 3 în Europa. Învățământul nostru continuă să nu fie conectat la cererea de pe piața muncii, greșeala fundamentală fiind că sistemul a impus un singur traseu educațional, şi anume școală-liceu-facultate, iar învățământul profesional e insuficient promovat și susținut. Deși de 6 ani solicit dezvoltarea acestui tip de învățământ, în special a celui dual, care presupune o bună colaborare între școală și agenţii economici, progresul realizat este foarte mic.

Am solicitat constant dublarea numărului de consilieri școlari care să facă orientare profesională pentru elevii din gimnaziu, pentru a-i ajuta să-și aleagă cariera.

Starea proastă a infrastructurii școlare și siguranța elevilor în școli au fost de asemenea teme pentru întrebările și declarațiile mele.

Am sesizat, de asemenea, un alt lucru îngrijorător, și anume numărul mare de tineri între 15-19 ani (aproximativ 80.000), cărora le pierdem urma în fiecare an, pentru că o parte din ei abandonează școala după gimnaziu, iar o altă parte fiindcă nu se prezintă la Bacalaureat sau nu reușesc să ia Bacul. Toate aceste întrebări pe care le-am adresat nu au primit răspunsuri concrete din partea Guvernului.

Am reacţionat la nemulțumirea și îngrijorarea multor părinți din Bihor, încercând să clarific, la solicitarea acestora, situația anulării programelor After School în timpul anului școlar.

Am solicitat răspunsuri la întrebări care au vizat abandonul școlar ridicat, salarizarea cadrelor didactice, organizarea Bacalaureatului, exodul dascălilor și lipsa manualelor.

La solicitarea cetăţenilor

Pentru că m-au preocupat întotdeauna problemele comunității, prin Birourile parlamentare din Oradea, Marghita și Valea lui Mihai am dus spre ministere unele din solicitările primite sau am găsit împreună soluții de rezolvare la problemele fiecărui cetățean care mi-a trecut pragul cabinetelor parlamentare.

Problema batalelor toxice din Derna este o bombă cu ceas pentru comunitatea din zonă și am solicitat ministerelor de resort măsuri specifice pentru a le închide, mai ales că situația face obiectul unui proces intentat României. Am primit promisiuni de rezolvare, pentru găsirea unei soluții de finanțare, dar nu s-a realizat nimic concret, așa că voi continua să monitorizez situaţia.

În ultimii doi ani m-am implicat activ în rezolvarea problemei mirosurilor venite de la ferma Nutripork și am sesizat de mai multe ori ministerele de resort pentru a propune soluții. La obținerea în acest an a noii autorizații de funcționare, ferma a fost obligată să ia măsuri suplimentare de reducere a mirosurilor, urmând să se mute în altă locație, mai potrivită pentru desfășurarea unei astfel de activități.

Un motiv de indignare personală este că un proiect pe care l-am inițiat în 2014, prin care s-ar permite vehiculelor Salvamont și Salvaspeo să circule cu girofar pe drumurile publice când se deplasează la intervenții, este tergiversat, iar Guvernul l-a blocat constant, fără temei. După 4 ani de amânări și respingeri, proiectul are raport de adoptare și sper că va intra la votul final la începutul sesiunii parlamentare viitoare. Ar fi o modificare importantă care le-ar facilita salvatorilor accesul cât mai rapid la victimele din zona montană, pentru care fiecare minut contează!

Alături de alți colegi parlamentari, am inițiat o nouă modificare a Legii adopției, pentru a grăbi tranziția copiilor abandonați către o familie iubitoare.

Ca președinte al Organizației Femeilor Liberale România, am susținut proiecte care răspund nevoilor comunităților locale și am încurajat implicarea femeilor din România în viaţa socială și politică. De asemenea, am participat la conferințe naționale și internaționale, având un rol activ și reprezentând cu cinste România.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON