URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2012, 15:07

Totul sau nimic! Orădenii care vor să-şi izoleze locuinţele pe bani europeni vor trebui să convingă vecinii din tot blocul

Totul sau nimic! Orădenii care vor să-şi izoleze locuinţele pe bani europeni vor trebui să convingă vecinii din tot blocul FĂRĂ PETICELI. Orădenii vor putea solicita reabilitarea termică a locuinţelor doar dacă izolează toată clădirea, indiferent din câte scări de bloc este formată. "Nu vrem ca la terminarea programului UE să ni se reproşeze că am peticit România pe bani europeni", explică Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care şi-au convins vecinii de scară să investească în reabilitarea termică a imobilelor cu cofinanţare din fonduri europene, prin programul pilot care a demarat săptămâna trecută, pot relua munca de lămurire.

Ori îşi conving vecinii din tot blocul, astfel încât la final clădirea să fie reabilitată unitar, ori se lasă păgubaşi! Pentru a evita "cârpelile", noile normative exclud posibilitatea reabilitării imobilelor pe "parcele"...

Cât e blocul de mare!

Blocurile vor putea fi izolate din bani europeni ori în întregime, ori deloc. "Am exceptat de la finanţare reabilitarea pe trosoane ca să evităm situaţia în care comisia de control găseşte o scară de bloc reabilitată lângă una jerpelită şi ne pune să returnăm banii", spune Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale.

01 Marcel Bolos_2.jpgAsta, fiindcă de buna derulare a programului de finanţare deschis pe 15 noiembrie depinde soarta alocărilor din perioada 2014-2020. "Acum avem 300 milioane euro, dar putem atrage 2 miliarde euro dacă încheiem fără probleme", afirmă Boloş (foto).

Reabilitarea termică a blocurilor din programul pilot cuprinde de la anveloparea clădirii până la închiderea balcoanelor, montarea de geamuri termopan şi înlocuirea reţelelor de termoficare din beciuri. Proprietarii apartamentelor vor plăti, în funcţie de veniturile pe care le au, între 10% şi 30% din valoarea lucrărilor, diferenţa urmând să fie acoperită din fonduri europene, din bugetul local şi cel de stat.

"E o prostie!"

În prezent, din cele 2.700 de blocuri din Oradea, abia dacă sunt reabilitate 36. Pentru alte 42 de imobile documentele tehnice sunt în curs de elaborare, iar Primăria a organizat o licitaţie pentru documentaţia necesară la încă 74 de clădiri. Problema e însă că multe riscă să nu intre în program!

Spre exemplu, Asociaţia de Proprietari Lacul Roşu, care şi-a reabilitat o scară de bloc din strada Zimbrului, riscă să nu primească finanţare pentru alte 8 scări din acelaşi tronson de blocuri, deşi are deja documentaţia pregătită. "E o prostie să nu finanţezi 8 scări pentru că a noua e deja făcută! Păi, să includă în proiect scara aia cu lucrări de colorit, termoficare, şarpantă şi ce mai este, ca să iasă un tot unitar", protestează preşedintele asociaţiei, Vasile Bologa.

Prin impunerea obligativităţii de a reabilita tot blocul, nu pe bucăţi, cei care vor dori reabilitarea vor obţine mai greu "cvorumul" de două treimi din voturile proprietarilor de apartamente. "Oamenii vor fi tot mai greu de convins. La programele de reabilitare cu bani de la bugetul de stat, costurile pe un apartament cu 2 camere au fost cam 1.500 lei. Acum va fi mai scump, pentru că sunt mai multe lucrări, care cuprind inclusiv închiderea balcoanelor", zice Bologa.

Banii vorbesc!

01 Micu Cristalin.jpgObligativitatea reabilitării termice a întregului bloc va majora contribuţia datorată de proprietarii locuinţelor. "În scările de bloc unde oamenii datorau doar 10% pentru că aveau venituri mici, probabil se va plăti în final 20% pentru că, luată la nivelul întregului bloc, majoritatea are un venit net de peste 150 euro pe lună", spune Micu Cristalin (foto), consilier în cadrul Compartimentului Eficienţă Energetică din cadrul Primăriei.

Chiar şi aşa, programul de reabilitare termică nu trebuie ratat. "Izolarea reduce pierderile de căldură cu până la 40%, crescând semnificativ confortul termic. Dacă oamenii îşi montează termostate pe calorifere, pe care să le închidă când pleacă de acasă, vor face şi economii", spune funcţionarul. Dar, până să poată economisi bani, orădenii trebuie să adune actele doveditoare cu privire la venituri şi să strângă bani pentru partea lor din lucrări...


SE POT IZOLA CASE!
"Autorităţile locale au mână liberă"

Spre deosebire de programul european unde se pot izola doar blocuri, Ordonanţa de Guvern 63 din 2012, promovată la începutul lunii noiembrie, lasă primăriilor libertatea de a reabilita inclusiv case individuale. "Autorităţile locale au mână liberă să anvelopeze case, pe bani de la bugetul local, şi să stabilească procentul datorat de proprietarii locuinţelor", spune Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul MDRT.

Boloş spune că Ministerul a promovat actul normativ la presiunea primarilor de sectoare. "În Bucureşti un primar degeaba promite reabilitarea drumurilor, pentru că acestea au fost deja făcute, aşa că bătălia se va da pe anveloparea locuinţelor". Cum Oradea are încă destule drumuri desfundate, ca multe alte oraşe de provincie, este greu de crezut că Primăria va începe anveloparea caselor foarte curând...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai si eu ce fac?
Daca eu vreau sa izolez doar apartamentul meu ca vecinii nu au bani sau sunt batrani si pentru cat mai traiesc ei nu sunt interesati trebuie sa izolez tot blocul sau numai pe al meu. Aici intreb doar de izolarea apartamentului meu din banii mei nu din bani europeni.
Postat 22 Noiembrie 2012, 10:21 de PUSKAS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON