URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2019, 09:40

Dispreţul - unitatea de măsură a guvernării lui Dragnea. PSD are pata pusă pe românii din Diaspora

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că PSD ţine România în subdezvoltare nu mai e nicio surpriză pentru nimeni, cum nu e nicio surpriză că acest lucru a pus România pe primul loc în topul migraţiei din motive economice. Doar în 2017, primul an al guvernării PSD-ALDE, au părăsit România 219.327 de români, cel mai mare exod din ultimii ani.

Consecinţele acestui fenomen sunt dramatice: zone întregi sunt depopulate, cu populaţie îmbătrânită, piaţa forţei de muncă este decimată, iar natalitatea se află la cele mai scăzute valori din istorie. În plan social, România se confruntă cu mii de familii destrămate, cu copii care stau departe de unul sau de ambii părinţi.

Performanţa administrativă a lui Liviu Dragnea este foarte sugestivă în acest sens: judeţul Teleorman, condus de preşedintele PSD timp de 12 ani şi de atunci de apropiaţi ai lui, era în 2017 judeţul cu cea mai accelerată diminuare a populaţiei.

Pesediştii au dovedit că nu sunt capabili să rezolve marile probleme ale migraţiei economice prin bună guvernare, centrală şi locală. Modelul lor este dispreţul, cei plecaţi sunt bun-plecaţi sau măsurile restrictive privind libera circulaţie. 

Diaspora românească – batjocura pesediştilor

Pesediştilor le displac oamenii liberi, care vor să trăiască pe picioarele lor. Ei menţin zone întregi în sărăcie şi oamenii dependenţi de statul controlat de ei. De aici, dispreţul pentru românii care au plecat în afara ţării. Scandalul privind restricţionarea votului din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014 este unul din exemplele cele mai elocvente.

Ministrul PSD pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, pe vremea când era deputat, le dădea românilor soluţia pentru a rămâne în ţară: să-şi ia câte trei meserii, să muncească şi să fie mai conştiincioşi.

Mai nou, confruntat cu migraţia specialiştilor cu înaltă calificare, PSD lasă din nou la o parte ideea că ar putea să guverneze mai bine şi reacţionează în stilul cunoscut - introduce ideea unor restricţii pentru românii care muncesc şi care vor să muncească peste hotare.

La reuniunea miniştrilor de finanţe ai UE de săptămâna trecută, ministrul de finanţe Teodorovici a avansat ideea introducerii unui "pachet agresiv" de măsuri, referindu-se migraţia creierelor în străinătate. Teodorovici a încercat ulterior să-şi nuanţeze declaraţiile pe reţelele de socializare, dar nu a reuşit să convingă pentru că sintagma "pachet agresiv de măsuri" amintea de propunerea lui de anul trecut care a scandalizat opinia publică şi partenerii europeni. Atunci, Teodorovici viza limitarea liberei circulaţii a forţei de muncă prin introducerea unor permise de muncă valabile doar cinci ani pentru românii care vor să lucreze într-un alt stat membru al Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, românii ar avea dreptul să muncească doar cinci ani în străinătate după care, că vor că nu vor, trebuie să-şi găsească de lucru în altă parte.

La acel moment, iniţiativa PSD a fost primită cu critici severe de către Comisia Europeană care a subliniat că "libera circulaţie a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieţei interne consacrat în tratate".

În luna noiembrie a anului trecut, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a avansat ideea ca statul român să-i oblige pe medicii rezidenţi să muncească un anumit număr de ani în ţară, printr-un act adiţional la contractul de muncă.

Ce se fac că nu înţeleg pesediştii

Este clar că pentru cei de la PSD valorile europene precum dreptul la libera circulaţie şi piaţa comună a muncii nu înseamnă nimic. Factorul decisiv care îi face pe oameni să muncească în altă ţară nu este nivelul de salarizare ci calitatea vieţii, buna guvernare şi calitatea serviciilor publice. Românii nu pleacă din România doar din cauza salariilor ci mai ales din cauza condiţiilor proaste de viaţă, la care PSD a contribuit şi contribuie cu vârf şi îndesat. Românii pleacă în ţări unde sistemul de învăţământ este modern, unde nu se moare cu zile în spitale şi unde nu se circulă pe drumurile publice şi pe calea ferată ca la sfârşitul secolului XIX.

România în primul rând în Europa înseamnă acasă pentru cetăţenii ei

Partidul Naţional Liberal are soluţiile cele mai concrete pentru a-i încuraja pe români să rămână acasă în România pe care şi-o doresc.

 Modelul de dezvoltare al PNL aplicat în administraţiile locale este unul apropiat de oameni, de problemele şi dorinţele lor şi este realizat cu competenţă. Este singurul model de succes de la intrarea României în Uniunea Europeană şi până astăzi. Primarii şi aleşii locali PNL au arătat că în România, în comunităţile pe care le conduc, se poate trăi ca-n Occident, că putem ţine românii acasă, cu locuri de muncă şi condiţii de viaţă mai bune. Au făcut-o cu fonduri europene atrase şi folosite cu pricepere, cu investiţii, prin inovaţie şi digitalizare. Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Oradea, Braşov, Blaj, Sinaia, Suceava şi atâtea alte localităţi administrate de PNL sunt locuri din care nu numai că nu se mai pleacă, dar reprezintă comunităţi care atrag oameni din toată ţara.

Administraţiile oraşelor liberale în care calitatea vieţii a crescut după intrarea în Uniunea Europeană au făcut o primă schimbare, un prim pas atât către o Românie în primul rând în Europa, cât şi către o Românie care înseamnă acasă pentru cetăţenii ei.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON