URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2019, 09:33

Marea înșelătorie "PSD vă dă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent, Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat de pe piața internațională de capital cu 3 miliarde de euro. Într-o singură zi, cu discreție. Din această sumă, 1,3 miliarde de euro au fost împrumutați pe 30 de ani la cea mai mare dobândă din Europa ( 4,65%). După doi ani de guvernare, ”patrioții” de la PSD au împovărat România cu datorii de 20 de miliarde de euro. Ce ascunde această foame de bani?

Un mic amănunt: exact în perioada când guvernul Dăncilă se împrumuta cu 3 miliarde de euro, Franța făcea un împrumut de 1,9 miliarde de euro, tot pe 30 de ani, de trei ori mai ieftin (dobândă de doar 1,46%). Bine, veți zice - Franța e Franța! Atunci să lărgim puțin cercul comparațiilor cu țări vecine: în februarie 2019, România era cotată la dobânzi de 4,79% pentru împrumuturi externe, în vreme ce Bulgaria putea lua împrumuturi la doar 0,68%, adică de 7 ori mai ieftin; Ungaria  avea o dobândă de 2,68% iar Polonia de 2,69%.  

E o conjurație bancar-internațională împotriva guvernului patronat de Dragnea, așa cum se văicăresc pesediștii? Chiar așa, ce are toată lumea bancară din Europa numai cu ei, cu pesediștii lui Vâlcov și Orlando Teodorovici?  Lucrurile sunt simple: de vină sunt politicile fiscal-bugetare ale guvernării PSD-ALDE, populiste si proaste, cu cheltuieli supradimensionate, importuri care cresc galopant, consum fără investiții. Acestea au scăzut încrederea piețelor de capital față de guvernul care se pretinde patriot în Europa. PSD-ALDE au crescut riscul de țară. De aceea împrumuturile pe care le iau au cel mai mare cost din Europa.  

E foame de bani, băieți?

Guvernul care spune că România merită mai mult a îndatorat  țara cu 20 de miliarde de euro şi pe fiecare român cu peste 1000 de euro. Numai în primele 9 luni ale lui 2018, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Practic, lunar, guvernul de  PSD-ALDE se împrumută cu circa 1 miliard de euro. La plata acestei datorii se mai adaugă încă 1 miliard de lei pe lună pentru dobânzile pe care le generează datoria publică.

Cu toate aceste zeci de miliarde de euro împrumutate,  guvernările lui  Dragnea n-au făcut nici autostrăzi, nici spitale, nici conducte de gaze, n-au modernizat căi ferate. Ce-au făcut cu banii ? De unde foamea tot mai mare de bani, cu împrumuturi tot  mai împovărătoare, dacă guvernul se laudă cu creștere economică record?

 PSD guvernează. Atenție la buzunare!

Răspunsul este că pesediștii au întreținut cea mai mare înșelătorie din ultimii 30 de ani la adresa românilor: „PSD vă dă”. Au început cu promisiuni enorme făcute în campania din 2016.  Au fost nevoiți să renunțe la o parte din aceste himere, deși le trecuseră chiar  în programul lor de guvernare. Dar au căutat să întrețină tot timpul iluzia că „PSD vă dă”. Cinismul lor s-a combinat cu proasta guvernare, iar nota de plată a iluziei că „PSD vă dă” vine acum, prin îndatorarea fiecărui român și a generațiilor viitoare.

Mecanismul înșelătoriei este simplu. Coaliția PSD-ALDE a început prin măriri de salarii și pensii. Au avut grijă, la scurtă vreme, să anuleze în mare parte creșterile salariale și de pensii prin măsuri viclene precum transferul contribuțiilor la angajat sau amânarea indexării punctului de pensie.

Ca să întrețină iluzia bunăstării au concentrat totul pe consum. Foarte repede, consumul a crescut importurile și a alimentat inflația. Bruma măririlor de venituri fost exportată în țări de regulă dezvoltate, din care se fac importurile. Liderii PSD au patentat înșelătoria economiei pe consum din importuri pe datorii tot mai mari.

Deloc întâmplător, odată cu venirea PSD la guvernare au început să crească prețurile. Au găsit o inflație de 0.1% si au adus-o la 5%. La câteva luni de guvernare, după ce dăduseră cu o mână, au simțit deja nevoia să ia cu două: au mărit  acciza la combustibili, ceea ce a dus la scumpiri în lanț. Aprinderea inflației susține circuitul financiar înșelător. Sunt bani, clamează PSD, dar sunt bani amăgitori luați prin inflație și dobânzi mărite, tot din buzunarele celor care primesc așa-zisele creșteri salariale sau măriri de pensii.

De la inflație la rate mărite n-a fost decât un pas. Dobânzile la credite au început să crească la scurt timp. Ratele lunare ale celor cu datorii la bănci au crescut cu peste 30% după doi ani de guvernare Dragnea-Tăriceanu.

Când au ajuns aproape de fundul sacului nu s-au mai încurcat în subtilități. Au tăiat masiv banii de la investiții publice și dezvoltare. Au suplimentat  împrumuturile externe, tot mai scumpe. Au impus noi taxe care au reaprins scumpirile și inflația.  Au aruncat toate fondurile astfel obținute în acest perpetuum mobile al tragerii pe sfoară a românilor.

Cine beneficiază, totuși ?  

Au conceput totul pentru a vă spune: „PSD vă dă!'. Da, PSD vă dă cu o mână și vă ia îndărăt cu două. „Vă dă" furându-vă pensiile generațiilor viitoare, autostrăzi, spitale. „Vă dă" furându-vă viitorul copiilor voștri. Cine e adevăratul beneficiar al înșelătoriei „PSD vă dă”? Au avut o singură grijă pesediștii: să le fie bine lor și clientelei lor de incompetenți, analfabeți și piloși cu care au împânzit aparatul de stat și care taie frunza la câini pe bani mulți plătiți de români.

Când mai auziți lideri PSD care se laudă că au grijă de oameni, păziți-vă buzunarele pentru veți achita nota de plată a „grijii” PSD.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Zip
Daca într-adevăr citeai cartea " UN RISC ASUMAT, DE FILIP TEODORESCU" , realizai că Ceaușescu vroia sa înființeze banca internațională a României cu sediul la București, împreună țările arabe și China, oferind bani cu dobânzi foarte mici, țărilor în curs de dezvoltare, și țărilor nedezvoltate. Aceasta trebuia să fie o replică la FMI.
Postat 13 Aprilie 2019, 19:02 de Sandu1206
cetateanbihorean
Tu gresesti, ba te mai si contrazici. Cheltuind ca nebunu', bagandu-te in datorii mari, ajungi practic sa vinzi viitorul generatiilor viitoare, asta in cazul in care nu ajungi mai rau, sa intri in faliment si atunci nu-ti mai da nimeni nici macar pe datorie. Asta cu falimentul au inteles-o si ungurii in ceasul al doisprezecelea (ungaria e un exemplu din proximitate), cand datoria externa a tarii era deja imensa. Acum iau imprumut de la unii ca sa-si plateasca datoriile uriase fata de altii. Au intrat intr-un cerc vicios in care si-au condamnat generatiile viitoare. Ungaria, are cel mai ridicat nivel de datorie pe cap de locuitor dintre statele emergente din Europa Centrala şi de Est. Nu cred ca vrei asta.
Postat 12 Aprilie 2019, 22:50 de ZIP
Zip
Gresesti. Nu se poate fara banci. E ca si cum ai vrea sa-ti utilezi casa noua, ai dat totii banii pe avans si asigurari, notar, si mai cumperi la fiecare salar cate un fotoliu.... Hahaha Daca o tara intra-n default- faliment, si peste 10 ani cand vei avea nevoie de un imprumut nimeni nu-ti va da. Sau poate la niste preturi exorbitante
Postat 12 Aprilie 2019, 21:29 de cetateanbihorean
Atentie la datorii !!
O natiune indatorata = o natiune insclavizata.
Postat 12 Aprilie 2019, 19:54 de ZIP
Eurostat - Tarile cu cele mai mici datorii din UE
Eurostat: Romania ocupa locul 4 în topul tarilor cu cele mai mici datorii publice din UE. Romania are o datorie publica de 34,4 din PIB. Cele mai mici datorii publice din 2018 s-au înregistrat in Estonia (8,7%), Luxemburg (22,2%), Bulgaria (24,1%), urmat de Romania cu (34,4% din PIB) si Letonia (35,8%),
Postat 12 Aprilie 2019, 19:32 de ZIP
Economie pe datorii
Doua exemple din proximitate. De ce credeti ca a vrut Nicolae Ceausescu sa scape de bancheri (datorii, dobanzi) ? De ce credeti ca Viktor Orban a incercat acelasi lucru ? In cazul Ungariei a scapat de unii dar s-a bagat sluga la altii. In conditiile in care datoria de stat a Ungariei a ajuns la 82,6% din PIB, cel mai ridicat nivel dintre statele emergente din Europa Centrală şi de Est, Ungaria a luat in calcul falimentul national, in locul masurilor de austeritate.
Postat 12 Aprilie 2019, 19:08 de ZIP
Ce chestie
Asta e credibilitatea Românie, datorită PSD, se mai poate împrumuta doar de la bănci, cu dobânzi mari. Să-i mulțumim guvernului PSD.
Postat 12 Aprilie 2019, 17:11 de Sandu1206
Fabula
Sunt atatea contraexemple de tari lipsite de resurse dar care au economii bune si traiesc bine, Japonia spre exemplu n-are decat piatra, lemn si peste. Economia tine de administrare si organizare, nu e foarte complicat. E la fel cu administrarea celei mai mici organizari umane-familia, si apoi mergand cu localitatile unei tari. Daca e buna gospodarire, se traieste bine. Poti sa-mi explici si mie de exemplu, cum se poate ca economia orasului Constanta e atat de mult sub potential, cu toate ca orasul are cel mai mare port de la MN, are litoralul acolo, are viticultura, agricultura, santier naval, samd??? Categoric, orasul Constanta trebuia sa fie no. 2 dupa Bucuresti, la ce potential are, nu? Si totusi nu e asa. Clujul, spre ex, un oras fara atatea atuuri e mult peste Constanta. De ce?
Postat 12 Aprilie 2019, 15:14 de cetateanbihorean
Ceea ce vreau sa spun
Se poate deduce f usor din atitudinea agentiilor internationale de a creste dobanzile pt imprumuturile Ro ca si un semnal de alarma. Lumea nu ne vede economia noastra intr-o pozitie favorabila, asta e tot. Sa te imprumuti cu dobanzi grele ca sa mananci si sa bei bine, apoi sa lasi nepotilor facturile neplatite mi se pare periculos si prostesc. Nimeni n-a zis ca nu trebuie si salarii marite si pensii. Se fac cam intr-un procent 33-33-33%. 33 consum, 33 investitii si 33 economii. Asta e idealul. La noi consumul e pe la 60-75%. Si se duce in economiile altor tari prin import. Adica imprumutam bani sa le dam de lucru chinezilor. Prostesc nu? In loc sa ne punem economia la punct, si gradual sa marim si pensiile, ca salariile cresc oricum daca economia merge si e cerere pd piata.
Postat 12 Aprilie 2019, 14:35 de cetateanbihorean
oradeanule
Tu se vede de la o posta ca nu prea stii citi economia. Toate tarile au un rating acordat de agentii internationale de analiza Standard&Poor, Fitch sau Moody’s. Franta, Sua, Germania, MB au de ex AAA, maximul si iau imprumut ieftin, cu cea mai mica dobanda. Ratingul se calculeaza in functie de indicatori economici, precum se calculeaza pentru banci, chiar si pentru orase. Romania are Baa3. Pe scurt: daca o economie are tendinte si perspective negative, e normal ca agentiile sa atentioneze investitorii internationali. E ca si la orice: e riscul mare, dobanda e mare. Risc mic, dobanda mica. Cu cat dadeau dobanzile bancile in tara e alta mancare de peste. Conteaza concurenta, Roborul, dobanda Bnr de referinta, inflatia, riscul samd.
Postat 12 Aprilie 2019, 14:26 de cetateanbihorean
Back to the future
Neamtul e crescut de mic in spiritul economiei,chibzuirii ,spaar etc.Au inventat perlatorul la bateria de la chiuveta,care creeaza o turbulenta ce reduce debitul apei dar ai aceeasi senzatie tactila.Intr-o tara fara probleme cu apa.Germania are cresteri economice constante si excedente comerciale colosale dar culmea e ca nemtii traiesc mai prost decit acu'zece,douazeci de ani.Nu o zic eu,citez dintr-un documentar.Nemtii traiesc preponderent in chirie,vreo 80%, iar acuma se pune problema interventiei statului la stoparea cresterii aberante a chiriilor.Istoria se repeta oarecum ,asta facind si partidul socialist al lui adolf, impunind mercurial la chirii, in reichsmark.Dar sa nu deviem, ce alegem, o viata mai buna ipotetica,viitoare,prezumtiva pe care ti-o ofera unii sau o chermeza totala alaturi de zorba grecul?Poate ca alegi varianta 1 daca ai 20 ani dar daca ai 50-60, zici "one more turn",care ,apropo,e un sindrom la gameri, cine are copii,cunoaste problema.Problema e mai complexa si e pacat s-o irosim,aci,la subsol.Oricum,cine a prins guvernul vacaroiu, nu se mai teme de un chef dragnea&valcov&teodorovici
Postat 12 Aprilie 2019, 14:02 de excalibur
România merită mai mult... rău?
Cu ce au greșit românii ca să merite atâtea neajunsuri? Avem resurse naturale, dar merităm cele mai mari prețuri la gaze? Avem piatră, ciment, țiței, dar noi în loc de autostrăzi merităm drumuri proaste? Deși muncim din greu, merităm să ne împrumutăm ca cei mai proști din curtea... Europei? E, aia e! Ce votați, aia meritați!
Postat 12 Aprilie 2019, 13:55 de FaBULA
Ipocrizie bancara
Adica atunci cand bancile "justificau" dobanzile mari din Romania, ba au mai si umblat la robor pe motiv de salarii marite, bugetari, psd, blabla.., totul era corect. Acum ca statul se imprumuta la aceleasi dobanzi nesimtite, regasite doar in Romania si pentru romani, nu mai e corect! Inteleg ca e campanie electorala si ca monentan avem spre cine arata cu degetul.. dar ori suntem banditi pana la capat, ori nu suntem! Hotarati-va!
Postat 12 Aprilie 2019, 13:49 de oradeanbihor
Soros a platit advertorialul
Sic! Hahaha! Ce intrebare tampa. Conteaza asta sau conteaza sa stii ce se-ntampla cu adevarat cu economia tarii? Unii vad si intuiesc comploturi internationale la adresa Romaniei. Tu si Dracnea.
Postat 12 Aprilie 2019, 13:42 de cetateanbihorean
Asa e Timea
Cazul Psd e comparativ cu cel al unui tanar care sta in garsoniera dar si-a luat credit ca sa-si ia Mercedes. In loc sa investeasca-n dezvoltarea sa profesionala, sa-si plateasca un curs de specializare profesionala, ca sa-i creasca salariul pe viitor, el pariaza pe consum acum, mai vedem noi ce-o fi maine. Maine tragem apa. Daca se inteteste concurenta la locul de munca si-si pierde jobul, nu-si va mai permite Mercedesul si toalele de fite cu care-si impresioneaza cunoscutii.
Postat 12 Aprilie 2019, 13:39 de cetateanbihorean
advertorial
Nu conteaza cine plateste aceste advertoriale, conteaza numai faptul sa fim informati corect despre fiecare partid in parte, ce fac si cand si din ce. PSD in ultimii ani n-au facut aproape nimic, ba mai mult se laudau ei cu marirea indemnizatiilor pt copii, cand PNL-ul avea initiativa. PSD este un partid care se focuseaza strict pe batrani, pe pensionari, care sunt manipulati rau de tot cu pro tv dirijat de PSD. Asta stiu cu totii. Pe PSD nu-l intereseaza tineretea, familiile, pur si simplu. Psd focuseaza pe o perioada foarte micuta, nu-l intereseaza viitorul, ar fi bine sa-si schimbe mottoul in "Live for the moment". S-ar potrivi perceft. #numaivotamPSD
Postat 12 Aprilie 2019, 12:20 de Timea
Advertorial incognito
Cine plateste aceste advertoriale? Or fi din maruntisul ramas de la miliardele luate imprumut de psd? Sau e doar putin mecenat inocent...
Postat 12 Aprilie 2019, 10:40 de excalibur
RE: Advertorial incognito
Este un advertorial PNL.
Postat 12 Aprilie 2019, 15:15 de Moderator
Asta e
Unii mai cred in guvernarea socialisto-nationalista a Psd-Alde si o compara cu revenirea economiei germane din interbelic!
Postat 12 Aprilie 2019, 10:34 de cetateanbihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON