URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2016, 18:33

Verde la bani mărunţi: În 2015, Primăria a investit aproape 3 milioane lei în întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi

Verde la bani mărunţi: În 2015, Primăria a investit aproape 3 milioane lei în întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi PE BANII CLUJENILOR. Locurile de joacă, terenurile de sport şi aleile parcului din strada Octavian Goga au fost amenajate de Eco Bihor cu o parte din banii încasaţi de la Primăria Cluj, care timp de trei luni şi-a adus deşeurile la depozitul orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bilanţul verde al Oradiei pe anul 2015 arată că municipalitatea a investit 2,9 milioane lei în amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din oraş, alte scuaruri şi zone de recreere în aer liber fiind amenajate şi de diferite firme, în baza unui parteneriat cu Primăria.

În schimb, bilanţul plantărilor din oraş a fost negativ anul trecut, când s-au tăiat 616 arbori şi toaletat 4.700, fiind sădiţi doar 342 puieţi.

Pe banii privaţilor

Potrivit raportului prezentat de Direcţia Tehnică a Primăriei, în Oradea s-au amenajat anul trecut zone verzi în suprafaţă de 23.635 metri pătraţi, cu un cost total de 26.867 lei. Majoritatea acestor lucrări s-au făcut în cartierele de blocuri, pe străzi ca Lăpuşului, Cazaban, Dragoş Vodă, Moldovei ori Ştefan cel Mare.

Noi spaţii verzi au fost amenajate şi pe cheltuiala unor firme private, care au încheiat acorduri de colaborare cu Primăria, primind în schimb dreptul să-şi amplaseze în aceste zone o reclamă. Cele mai mari lucrări de acest gen a făcut Lotus Center, care a amenajat 6.200 mp de spaţiu verde pe zona întubată a pârâului Adona, şi Eco Bihor, care a amenajat un parc nou de 6.670 mp în strada Octavian Goga şi o zonă verde de 900 mp în Piaţa Cetăţii.

Copaci pe minus

Tot anul trecut, Primăria a plătit 945.000 lei pentru întreţinerea parcurilor. Cele mai mari sume au fost alocate, fireşte, pentru parcurile cele mai mari: 1 Decembrie (180.000 lei), Salca (156.000 lei) şi I.C. Brătianu (145.000 lei). În plus, municipalitatea a lansat comenzi de amenajare a mai multor spaţii verzi ori scuaruri, în baza contractelor încheiate cu diferite firme pentru cele patru sectoare verzi ale oraşului, cheltuind 1,2 milioane lei pentru aceste lucrări.

Bilanţul municipalităţii iese pe minus când vine vorba de raportul tăierilor şi plantărilor de copaci. În timp ce anul trecut au fost plantaţi doar 342 arbori, au fost doborâţi 616 şi alţi 4.712 toaletaţi, lucrările costând 570.584 lei.

Îngrijorător este că vandalizarea corpurilor de iluminat a costat oraşul nu mai puţin de 616.000 lei, aproape dublu faţă de 2014. Bani care ar fi putut fi folosiţi pentru îmbunătăţiri, nu pentru reparaţii…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON