URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2018, 08:30

Cererea de muncitori şi roboţi este din ce în ce mai mare. Ce se întâmplă în Bihor cu locurile de muncă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Robotica are în prezent un impact major asupra producătorilor industriali. Achiziţionarea roboţilor permite păstrarea capacităţilor de producţie prin sporirea eficienţei muncitorilor, creşterea producţiei şi a calităţii acesteia. În estul Europei robotizarea merge mână în mână cu creşterea numărului de muncitori şi a salariilor. În toată regiunea şomajul este mai mic de 5%, cifră considerată foarte bună comparativ cu alte state din UE.

Cum este posibil ca automatizarea şi robotizarea să stimuleze crearea de locuri de muncă? De ce nu dau roboţii muncitori afară în România şi în ţările din Europa de Est? În primul rând, pentru că muncitorii calificaţi sunt la mare căutare, iar evoluţia demografică din România este defavorabilă - tot mai puţini tineri intră pe piaţa muncii şi, dintre aceştia, tot mai puţini sunt atraşi de industrie. Aşa se face că investitorii găsesc cu dificultate angajaţi pentru dezvoltarea afacerii lor. Aşadar, automatizarea nu face decât să crească eficienţa cu care muncesc angajaţii.

Industria românească are nevoie de roboţi, ca să nu dea muncitori afară

O analiză a impactului robotizării asupra ocupării forţei de muncă în Uniunea Europeană realizată de către Institutul Fraunhofer pentru Cercetare în Domeniul Inovării, din Germania, a arătat că "firmele europene din domeniul producţiei nu substituie, în general, capitalul uman prin investiţii în robotizare. Dimpotrivă, se pare că efectele pozitive ale roboţilor asupra productivităţii şi vânzărilor totale reprezintă o pârghie pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă". Raportul a arătat, de asemenea, că firmele care implementează roboţi industriali sunt mai puţin susceptibile să lucreze în afara Europei.

România are nevoie, într-o măsură mai mare decât alte ţări, de cât mai mulţi roboţi, ca să nu piardă locurile de muncă din industrie. Producătorii industriali din România au nevoie de investiţii masive în automatizare şi robotizare pentru a se adapta la actualele condiţii, caracterizate de creşterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat şi necesitatea asimilării în producţie a produselor cu valoare adăugată ridicată. Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboţi la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori.

"Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea şi robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forţa de muncă prinsă în activităţi repetitive şi anoste pentru a putea face loc activităţilor specifice producţiei cu valoare adăugată ridicată. Experienţa ţărilor precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare şi robotizare au mers mână în mână cu creşterea salariilor şi a numărului de posturi disponibile în industrie", a declarat Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucrează alături de angajat.

Roboţii colaborează cu lucrătorii, nu îi dau afară

Roboţii colaborativi (coboţii) reprezintă o nouă clasă de roboţi industriali care sunt uşor de folosit, adaptabili, eficienţi din punctul de vedere al costurilor şi pot fi utilizaţi în siguranţă. Aceştia pot fi programaţi simplu şi repede, chiar şi de către persoane fără experienţă. Uşurinţa în utilizare echivalează cu o scădere semnificativă a costurilor, a timpului de programare şi de punere în producţie a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investiţiei într-un termen mult mai scurt decât în cazul roboţilor obişnuiţi, de dimensiuni mari. Deoarece coboţii nu necesită împrejmuiri de siguranţă, angajaţii pot lucra nemijlocit alături de ei, ceea ce reduce costul automatizării şi simplifică planul unităţii de producţie.

Există deja companii româneşti care pot furniza "colegi" roboţi pentru angajaţi în condiţii avantajoase. 

Cobotware este o tânără firmă românească specializată în robotică industrială care îşi propune să devină partenerul nr. 1 al integratorilor şi firmelor care vor să folosească roboţi colaborativi şi să transforme forţa de muncă. De la studiile iniţiale ale aplicaţiei, realizarea conceptelor, logică de funcţionare, programare, până la siguranţa în utilizare şi întreţinere, Cobotware oferă suport companiilor din România în tot procesul de integrare a roboţilor colaborativi.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON