URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2019, 11:32

PSD ne arde la buzunare!

PSD ne arde la buzunare! Romania a avut cea mai mare inflatie din UE in luna martie 2019, potrivit statisticii europene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernarea PSD a reușit “performanța” de a-și pierde complet încrederea pe plan internațional. Rezultatul? Investitorii se retrag, se pierd locuri de muncă iar datoria publică explodează.

Lipsa de credibilitate a PSD îi costă enorm pe români chiar dacă, la o privire superficială, s-ar putea spune că încrederea sau lipsa de încredere într-un Guvern nu influențează mersul economiei. Dar, chiar și la nivelul relațiilor personale, încrederea este totul! Exact la fel funcționează lucrurile și la nivel internațional unde încrederea este cel mai important bun: se câștigă greu și se pierde foarte ușor. Iar PSD, Guvernele pe care le-a dat României în ultimii ani și majoritatea parlamentară PSD-ALDE au reușit, prin deciziile lor controversate, să dinamiteze încrederea UE ca instituție, a celor 27 de state membre dar și a partenerilor tradiționali precum Statele Unite ale Americii. Efectele sunt foarte simple și măsurabile.

De ce justiție?

Când singura preocupare a unui Guvern este cum să își scape propriii corupți și cum să strecoare amnistia și grațierea pe ordinea de zi a Executivului, se declanșează o reacție în lanț.

Să luăm doar ultimul exemplu. La începutul lunii aprilie, în preziua unei ședințe a Guvernului Dăncilă, apare public informația că este iminentă adoptarea ordonanței de urgență pentru aministie și grațiere care să îi facă scăpați pe Liviu Dragnea și alți membri importanți ai PSD. Imediat, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans transmite Guvernului Dăncilă că o astfel de ordonanță “va obliga Comisia să reacționeze”. Ambasadele a 12 state dau dovadă de o mobilizare fără precedent și transmit Guvernului o scrisoare în care îi cer “să se abțină de la modificări care ar putea slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției”.

Aceste semnale venite de la partenerii democratici ai României sunt auzite și de investitori. Nimeni nu își riscă banii într-o țară în care se dau legi și ordonanțe arbitrare, menite să salveze un grup de oameni. Justiția corectă și liberă este garanția că banii lor nu sunt în pericol. Iar când nu se mai fac investiții, nu mai apar nici locuri de muncă, se pierd cele existente deja și zeci de mii de familii au de suferit. Este o reacție în lanț!

Avertisment de la marile companii

Guvernul PSD nu îi sperie doar pe potențialii investitori din România. Lipsa completă de preocupare a Guvernelor PSD față de infrastructura rutieră a făcut ca unul dintre cei mai mari investitori din România, Compania Ford, cu peste 4000 de angajați, să transmită un avertisment tranșant la adresa Guvernului de la București.

”Am investit 1,5 miliarde de euro în fabrica de la Craiova. Vom analiza exact ceea ce fac autoritățile române în materie de infrastructură, după care vom decide cum și unde ne vom investi banii”, a spus recent președintele Ford România, Ian Pearson. El a explicat că lipsa unei autostrăzi până la granița cu Ungaria costă timp și bani. În aceeași situație se află și constructorul Dacia de la Mioveni care angajează peste 17.000 de oameni.

Lipsa unei autostrăzi până la granița cu Ungaria i-a făcut chiar pe salariații companiei să organizeze un miting prin care să ceară Guvernului urgentarea construcției. “Se pare că Guvernul nu înţelege că prioritatea României este păstrarea locurilor de muncă şi că există riscul ca după 2020 cea mai mare companie auto din România să plece efectiv de aici”, au declarat reprezentanții salariaților de la Dacia Mioveni. Zece milioane de euro anual pierde Dacia Mioveni în lipsa autostrăzilor.

Vechea neîmplinire: intrarea în Schengen

Asaltul constant al Guvernelor PSD asupra justiției și preocuparea exclusivă a acestora de a își face corupții scăpați a condus și la ratarea repetată a unuia dintre cele mai importante obiective ale României: primirea în spațiul Schengen. De două ori, până acum statele membre ale UE au refuzat României chiar și intrarea parțială, cu aeroporturile și porturile maritime, în Schengen.

Decizia privind intrarea României în Schengen trebuie luată prin decizia unanimă a statelor membre. România nu a reușit să adune această unanimitate până acum, deși, în mod repetat, i s-a transmis că respectă toate criteriile tehnice. Adică granițele sunt securizate iar interconectarea sistemelor polițienești realizată. Criteriul politic este cel care ține România departe de Schengen. România are cea mai mare frontieră a Uniunii Europene iar statele membre vor garanții că aceasta este bine păzită. Slăbirea luptei împotriva corupției și asaltul constant asupra justiției în România nu dă suficiente garanții statelor membre UE. Cu alte cuvinte, din cauza Guvernelor PSD, statele membre Schengen ne transmit că nu au încredere că România poate păzi frontiera UE.  Odată acceptată în Schengen, oricine și orice ar intra prin granița de est a României ar putea ajunge, fără niciun control la frontieră, până în cele 22 de state membre Schengen.

Neintegrarea în Schengen are puternice efecte economice. Dincolo de disconfortul cetățenilor români pentru care formalitățile de graniță durează mai mult, faptul că România nu este în Schengen îi afecteaza pe transportatorii din România și, implicit, pe importatori și exportatori. Ei sunt cei care pierd sute de milioane de euro prin creșterea costurilor de transport.  

Împrumuturi plătite de viitoarele generații

O serie de decizii economice dezastruoase luate de Guvernele PSD în ultimii ani au condus la pierderea credibilității României pe piețele financiare. Obligat să se împrumute pentru a acoperi deficitul național, Guvernul PSD a apelat la piețele internaționale la sfârșitul lunii martie. Astfel, Guvernul Dăncilă a împrumutat 3 miliarde de euro la cea mai mare dobândă din istorie: 2,2 miliarde de euro. România va trebui să plătească 5,2 miliarde de euro pentru acest împrumut, în 30 de ani. “Este un credit pe care vor trebui să îl plătească copiii de acum, luat pentru cheltuieli curente ale Guvernului: pensii, salarii și alte cheltuieli uzuale. Nu se construiesc autostrăzi cu acești bani sau alte proiecte de infrastructură care ar putea să genereze bani. Sunt bani care nu fac alți bani”, spun analiștii economici.

Notabil este că dobânda impusă României pentru acest împrumut este cea mai mare din istorie și cea mai mare din dobânda aplicată statelor membre UE. Iar asta înseamnă că România a pierdut încrederea creditorilor. Cum a fost posibil? Prin ordonanțe de urgență date peste noapte care schimbă complet regulile economice, cum a fost ordonanța 114 dată pe 28 decembrie 2018, cu trei zile înainte de a intra în vigoare. Ordonanța dată de Guvernul Dăncilă a venit ca un cutremur devastator pentru economia românească întrucât afectează domenii fundamentale pentru funcționarea economiei: sistemul bancar, sistemul energetic și marile companii telecom.


PSD a susținut întotdeauna că deciziile pe care le-a luat au ajutat o categorie sau alta de cetățeni. Ce nu a spus, însă, este prețul acestor decizii, iar acest preț a anulat de fiecare dată pretinsele efecte pozitive ale guvernărilor lor. E un preț resimțiti atât imediat, prin inflație, curs valutar, cât și pe termen lung, prin dobânzi împovărătoare, stagnare economică și scăderea nivelului de trai.


(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
27 Comentarii
Zip
Apropos . POIU ala nu înjură . Eu înjur sau in jur.
Postat 24 Aprilie 2019, 22:41 de Sandu1206
Cred ca
Zip și ALCOR e același
Postat 24 Aprilie 2019, 10:19 de Sandu1206
Nenea moderatoru
Tu si astia doi de sub tine, poiu ala, limbricul revizionist care tot isi pomeneste si neamurile de limbrici, intra fara sa-l intrebe nimeni nimic, injura iar apoi plange dupa moderator... A amenintat limbricul, iar eu i-am scris sa specifice data, locul si ora. Sa vina cu toti revizionistii. Mai sunt cativa mai jos sub tine ca asta (inclusiv sandu ala). Sunteti acelasi ins ?
Postat 24 Aprilie 2019, 06:20 de ZIP
nenea insultătorul
În primul rând, nu înţelegi o chestie de esenţă: ăsta nu e loc de răfuieli personale, ci un spaţiu dedicat comentariilor la temele de interes public prezentate în articole. În al doilea rând, eşti cel care foloseşte cele mai multe invective, practic nu reuşeşti să scrii un comentariu fără a jigni printr-un termen insultător, de la limbric la circopitec, iar astea sunt cele mai gingaşe. Pentru toate astea nu îţi prevăd viaţă lungă pe-aici...
Postat 24 Aprilie 2019, 11:08 de Moderator
ZIP
Nu avem limbaj de " revizionist, fosile kripto-comuniste, ciolan gunoaie , hate speech, hater, propagandist , abject " . Spui de mine că încurajez scandalurile. ZIP primul comentariu e al meu , vezi al doilea dacă încurajează scandaluri.
Postat 23 Aprilie 2019, 22:52 de Sandu1206
Domnule moderator
Au ajuns scursurile revizioniste sa dicteze cine si ce sa scrie pe site ?
Postat 23 Aprilie 2019, 22:26 de ZIP
RE: Domnule moderator
Opreşte-te din jigniri şi din flood, că te ejectăm şi pe tine! Ai exact acelaşi limbaj ca Alcor, probabil că eşti acelaşi ins.
Postat 24 Aprilie 2019, 01:23 de Moderator
Zip
Numara comentariile mele jignitoare si apoi floodul lu alalalt. Dupa exprimare oare zip si ala sunt acelasi? Challenge accepted. Iar tu pe mine nu ma faci abject, asa sa te adresezi neamurilor tale, ok? Nu ma cunosti, dar eu te aflu in scurt timp dupa care o sa ma adresez ție pentru nivelul la care esti!
Postat 23 Aprilie 2019, 20:48 de poiu
Domnule moderator
Nici contul lui sandu1206, alt abject, nu l-ai suspendat. individul incepe scandalurile, dupa care alte scursuri ca si poiu ala ii sar in aparare. Nu vezi ce limbaj au ? Acum or sa inceapa sa ma injure si pe mine. Daca le raspund, imi suspenzi si mie contul ?
Postat 23 Aprilie 2019, 19:32 de ZIP
Oradeanbihor
Eu am vb urât, dar m-am resemnat. Pe ALCOR nu-l vezi. Fain îți stă.
Postat 23 Aprilie 2019, 17:57 de Sandu1206
Cand esti prost e ca si cand esti mort. Tu nu simti nimic, pe cei din jurul tau ii doare
Te caracterizeaza perfect. Da esti asa de prost ca nu iti dai seama ca te dau pe fata. Ca nu esti anonim in spatele unui username sau nickname. Sa vad daca pe fata mai ai atata tupeu sa jignești si sa spurci. Esti prost, esti un idiot bolnav, probabil un frustrat al societatii care nu e bun de nimic si pt care toti sunt incapabilii doar pentru ca el e incapabil. Unu care gaseste defecte tuturor dar care nu e in stare sa se uite la el prima data. Si culmea, moderatorii ii accepta limbajul care incalca termenii si conditiile de forum. Si cu asta inchei. Cauta ajutor baiete ca daca depasesti un anumit prag de cretinism nu te mai salveaza nimeni. Tu cauti atenție, suferi de lipsa ei din copilarie? Iti recomand un psiholog bun, Razvan Coloja. Doar ca la cat esti de prost isi rezerva dreptul de a nu vorbi deloc cu tine.
Postat 23 Aprilie 2019, 09:27 de poiu
cont suspendat
Alcor a luat o meritată pauză de odihnă. I-am suspendat contul o vreme, să-şi revină.
Postat 23 Aprilie 2019, 11:30 de Moderator
Penibil
Din 20 de comentarii 10 sunt ale dependentului de xanax. Si din alea 10, alta junatate sun vesnic aceleasi cuvinte. Moderatorilor, voi chiar nu va saturati? Asta ia bani pe comentariu incitant, voi practic ii dati un loc de munca lasandu-l pe la voi. Ca la negrii aia de le dai un loc de munca si iti fura apoi din casa. Sau ii faceti la voi o invitatie si il convingeti ca supra doza de xanax nu face mai bine. Sa incerce alte "medicamente".
Postat 23 Aprilie 2019, 07:08 de poiu
@ alcor
Stai relax, eu am ajuns sa citesc bihoreanul o data pe luna, pentru ca m-am scarbit de limbajul si mentalitatea unora ca sandu care isi vomita elucubratiile pe aici.
Postat 23 Aprilie 2019, 06:58 de oradeanbihor
Cine vrea schimbare se duce la vot
La anarhie, violenta, vid de putere instiga gunoaiele care vor functii si ciolan, dar care in conditii de liniste si pace sociala nu au cum sa ajunga la ele. Ii cunoaste lumea, cei din jurul lor, etc. La alegeri pe timp de pace si liniste sociala oamenii pot sa filtreze mult mai bine pe cine aleg. In tipul haosului sar pe ciolan gunoaie ca si acest hater instigator Sandu1206.
Postat 23 Aprilie 2019, 05:32 de Alcor
Alcor
Noi știm că tu nu poți mai mult. Ești LIMITED EDITION adică LIMITAT.
Postat 22 Aprilie 2019, 21:38 de Sandu1206
@alcor
Bre alcool........esti prost. Jalnic de prost. Dar distractiv, pana la urma.
Postat 22 Aprilie 2019, 21:07 de elev
@cetatean
Nu te obosi ca nu merita. Am incercat eu si am regretat panta pe care a luat-o dialogul. Baiatu asta, acum apara PSD-ul, peste cinci minute zice de elev si de Sandu (care numai PSD-isti nu-s), ca-s din gasca lui Nicolicea (parere personala: cel mai periculos dintre toti). E un talmes balmes in capul lui...oricum nu intelege nimic.
Postat 22 Aprilie 2019, 21:06 de Kid
Alcor
Te consideri mai destept, dar un om intrligent nu se lasa tarat atat de usor in conflicte denaturate cu atacuri personale, jigniri si tot tacamul. Dovedesti inca odata care- ti este limita si locul. Crezi ca daca ai invatat cateva neologisme, precum des invocatul “revizionist” te face mai dastept si superior altora? Un om destept nu vrea sa iasa-n fata
Postat 22 Aprilie 2019, 20:01 de cetateanbihorean
Sandu & AKA "elev"
Bai alcolistilor, fosile kripto-comuniste, hateri cercopiteci iar ati ramas fara spirt. La cat sunteti de prosti si marlani (cea mai tare combinatie), nu puteti sa fiti decat din echipa lui Nicolicea. Ca sa fiti din cea a lui Pastor ar trebui sa fiti etnici. Sunt diferite conditii de indeplinit.
Postat 22 Aprilie 2019, 18:56 de Alcor
@alcor
"caracgteristice" ??? Vaiiii, esti atat de prost, atat de psd-ist. Cuvantul de mai sus in ce limba l-ai scris? Te intreb pentru ca debilismul tau ne incanta, de fiecare data. Mai vrem!
Postat 22 Aprilie 2019, 15:44 de elev
Alcor
Lasa-ne, inteligenta ta e jalnică
Postat 22 Aprilie 2019, 14:22 de Sandu1206
Sandu
Ziceam ca tu si utilizatorul AKA "elev", cu apucaturi caracgteristice, ati prinde loc pe liste eligibile la PSD, alaturi de Nicolicea. Ati fi candidatii perfecti.
Postat 22 Aprilie 2019, 14:16 de Alcor
Sandu
Mersul la vot e solutia, nu scandal pe strazi. Scandal pe strazi inseamna anarhie.
Postat 22 Aprilie 2019, 14:07 de Alcor
elev
Esti si tu elev cum e sandu academician doctor docent. Mai ai dunga rosie in buletin sau nu se mai tine cont ? Nea sandu a recunoscut. El are probleme cu toata lumea, inclusiv cu femeile. Incearcati la PSD. Sigur ajungeti amandoi pe liste eligibile langa Nicolicea.
Postat 22 Aprilie 2019, 14:04 de Alcor
Alcor
Eu spun una , tu înțelegi alta. Daca nu poți nu-ți cerem.
Postat 22 Aprilie 2019, 14:01 de Sandu1206
Spirtoasele te omoara
Nea sandu spirtoasele dauneaza grav sanatatii... mintale in primul rand. Ficatul te-a lasat oricum. Cand te intalnesti cu aia de la PSD sa le spui sa nu se atinga si de Codul Penal.
Postat 22 Aprilie 2019, 13:56 de Alcor
@alcor
Ola psd-ist cu 4 clase ! Esti prost ?
Postat 22 Aprilie 2019, 13:55 de elev
Rachie
Sa-i dea cineva si lui nea sandu de-o palinca, de un rachiu, altfel incepe ca incepe sa injure iar si femeile...
Postat 22 Aprilie 2019, 13:43 de Alcor
Prețul acestor decizii
Se traduce clar prin împrumutul tot mai scump, prin aducerea rezervelor de au în Romania, că să poată da 20.000 Ron fiecărei gospodării din Moldova, pt că acolo sunt votanți asistați, prin creșterea impozitelor in Oradea , că sa meargă bani la salarii. In concluzie daca nu ne scăpăm de PSD am pus-o. La Oradea avem nevoie de bani pt investiții, nu sa dam Moldovei să aibă rachiu pe masă. In contextul BREXIT for ar putea închide fabricile din UK și să extindă fabrica de la Craiova. Nu putem fi indiferenți, trebuie sa ieșim în stradă.
Postat 22 Aprilie 2019, 11:51 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON