URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2018, 07:32

Asociaţia Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale implementează proiectul CROSSRISKS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

COMUNICAT DE PRESĂ

Asociația SERVICIUL PENTRU ASISTENȚĂ ÎN SITUAȚII SPECIALE-SARTISS, în calitate de Beneficiar Lider, în parteneriat cu DIRECTORATUL PENTRU GESTIONAREA DEZASTRELOR DIN JUDEȚUL HAJDU-BIHAR (Partener de Proiect 2) și INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ CRIȘANA-ISU CRIȘANA (Partener Asociat Strategic), implementează în perioada 1 Aprilie 2018-31 Martie 2020, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020, proiectul “Abordare transfrontalieră integrată pentru îmbunătățirea cooperării și pregătirii comune în prevenirea riscurilor și managementul dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar” (cod proiect ROHU 84, acronim: CROSSRISKS).

Plecând de la problemele identificate la nivelul județelor Bihor și Hajdu-Bihar în ceea ce privește prevenirea riscurilor și gestionarea dezastrelor și ținând cont de nevoile existente, respectiv de evoluția tipurilor de risc, partenerii de proiect promovează, prin proiectul CROSSRISKS, o abordare transfrontalieră integrată care să combine politici și instrumente de investiții, îmbunătățind astfel cooperarea și pregătirea în comun privind prevenirea riscurilor și gestionarea dezastrelor.

Principalele rezultate vizate în cadrul acestui proiect se referă la:

- elaborarea Strategiei transfrontaliere pentru prevenirea riscurilor și gestionarea dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor Hajdu-Bihar;

- organizarea de cursuri de limbă maghiară și engleză, respectiv română și engleză pentru 80 de persoane care lucrează în domeniul gestionării dezastrelor atât pe partea română cât și maghiară;

- stabilirea de protocoale comune pentru facilitarea unor intervenții specifice;

- extinderea, modernizarea și gestionarea în comun a două centre regionale de formare transfrontalieră complementare pentru pregătirea integrată pentru intervenții în caz de urgență, care vor fi situate în localitățile Bors și Hajdúszoboszló;

- achiziția unor echipamente în vederea dezvoltării unei Platforme Virtuale de Pregătire a pompierilor militari profesioniști și voluntari;

- organizarea unui program comun de pregătire pentru personalul voluntar și profesional implicat în gestionarea riscurilor și dezastrelor din Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar.

Prin implementarea proiectului CROSSRISKS, toți actorii cheie relevanți din Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar implicați în politica de reducere a riscului de dezastre vor dezvolta mai bine controlul și practica proceselor lanțului de comandă în operațiunile de suprimare locală și transfrontalieră a incendiilor, exploziilor, accidentelor industriale), contribuindu-se astfel la îmbunătățirea calității intervențiilor în această zonă transfrontalieră vizată.

În același context, înființarea Centrelor regionale de formare transfrontalieră pentru pregătirea integrată pentru intervenții în caz de urgență va integra aspectele de pregătire într-o politică transfrontalieră de gestionare a dezastrelor și va face permanentă cooperarea în cadrul acestei politici, cu impact direct asupra întregii populații, care beneficiază de servicii publice de intervenții în situații de urgență îmbunătățite prin proiectul CROSSRISKS.

Bugetul total al acestui proiect este de 1.207.339 Euro, din care 85% reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană (prin Fondul European de Dezvoltare Regională), 13,91%, cofinanțarea de stat,  în timp ce contribuția partenerilor este de 1,09%.

Persoane de contact:

- dr. Hadrian Borcea, Președinte Asociația SERVICIUL PENTRU ASISTENȚĂ ÎN SITUAȚII SPECIALE-SARTISS

- Barna Ciprian, Manager de Proiect

Telefon: 0744.172.255, email: asociatia.sartiss@hotmail.com

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON