URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2019, 19:00

Ce îl recomandă pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat de președinte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, 24 noiembrie, este o zi crucială pentru viitorul României. Toţi românii cu drept de vot sunt invitaţi să participe la acest exerciţiu democratic.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un apel în acest sens, pentru ca toţi românii să participe la vot: "Mulţi au votat în primul tur alt candidat, le mulţumesc şi lor. Şi celor care nu au votat mă adresez în această ţară, votul este vital. Mergeţi pe 24 noiembrie la vot".

În primul mandat de preşedinte al României, Klaus Iohannis a blocat capturarea României de către PSD, punând bazele "României normale". În al doilea mandat, Klaus Iohannis va construi "România normală", alături de Guvernul PNL.

În primul mandat la Cotroceni, şeful statului a luptat, cu succes, împotriva abuzurilor PSD, partid care a avut, până de curând, majoritatea parlamentară.

Klaus Iohannis a blocat ordonanţa 13 privind amnistia şi graţierea. A mers la şedinţa de guvern, a ieşit în stradă, alături de sute de mii de români indignaţi, iar Guvernul PSD a abrogat ordonanţa 13. Prin cererile de reexaminare a legilor justiţiei sau prin trimiterea acestora la Curtea Constituţională, Klaus Iohannis a reuşit să anuleze 70% din măsurile care le-ar fi compromis.

Şeful statului a convocat referendumul din 26 mai 2019, pentru interzicerea amnistiei şi graţierii, a modificărilor aduse prin ordonanţe legislaţiei din justiţie şi a legilor penale. Peste 6 milioane de români au răspuns afirmativ la întrebările preşedintelui şi, la propunerea PNL, Parlamentul a respins legea amnistiei şi graţierii, pe care PSD o ţinea la sertar.

Datorită Preşedintelui Iohannis, România este un membru activ la nivelul Uniunii Europene şi are un cuvânt important de spus în chestiunile majore ale comunităţii europene. Preşedintele Iohannis a avut două întâlniri foarte consistente cu Preşedintele SUA, Donald Trump, iar Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este tot mai puternic.

Cum vrea Iohannis să construiască România normală

Rezultatelele de la euroalegeri şi de la referendum au dus la pierderea majorităţii de către PSD. Parlamentul a aprobat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, iar Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban, inaugurând un parteneriat cu Guvernul pentru construirea "României normale".

Instalarea noului Guvern a permis votul românilor din străinătate, în condiţii civilizate, fără cozi şi alte umilinţe la care au fost supuşi cetăţenii români de guvernările PSD. De altfel, după scandalul provocat de modul în care PSD a organizat euroalegerile din 26 mai, Iohannis a cerut şi obţinut o nouă  legislaţie care prevede simplificarea votului prin corespondenţă, program de vot extins pe trei zile, înfiinţarea de noi secţii.

Klaus Iohannis se bazează în turul al doilea al prezidenţialelor pe voturile alegătorilor PNL, USR - PLUS, PMP şi UDMR. Şeful statului a afirmat, de mai multe ori, că programul său de reforme are multe elemente comune cu celelalte partide de dreapta.

În al doilea mandat al preşedintelui Iohannis lupta împotriva corupţiei va continua. Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru eliminarea intervenţiilor nocive din ultimii trei ani.

Priorităţi pentru al doilea mandat

Lupta anticorupţie presupune instalarea unor procurori şefi titulari la Parchetul General sau DNA, pentru a pune capăt interimatelor, care urmează să fie selectaţi pe bază de integritate şi profesionalism şi care vor ocupa aceste posturi prin concurs.  

Una dintre priorităţile noului Guvern PNL este abrogarea Legii recursului compensatoriu, care a făcut posibilă eliberarea a peste 21.000 de deţinuţi înainte de termen iar Klaus Iohannis pledează pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Prooiectul "România Educată" va merge mai departe şi va fi implementat. "Începe cu un acord politic, se va duce în legislaţie şi de acolo în implementare", a explicat Klaus Iohannis. O altă prioritate va fi Sănătatea, domeniu care va primi şi finanţarea corespunzătoare. Serviciile medicale vor fi aproape de standardele europene şi vor fi centrate pe pacient.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,” – Mihai Eminescu (IV)
I. Jalnice ”realizări măreţe” în cinci ani de mandat prezidențial. Prea BINE bugetat. 1. Şi tova Elena Ceauşescu ar fi făcut mult mai multe. Evident, pentru România reală şi cetățeanul român de bună credință! 2. Și cei de la ”Scânteia”, scriau articole laudative, la adresa conducerii superioare de partid şi de stat, (mult) mai credibile. 3. Şi baronul Münchhausen ”aburea” mai convingător; II. Un model de urmat: modelul DAC. 1. Se tot vorbește de modelul polonez, german ş.a. Dar ”licuricii” şi politrucii/argaţii, care ne dau asemenea exemple, uită faptul că nici germanii şi nici polonezii, nu sunt conduși de ”generali” ca (...”finladezul”) Herr ”Ghinion” (...pentru România reală), respectiv politruci ca Orban Ludovic (întâmplător, nepot/fiu de general de Securitate); 2. Românii de bună credință, mai au șansa să aleagă în turul II, un candidat cu sânge de dac ”în instalație” şi cetăţean român de bună credintă, în persoana candidatei PSD: ing. Viorica Verenica Dăncilă; 3. Mare ghinion pe România reală, că nu am avut onoarea să dau admiterea la facultate, așa cum am dat-o, cu Herr ”Ghinion”, tov. ”Petrov”, Emil Boc, MRU, plus încă o duzină ca ei. Cu toţii pe un singur loc! III. ”Lupta anticorupţie presupune instalarea unor procurori şefi titulari la Parchetul General sau DNA, pentru a pune capăt interimatelor, care urmează să fie selectaţi pe bază de integritate şi profesionalism şi care vor ocupa aceste posturi prin concurs.” 1. Despre o ţară cu adevărat normală: Israel. Şi în domeniul Justiţiei! IV. În loc de concluzii. 1. Un Președinte al României, (și) cu sânge de dac în ”instalație”: Veronica Viorica Dăncilă. ”Dulce Românie, asta ți-o doresc!” – (şi) Mihai Eminescu; 2. Spor la muncă activ/nomenclatură PSD Bihor/Oradea.
Postat 22 Noiembrie 2019, 12:26 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON