URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2019, 19:15

Obiectiv UE: Interzicerea până în 2030 a centralelor individuale "de apartament" pe gaze naturale în întreaga Uniune Europeană

Obiectiv UE: Interzicerea până în 2030 a centralelor individuale 'de apartament' pe gaze naturale în întreaga Uniune Europeană PARIUL PE APA TERMALĂ. În municipiul Oradea, 10% din energia produsă şi distribuită în sistem de termoficare provine din resurse regenerabile. Pentru noile blocuri ANL din str. Balogh Istvan energia termică se produce folosind apa geotermală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Brian Vad Mathiesen, cercetător şi coordonatorul principal al proiectului Heat Roadmap Europe, finanţat de Uniunea Europeană privind decarbonizarea sectorului, a declarat pentru Euractiv că, în vederea reducerii drastice a emisiilor de carbon a sectorului european de încălzire şi aer condiţionat, centralele termice individuale "de apartament" pe gaze naturale sau alţi combustibili fosili ar trebui să fie interzise cu totul până în anul 2030 ca sursă de încălzire.

Fără centrale individuale pe gaze

La baza acestei opinii stau o serie de motive:

- cantităţile mari de gaze vor putea fi utilizate cu valoarea adăugată mai mare, în alte scopuri decât încălzirea rezidenţială;

- marea majoritate a ţărilor sunt pregătite din punct de vedere politic şi tehnologic pentru susţinerea unui sistem de încălzire care să înlocuiască centralale individuale şi care să fie mai puţin nociv pentru mediul înconjurător;

- continuarea instalării unor astfel de centrale după anul 2030 va ridica probleme esenţiale în ceea ce priveşte tranziţia către surse de energie cu emisii reduse de CO2;

- centralele individuale de apartament pe gaze naturale au o durată de viaţă redusă de 12-15 ani, după care trebuie înlocuite;

- în urma unor analize având ca obiect sistemele de încălzire din 14 ţări membre UE, efectuată în cadrul proiectului UE Heat Roadmap Europe, s-a constatat că "90% din cererea de energie termică din Europa se acoperă cu tehnologii cunoscute, respectiv sisteme municipale de încălzire centralizată şi măsuri de creştere a eficienţei energetice".

În acest sens, la nivelul UE se iau măsuri pentru a se limita numărul celor care optează pentru o astfel de sursă. Cu titlu de exemplu, Olanda interzice clădirilor noi să utilizeze centralele individuale pe gaze, cu excepţia situaţiei în care nu sunt disponibile alte surse de încălzire. De asemenea, remarcăm ONG-uri de mediu şi diferite industrii care susţin o campanie având ca scop eliminarea completă a centralelor individuale până în anul 2021.

Mai mult, din anul 2015 există o directivă a UE ErP (Energy-related Products Directive), care permite, începând cu data intrării ei în vigoare, doar instalarea centralelor termice în condensare, întrucât produc emisii poluante semnificativ mai reduse decât cele clasice, dar prezintă un dezavantaj din punct de vedere financiar pentru cei care le achiziţionează.

Brian Vad Mathiesen, profesor de planificare energetică şi cercetător la Universitatea din Aalborg, Danemarca, coordonator al proiectului finanţat de UE Heat Roadmap Europe şi membru al mai multor grupuri de lucru ale Comisiei Europene pe subiecte de energie, consideră că trebuie să existe o stimulare la nivel politic pentru ca fiecare stat să aibă dezbateri cu privire la această problemă în vederea fixării unei date limite până la care să fie permisă încălzirea cu o astfel de sursă.

În opinia acestuia, ar trebui promovată principala tehnologie care poate decarboniza cea mai mare parte a clădirilor din oraşele Europei, şi anume infrastructura termală, prin intermediul căreia se pot utiliza pentru încălzire deşeuri generate de industrie, deşeuri incinerate, energia solară şi cea geotermală. Cercetătorul susţine că "avem la dispoziţie suficientă căldură generată de deşeuri industriale pentru a încălzi toate locuinţele de pe continent".

20% din resurse geotermale

La nivelul ţării noastre s-a încercat propunerea unei zone unitare în cadrul căreia să fie interzisă debranşarea, precum şi reducerea TVA-ului aplicat serviciilor de încălzire de la 19% la 5%, solicitări care încă sunt cuprinse pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. De asemenea, a existat o propunere din partea lui Viorel Alicuş, şeful Direcţiei Generale eficienţă energetică, surse regenerabile, cogenerare şi energie termică din ANRE, de a se introduce o taxă de mediu pentru posesorii unor astfel de centrale pe gaze naturale, însă deocamdată niciuna din cele două măsuri nu au fost concretizate.

Pornind de la Directiva europeană prin care s-a fixat obiectiv ca până în anul 2020 necesarul energetic să fie acoperit în proporţie de 20% din resurse geotermale, Muncipiul Oradea îşi propune să fie printre primele oraşe din România care să atingă aceasta ţintă. În prezent, la nivelul Muncipiului Oradea, 10% din energia produsă şi distribuită în sistem de termoficare provine din resurse regenerabile - apa geotermală.

Pentru realizarea acestui obiectiv s-au întreprins următoarele acţiuni:

1. Racordarea la sfârşitul anului 2018 a cartierului de blocuri ANL situat în Oradea, str. Balogh Istvan, la sistemul de termoficare pentru care energia termică se produce  folosind apa geotermală.

2. Implementarea Proiectului Nufărul 1, având ca scop folosirea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi a apei calde de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice provenită de la forajele de adâncime. Elementul de noutate constă în utilizarea pompelor de căldură care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

Punctele termice existente în cartierul Nufărul I vor fi complet dezafectate, ele fiind înlocuite cu module termice complet automatizate, montate la nivelul casei scărilor. Totodată, întreaga reţea din cadrul cartierului va fi înlocuită cu o reţea nouă preizolată. Conductele de transport apă geotermală de la foraje spre/dinspre punctul geotermal urmează a fi şi ele înlocuite.

Municipiul Oradea este unul din primele oraşe din România unde zonele unitare de încălzire au fost reglementate prin următoarele acte normative:

- HCL nr. 517/31.07.2013 privind aprobarea studiului de fezabilitate în vederea stabilirii zonelor unitare de încălzire în muncipiul Oradea, delimitându-se două zone unitare: zona unitară A: în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, respectiv zona unitară B: în care asigurarea cu energie termică se realizează prin alte sisteme, inclusiv individuale, şi care cuprinde toate străzile care nu sunt incluse în zona A.

- HCL 863/19.11.2013 privind modificarea HCL nr. 517/31.07.2013, adăugându-se astfel încă o excepţie în ceea ce priveşte lipsa obligativităţii racordării la sistemul centralizat de alimentare, în situaţia imobilelor situate în zona unitară A care au fost anterior racordate la sistem. De asemenea, cu titlu de noutate apare şi posibilitatea debranşării şi a deconectărilor cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare.

- HCL nr. 136/15.02.2018 privind aprobarea Reactualizării Studiului de fezabilitate privind stabilirea zonelor unitare de încălzire în muncipiul Oradea, prin intermediul căreia au fost abrogate HCL nr. 517/31.07.2013, respectiv HCL nr. 863/19.11.2013. Astfel, distingem o zonă unitară mai cuprinzătoare şi în concordanţă cu noile tendinţe de dezvoltare urbană ale municipiului Oradea. De asemenea, este prevăzută posibilitatea modificării acestei zone unitare, în special în cazurile prevăzute limitativ în cuprinsul HCL-ului, precum şi ori de câte ori se va impune actualizarea zonelor unitare de încălzire.

Material realizat de:
Termoficare Oradea SA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu-i bai
Și încă o dată FRAIERII mor de ciuda. Dragnea sa le mai pui 40 Ron la somaj, că sa scumpit săniuța la Bar
Postat 12 Februarie 2019, 11:36 de Sandu1206
Alte obiective UE
UE mai are ca obiective introducerea unui salar minim la nivel de uniune (deocamdata e la stadiu de discutii, stiu). Ce zici bolovane? Ne bagam? Normal ca nu ne bagam, ca doar nu ne permite economia..! Atunci hai sa stam stramb si sa cugetam drept: sunt lucruri care se pot aplica si lucruri care nu se pot aplica intr-o tara "saraca" ca Romania. Daca nu vrem sa fim populisti, hai sa nu fim nici banditi! Ce zici? Se poate?
Postat 12 Februarie 2019, 07:23 de oradeanbihor
Pe fond....
Pe fond nu este o prosteala. Prosteala este faptul ca pmo NU VREA sa introduca contorizarea pe apartament. Cat timp va fi un CAP la plata cheltuielilor cu caldura oamenii vor fi furati de furnizor, asociatie, vecini,... Tocmai ieri spunea cineva ca vecinul are caldura de sta cu geamul deschis zi si noapte si ea dardaie de frig in apartament dar amandoi platesc la fel. Repartitoarele sunt o prosteala singura varianta ar fi contorizarea pe apartament,renuntarea la rachete si montarea unor cazane pe gaz in vechile puncte termice. Stiu costa, deranj dar numai asa fiecare va devein responsabil de economia de energie, economia de bani. Cred ca s-ar putea face pe fonduri europene numai ca atunci firma asat TERMOFICARE ar pierde dininfluenta politica, financiara in oras. Un manager onest in loc la falimentator cred ca ar putea face in timp acest lucru.
Postat 12 Februarie 2019, 00:57 de scortosul
Bla bla bla
Cum sa-i convingi pe oradeni ca actuala administratie face doar "ce trebuie"? Simplu: le scoti ochii cu cate o directiva europeana care se potriveste cat de cat cu intentiile municipalitatii. Cat de usor e sa aplicam masuri "nepopulare" in numele ecologiei, dezvotarii, bla bla... Cand o sa-l vad pe primar circuland DOAR cu autobuzul, tramvaiul sau bicicleta, urmat de sleahta din primarie, o sa cred in astfel de programe. Pana atunci, mucles!
Postat 11 Februarie 2019, 22:50 de oradeanbihor
Hip hip hooray
Romania e din nou virf de lance a progresului european: doar 35% din locuinte sunt racordate la reteaua de gaze,ceea ce e foarte bine...fata de ungaria 95%.Un motiv in plus sa renuntam si la gazele din marea neagra.Eco-green-romania.Bravo termoficare, cit mai multe "materiale"
Postat 11 Februarie 2019, 19:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON