URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2012, 16:25

Vicepreşedinta Partidului Verzilor, orădeanca Georgeta Ionescu: "Oradea progresează lent"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A crescut în Oradea, însă şi-a găsit rostul departe de casă, la Bucureşti. De profesie geolog, dar şi cu experienţă în politică, Georgeta Ionescu este vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Verzilor.

După cinci decenii de viaţă, orădeanca s-a convins că doar prin politică "eco" poate imprima ţării direcţia pe care o consideră corectă. Adică spre o societate nu doar interesată de poluare, ci dispusă să şi facă ceva pentru un mediu înconjurător mai bun...

Mare lucru nu s-a pus în loc

- V-aţi mutat de mulţi ani din Oradea. Cât de des mai veniţi în oraşul de pe Crişul Repede? Cum vi se pare că se dezvoltă?

- Despărţirea de Oradea s-a produs în 1997, când mi s-a propus să fiu consilier al PNL în Parlament. Am continuat să vin în Oradea de câteva ori pe an, pentru că părinţii şi sora mea locuiesc aici. Am sperat ani de zile să văd o deschidere către valorile civismului european, dar schimbarea este lentă şi nu toate noutăţile bune. S-au închis multe din fabrici şi mare lucru nu s-a pus în loc. Or, fără motorul economic nici dezvoltarea nu poate fi profundă. În plus, nu am remarcat să se fi construit multe clădiri de interes public.

- Oradea de azi seamănă cu cea a copilăriei dvs.?

- Într-o oarecare măsură da, pentru că centrul vechi al oraşului a rămas la fel. M-am bucurat să descopăr şi noi locuri de promenadă, precum aleea de pe malul Crişului.

- Cum aţi ajuns în Partidul Verzilor?

- Am intrat în ianuarie anul trecut, după 15 ani în care am activat în PNL şi după o perioadă în care nu m-am mai implicat în politică. E greu să rămâi nepăsător când se pun sub semnul întrebării sănătatea şi viitorul nostru. Am fost întotdeauna iubitoare de natură şi, intrând în Partidul Verde, am dat o dimensiune politică acestei preocupări.

Se caută ecologişti

- Pun preţ românii pe ecologie?

- Până acum, aş fi fost înclinată să spun că nu. După ce campanii împotriva mineritului cu cianuri ori a tăierii abuzive a pădurilor au fost susţinute ani buni doar de ONG-uri, am avut un sentiment de amărăciune. Faptul că la Bârlad au ieşit, însă, peste 5.000 de oameni în stradă ca să îşi apere dreptul la apă curată şi sol nepoluat, referitor la exploatările de gaze de şist, arată o mare schimbare de mentalitate.

- Au ecologiştii ceva de zis în politică?

- În România nu mai există distincţia între stânga şi dreapta, iar întrebarea e cine reprezintă interesele societăţii româneşti? Nu se pune întrebarea încotro se îndreaptă România. Mediul şi dezvoltarea durabilă nu mai pot să aştepte. Românii au început să înţeleagă realităţile legate de degradarea mediului şi a sosit timpul să oferim soluţiile bazate pe ecologism.

- Sunteţi mulţumită de activitatea filialei orădene a Partidului Verzilor, care din exterior pare inexistentă? Dar de ecologiştii orădeni?

- E loc de mai bine în activitatea organizaţiei, iar asta se poate face dacă mai mulţi dintre cei cu expertiză în domeniu vor dori să aducă soluţii verzi problemelor urbei. Am la Oradea prieteni care fac ecologism de ani buni, dar care nu trebuie să se rezume la a trata probleme create de alţii. Ar putea contribui la adoptarea celor mai bune soluţii în administraţia locală.

Comunităţi ignorate

- Oradea a devenit, de curând, Capitala Verde a României. Merită acest titlu?

- Nu pot comenta, pentru că nu cunosc criteriile de jurizare. Dar nu pot să concep ca o capitală verde să lase să moară o rezervaţie unică în Europa, cum este cea a Nuferilor termali, chiar dacă sunt unităţi administrative diferite. De asemenea, ar trebui să ne gândim cât spaţiu verde a pierdut Oradea. În anii ‘70, cartierul Rogerius era plin de verdeaţă. O să spuneţi că au fost de vină comuniştii, dar adevăratul dezastru a început după anii '90, când şi puţinele spaţii verzi au fost sacrificate. Oradea a pierdut mult şi din spaţiul verde care înconjura ca un inel oraşul. Fostele livezi sunt în paragină, serele au fost demolate. Vechile zone industriale rămân o sursă de poluare tocmai pentru că nimic nu stă în calea vânturilor.

- Sunteţi implicată activ în problema exploatării gazelor de şist, care ar putea începe şi în Bihor. Cât de acută e această chestiune?

- Fracţionarea hidraulică înseamnă contaminarea terenurilor, poluare sonoră, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj. Precedentele din SUA şi alte state arată că sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive. Grav e că populaţia şi administraţia nu au fost informate ori consultate asupra deciziei de a se acorda aceste licenţe.

- De curând, aţi cerut autorităţilor de la Bucureşti să intervină în problema de la Băile 1 Mai, unde lacul cu nuferi a început să sece. Cine consideraţi că e de vină pentru această problemă şi care sunt soluţiile?

- Este revoltătoare indolenţa cu care autorităţile responsabile au închis ochii la furturile de apă geotermală, iar cei care au forat mai adânc decât aveau dreptul nu au scuza necunoaşterii. Gravă mi se pare şi decizia ANRM de a scoate la concesiune noi perimetre pentru exploatarea apelor geotermale la Rontău. Constatăm, iar, că se încalcă dreptul comunităţilor locale de a fi consultate atunci când se iau decizii care pot afecta starea mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
FELICITARI!
Atat Oradea cat si intreaga Romanie are nevoie de PARTIDUL VERDE. Am sa-i sustin in tot ceea ce fac. Fiti Binecuvantati!
Postat 07 Mai 2012, 12:09 de Catalina
super
verzii............ cu verzii inainte . ce aveti mai oameni buni de nu incapeti de nimeni ? e usor sa fiipostac anonim . mai bine implicati-va , decat sa va tot plangeti . bravo doamna ionescu .
Postat 18 Aprilie 2012, 02:06 de bravo
chin
Si-a ajuns asa dupa multe multe operatii estetice.....va dati seama cum era inainte...da asta cu verzii le intrece pe toate
Postat 16 Aprilie 2012, 17:19 de soso
vai de capu ei
Mai toxica persoana ca urata si complexata asta , auzi tu unde a ajuns ..la verzi du-te tuuuuuuuuuuu numai cine n-a vrut n-a piptanat-0 s-acum santem pretioase blehhhhh
Postat 16 Aprilie 2012, 13:10 de cristinica
dezvoltare
ceea ce au construit socialistii de dinainte de '89, astia nu pot sa intretina. asa e cand ajunge tot prostul si escrocul sa faca politica. uitati-va ca exemplu la franele izolationisto-separatisto-udemeriste, frane care blocheaza dezvoltarea prin faptul ca baga bete in roate cand vine vorba de modernizarea aeroportului.
Postat 16 Aprilie 2012, 10:37 de link
pt boom
bai cretinule, mai usor cu ce a declarat un neamtz, etc. tot niste ctretini de nemtzi s-au declarat rasa superioara si au provocat cele mai mari orori din istoria planetei. cat despre bani, aceia raman 90 % pe plan local dar degeaba raman daca ungurii mizericordieni, udmr sau cum or fi, baga botul in oala cu smantana. de hotii dinastea suntem satui. cat despre venituri, patronul sa dea salariu si asa creste nivelul de trai. dar aici salariile sunt cele mai mici din tara.
Postat 16 Aprilie 2012, 10:25 de xyz
clica
nu ajung banii ungurilor \"pt retocedari\". sa le treaca parul prin caciuli.
Postat 16 Aprilie 2012, 10:15 de $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
poze
Diva asta expirată a venit la Oradea în speranţa că va stoarce nişte voturi, cu nişte clişee despre români, de la cîţiva fraieri neatenţi. A reuşit în schimb să ne transporte puţin prin timp, oferindu-ne apariţia ei de "Monica Gabor" la pensie, militantă întreţinută de arăbeţi. Şi binenţeles că Chirilă & Criş, împreună cu patronii lor austroungureşti, nu au scăpat ocazia să marcheze crăiţarii. Hai sictir !
Postat 16 Aprilie 2012, 09:25 de bandi
verzisori de pasti pt bihorel
Bravos redactie de spagari, deci pe filiera fufei noname a venit mielu de pasti, tipa e un fel de vuscanoaie miticizata, habar nu are pe ce lume e, dar are pareri, iar fomistii le consemneaza urjent! Mai, mai.....
Postat 15 Aprilie 2012, 22:24 de verde de oradea
Despre ritmuri
Venind dinspre Bucuresti normal ca schimbarea pare lenta.Bucurestiul este marele profitor al revolutiei din decembrie.Detine monopolul in toate sectoarele. Toate deciziile se iau la Bucuresti.Toti banii se strang la Bucuresti.Marile tunuri financiare s-au dat in Bucuresti.Si evident ca toate firmele importante si-au facut sediul in Bucuresti.Eu cred ca traim in judetul Romania cu resedinta in Bucuresti.Ce dezvoltare poti sa ai in perioada asta sau cladiri de interes public construite, din moment ce nu poti lua nici o decizie in plan local si nu poti sa-ti gestionezi banii pe care-i produci.Practic nu te poti dezvolta normal pt ca toate deciziile le iau peste capul romanilor tot felul de functionari de la distanta.A ajuns un europarlamentar german sa declare in 2008 ca Bucurestiul sufoca Romania si franeaza dezvoltarea ei normala prin faptul ca toate deciziile se iau acolo iar firmele care vor sa investeasca isi fac sediul acolo obligate de situatie.Cel mai grav este ca aceasta produce o migratie masiva umana spre Bucuresti, care slabesc comunitatile locale si le vaduvesc de anumite valori.
Postat 15 Aprilie 2012, 11:50 de Boom
nici de paste nu aveti liber
nici de paste nu aveti liber bai sclavii lui bolovan ce sunteti ? stati la post ca imediat o sa apara si sclavii pedelisti, sa vedem atunci meci de box intre voi. poate crapati toti si castiga oradea!
Postat 15 Aprilie 2012, 01:39 de xfiles
Lent? /:)
Cum adica progreseaza lent? In ultimii 3-4 ani s-a progresat cat in 20. Acuma PV ori traieste in padure, ori s-a referit la progresia mentala ori la imbunatatire spatiului verde din Oradea (care oricum este in curs de realizare), adica au inceput sa apara parcurile in oras si sa se dea o mai mare atentie intretinerii spatiului verde din fata casei.
Postat 14 Aprilie 2012, 18:27 de ro
hahaha
Stii de ce progreseaza lent? Pentru ca cei dinante nu au facut nimic pentru progresul orasului. Administratia actuala a reusit sa "porneasca" orasul, dar inca mai are de lucru........ Daca lucrurile erau incepute acum cateva mandate cand economia era in floare altfel erau lucrurile acum in oradea. Felicitari domnule Bolojan.
Postat 14 Aprilie 2012, 17:09 de Petru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON