URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2017, 15:20

Părerea ta contează! Implică-te şi contribuie la simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salut iniţiativa Comisiei Europene care, prin intermediul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, coordonată de comisarul Phil Hogan, a lansat în aceste zile o consultare publică extrem de importantă pe tema practicilor comerciale neloiale, transparenţei pieţei şi cooperării cu producătorii, precum şi despre modul în care lanţul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil.

Consultarea publică se va desfăşura în perioada 16 august - 17 noiembrie 2017 şi se adresează tuturor agricultorilor, procesatorilor, distribuitorilor, angrosiştilor, comercianţilor cu amănuntul, organizaţiilor de afaceri, consumatorilor şi organizaţiilor lor reprezentative, organizaţiilor neguvernamentale şi ale societăţii civile, instituţiilor de cercetare / think-tank-uri, experţilor independenţi, firmelor de avocatură, sindicatelor, autorităţile publice naţionale precum şi altor instituţii publice din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Există aproximativ 11 milioane de ferme în Uniunea Europeană (UE) şi 44 de milioane de persoane sunt angajate în întregul lanţ de aprovizionare cu alimente din UE. Agricultorii sunt actori strategici şi economici importanţi în lanţul de aprovizionare cu alimente.

În timp, Politica Agricolă Comună (PAC) a devenit mai orientată către piaţă şi se bazează mai puţin pe gestionarea pieţelor. În plus, agricultura europeană şi sectorul agroalimentar sunt din ce în ce mai integrate pe pieţele globale. Acest lucru a creat oportunităţi importante de afaceri, dar a şi expus agricultorii la o incertitudine mai mare a pieţei şi la o volatilitate crescută a preţurilor. Agricultorii lucrează deseori independent unii faţă de ceilalţi, iar aceştia trebuie ajutaţi să îşi apere interesele faţă de alte părţi ale lanţului alimentar, cum ar fi procesatorii de alimente şi comercianţii cu amănuntul. Grupul operativ al pieţelor agricole (AMTF), înfiinţat de comisarul pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, a propus o serie de modalităţi concrete de consolidare a poziţiei fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente.

Comisia Europeană doreşte acum să consulte publicul european cu privire la domeniile legate de poziţia fermierilor în lanţul de aprovizionare cu alimente. Contribuţiile primite din cadrul acestei consultări vor completa lucrările privind simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune. Măsurile luate în considerare în cadrul iniţiativei de îmbunătăţire a lanţului de aprovizionare cu alimente ar avea, dacă ar fi adoptate, un impact relativ redus asupra bugetului UE, deoarece acestea ar fi legate în principal de regulile de guvernanţă ale lanţului de aprovizionare. Procesul de consultare va avea ca rezultat o evaluare a impactului şi va completa lucrările privind viitorul Politicii Agricole Comune.

Consultarea iniţiată de către Comisie se va desfăşura prin aplicarea unui chestionar online care poate fi completat aici: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/AGRISurveyUTPs. În acest moment chestionarul poate fi completat doar în limba engleză, însă, începând cu data de 25 august, va fi disponibil în toate limbile statelor UE, inclusiv în limba română.

Îndemn cu această ocazie Guvernul României, Ministerul Agriculturii, precum şi toate autorităţile publice, să faciliteze informarea populaţiei despre acest demers al Comisiei. Cetăţenii români trebuie să se implice activ atunci când sunt întrebaţi despre subiecte de interes public care ajută la formarea corectă a politicilor europene. Doar prin implicare vocea României poate fi auzită la Bruxelles şi putem conta cu adevărat în Europa!

Daniel Buda
Membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, al Comisiei de Dezvoltare Regională şi al Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON