URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2015, 08:09

Calificarea pentru o meserie. Pot adulţii să folosească Şcolile de meserii pentru a se califica?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adulţii, la orice vârstă, pot beneficia de programe de calificare autorizate şi reglementate de autorităţile statului român. Lista meseriilor pentru care se pot obţine calificări, la orice vârstă în România, este reglementată şi o putem regăsi într-un nomenclator standard, aprobat de legislaţia naţională.

Formarea profesională continuă a tinerilor şi a adulţilor este una dintre priorităţile fondurilor europene disponibile deja din bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020 şi a fost o prioritate pentru fondurile europene gestionate de România din bugetul 2007 – 2013, iar persoanele interesate pot să folosească oportunităţile create pentru a se califica sau pentru a se recalifica. Atât persoanele care nu au nicio calificare, precum şi persoanele care au calificări inferioare, sau cele care muncesc în alte domenii decât meseria pe care o deţin, pot fi orientate spre programe de formare profesională continuă oferite în România.

Ca urmare a iniţiativei Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama, în parteneriat cu Asociaţia Firmelor Bihorene, au fost atrase şi utilizate fonduri europene care au sprijinit aproape 750 de tineri şi adulţi să se califice. Proiectul "Calificarea angajaţilor - premisă pentru creşterea competitivităţii economice în regiunile Nord-vest, Vest şi Sud Vest ale României" cofinanţat din fonduri europene, s-a adresat angajaţilor din 100 de companii active în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Timiş şi Olt.

Domeniile de calificare dezvoltate în proiect de Şcoala de meserii pentru tineri şi adulţi a Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama au asigurat formarea profesională în meserii precum:

1. Dulgher-tâmplar-parchetar
2. Fierar-betonist, montator prefabricate
3. Asfaltator
4. Pavator
5. Lucrător în structuri pentru construcţii
6. Tapiţer
7. Lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri
8. Vopsitor industrial
9. Operator maşini unelte cu comandă numerică
10. Organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii
11. Bucătar
12. Patiser
13. Brutar
14. Cofetar
15. Măcelar
16. Lucrător în alimentaţie
17. Lucrător în comerţ
18. Cameristă
19. Îngrijitoare bătrâni la domiciliu
20. Tehnician ortoprotezist

Companiile şi angajaţii pot să folosească priorităţile fondurilor europene pentru a investi în capitalului uman, dând valoare oamenilor. În viitor, fondurile europene 2014-2020 pot constitui resurse prin care oamenii pot fi capacitaţi pentru o viaţă mai bună şi demnă, precum pentru a contribui mai mult la competitivitatea economică a companiilor.

Detalii pot fi obţinute:

- 0040 259 456180; cariere@carierebihor.ro; https://www.facebook.com/centrulcariere/ - Centrul Cariere al Fundaţiei Ruhama;

- şi http://www.fonduri-ue.ro/

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON