URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2019, 11:00

Klaus Iohannis promovează educaţia, sănătatea şi bunăstarea economică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Klaus Iohannis şi-a lansat programul pentru alegerile prezidenţiale, intitulat "Împreună pentru România normală". Documentul menţionează, printre priorităţi, creşterea calităţii educaţiei, îmbunătăţirirea serviciilor de sănătate, stoparea defrişărilor ilegale, dezvoltărea economică pe baze sănătoase.

România normală înseamnă România educată, cu un sistem de învăţământ echitabil şi de calitate, centrat pe câteva principii. Printre aceste principii se numără accesul fiecărui copil la o educaţie de calitate, care să îi ofere premisele unei cariere de succes,  diminuarea decalajelor dintre urban şi rural, reducerea abandonului şcolar.

Toate spaţiile educaţionale trebuie să reprezinte medii sigure pentru elevi şi profesori. Pentru aceasta, este necesară alocarea de fonduri pentru atingerea standardelor igienico-sanitare şi de siguranţă la incendiu. Programul menţionează şi alocarea de resurse suficiente pentru educaţie, atât pentru şcoli, cât şi pentru salariile cadrelor didactice.

O Românie normală este o ţară în care se construiesc spitale, în care sistemul sanitar este centrat pe asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la servicii medicale de calitate. Concret, se impun: consolidarea medicinei primare şi ambulatorii, asigurarea sustenabilităţii sistemului de medicină de urgenţă, oprirea exodului medicilor, prevenţia şi educaţia pentru sănătate, creşterea finanţării şi controlul cheltuirii banului public.

Integrarea socio-economică a persoanelor din comunităţile marginalizate este o prioritate esenţială. Se impune adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri eficiente de revitalizare a comunităţilor defavorizate din mediul urban şi rural prin integrarea funcţională a serviciilor medicale, sociale şi educaţionale.

România normală înseamnă investiţii în creşe şi grădiniţe cu program prelungit, în sisteme de tip after school, în centre de plasare şi reconversie a forţei de muncă, precum şi în măsuri de promovare a "îmbătrânirii active", astfel încât trendul demografic negativ să se atenueze, iar riscul de sărăcie să se diminueze semnificativ.

Stoparea defrişărilor ilegale

În România normală, protejarea mediului înconjurător este obligatorie. Defrişările ilegale constituie o reală problemă, iar stoparea acestora trebuie să reprezinte o prioritate în direcţia protecţiei pădurilor. Acţiunile de împădurire şi regenerare trebuie să continue într-un ritm alert pentru a diminua, astfel, din efectele negative ale defrişărilor. În ceea ce priveşte pădurile virgine, este importantă finalizarea, cât mai rapidă, a procesului de identificare şi cartare, astfel încât starea acestora să nu fie periclitată.

România normală înseamnă stabilitate economică şi creştere sănătoasă pe termen lung. Concret, asta înseamnă proiecte de buget fezabile, nu bazate pe cifre false cum le-a făcut PSD. Programul vizează şi eficientizarea ANAF în colectarea veniturilor, prin informatizare şi digitalizare, dar şi prin eliminarea politizării care a afectat funcţionarea instituţiei în ultimii ani. Preşedintele doreşte şi recuperarea prejudiciilor din diferite forme de evaziune fiscală sau corupţie, consolidarea sectorului privat.

Industria auto este vârful de lance al al competitivităţii industriale şi trebuie sprijinită prin măsuri ferme de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi feroviare, precum şi prin interconectarea învăţământului superior, a cercetării-dezvoltării cu sectorul auto şi IT&C. Infrastructura de transport rutier este principala provocare, dar trebuie dezvoltată şi infrastructura feroviară, maritimă sau aeriană.

Sectorul IT&C trebuie să devină un vârf de lance în modificarea structurală, tehnologică şi inovativă la scara întregii noastre economii, precum şi în sfera sectorului public.

În agricultură, producătorii mici şi mijlocii trebuie susţinuţi pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale şi regionale.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON