URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 FEBRUARIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Deși anual se asfaltează câteva zeci de străzi, numărul celor care rămân la stadiul de ulițe cu hârtoape este în continuă creștere. Acesta e paradoxul orădean, că nu prididesc edilii să asfalteze pe cât se dezvoltă noile cartiere. Dar principalul vinovat de toată această problemă e tot Primăria.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate vă şochez: mie mi-a plăcut sâmbăta trecută la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor! Recunosc, am avut o plăcere sadică, pe care am savurat-o ignorând că unii din cei 648 delegaţi veniseră la sărbătoarea de partid cu maşinile primăriilor. La fel, nu mi-a păsat nici că rezultatul "alegerilor" îmi era clar încă de două săptămâni: pentru că n-a îndrăznit nimeni să-l concureze, Mang a fost reales printr-o simplă ridicare de mâini.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe o străduță din Oradea țevile pocnesc mai des decât dopurile de șampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafață din străfundurile bătrânei instalații, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranșeea, ajunge la țeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul și betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt și mai multe lopeți, după care, în sfârșit, pe străduța ghinionistă se lasă liniștea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre dorința Guvernului Orban de a elimina pensiile speciale ale magistraților și despre grevele anunțate de aceștia ca reacție?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
29 Ianuarie 2020, 14:55

Tăieri fără plantări: Primăria Oradea nu-și respectă propriul regulament privind plantarea de noi arbori

Tăieri fără plantări: Primăria Oradea nu-și respectă propriul regulament privind plantarea de noi arbori VERDE LA PĂMÂNT. Anul trecut, Primăria a plantat în oraş 655 copaci, o parte în compensare pentru cei 26 arbori sacrificaţi pentru şantierul pasajului de la Bulevardul Magheru. Pentru cei aproape 1.000 de arbori tăiaţi prin cartiere la cererea orădenilor, n-a făcut nimeni "decontul"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiindcă sunt cea mai eficientă "ustensilă" pentru curăţarea poluării din aer, frunzele lor filtrând murdăria, copacii trebuie protejaţi.

Pe hârtie, Primăria Oradea o face. Un regulament al municipalităţii stabileşte că arborii din oraş nu pot fi tăiaţi decât pentru motive întemeiate, iar fiecare exemplar pus la pământ trebuie înlocuit cu cinci puieţi plantaţi. Prevederi pe care, însă, chiar edilii le încalcă!

Reguli clare

Potrivit regulamentului privind tăierile de arbori din spaţiile publice ale Oradiei, aprobat prin HCL 725/2015, niciun copac nu poate fi tăiat fără avizul Primăriei. Orădenii deranjaţi de un arbore trebuie să facă o cerere scrisă, care este analizată de o comisie prezidată de directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, şi formată din cinci funcţionari şi trei reprezentanţi ai societăţii civile. 

Comisia decide dacă cererea este întemeiată şi propune sau nu acordarea autorizaţiei de tăiere. Specialiştii trebuie să ţină cont, însă, că regulamentul stabileşte clar ce fel de arbori pot fi doborâţi: cei uscaţi într-o proporţie atât de mare încât riscă să se prăbuşească, cei care afectează reţele edilitare sau construcţii, cei bolnavi, cei care blochează accesul auto sau pietonal ori care afectează vizibilitatea indicatoarelor rutiere. 

Tai, dar şi plantezi

Pe lângă cerere, solicitantul mai trebuie să depună la Primărie şi o declaraţie prin care se obligă ca pentru fiecare copac tăiat să planteze, pe cheltuiala sa, pe un amplasament anume indicat de funcţionarii municipalităţii, cinci puieţi de arbori, fiecare cu o înălţime de minimum 4 metri şi o circumferinţă a trunchiului de cel puţin 12 cm. Această obligaţie a fost introdusă în regulament pentru ca fondul vegetal al Oradiei să fie permanent revigorat, dar şi pentru a descuraja orădenii să ceară abuziv tăieri de arbori.

Teoretic, Primăria eliberează autorizaţia de tăiere doar dacă solicitantul a depus şi această declaraţie. În realitate, nimănui nu i se cere să facă acest efort! La cererea BIHOREANULUI, Direcţia Tehnică a comunicat că în anul 2019 comisia a analizat 610 cereri de la asociaţii de proprietari sau persoane fizice, care vizau tăierea a 1.331 arbori, aprobând doborârea a 939 copaci. Calculele arată că în locul lor ar fi trebuit plantaţi 4.695 puieţi, dar în realitate n-a fost sădit nici unul!
 
Sesizări, nu cereri

Scuza Primăriei este că n-a înregistrat cererile orădenilor în baza regulamentului, ci doar ca pe nişte... simple sesizări. "Prin adresele primite de la cetăţeni, în fapt se atrăgea atenţia Primăriei Municipiului Oradea cu privire la pericolul creat de arbori pentru siguranţa autoturismelor, persoanelor şi imobilelor, fiind interpretate ca simple sesizări. Având în vedere aceste aspecte, nu au fost efectuate plantări de arbori de către cetăţeni, deoarece acestea nu se impuneau a fi efectuate în limita Regulamentului aprobat prin HCL 725/2015", a transmis Direcţia Tehnică.

O interpretare cât se poate de eronată, ţinând cont că regulamentul nu stabileşte excepţii pentru arborii care reprezintă un pericol. Aşadar, ca să respecte regulamentul pe care Consiliul Local l-a votat, angajaţii Direcţiei Tehnice trebuiau să se asigure că plantările se vor face efectiv. 

"Jertfa" şantierelor 

Ecologistul Orlando Balaş (foto), care până în 2018 a făcut parte din comisia Primăriei, spune că rareori s-au trasat obligaţii de plantări. "Au fost doar câteva cazuri, în primii ani după apariţia regulamentului", zice el. 

De altfel, Balaş a părăsit comisia tocmai pentru că nu a agreat felul în care aceasta funcţionează. "Se dezbat doar cererile de la cetăţeni, nu şi tăierile de arbori comandate de Primărie pentru diferite investiţii, ceea ce nu este corect. Pe lângă cei aproape 1.000 tăiaţi anul trecut, sigur s-au mai doborât atâţia pe şantierele oraşului, fără nicio discuţie", zice ecologistul. La această observaţie, reprezentanţii Primăriei răspund că arborii sacrificaţi pentru investiţii nu se dezbat în comisie pentru că, fiind sănătoşi, doborârea lor trebuie autorizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Altfel spus, nu-şi mai bat capul cu ei...

Cert e că problema arborilor din oraş este tratată cu prea mare lejeritate de Primărie şi funcţionarii săi. Nu foloseşte nimănui că regulamentul oraşului are valenţe ecologiste, dar de fapt nimeni nu-l bagă în seamă... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
O sa le vezi în următorul mandat
Postat 30 Ianuarie 2020, 16:20 de sandu1260
Poate reușește cineva să lămurească orădenii ...
... când și-a respectat vreodată primăria programele enunțate cu atâta fală, de parcă ar fi răsturant Ordinea Mondială !?! Precum edilii orădeni rar așa probă de mincinoși ... "neterminați" !?! Un singur lucru aș vrea să văd, făcut "ca la carte" și conform promisiunilor, de-a lungul acestor ani de mandat liberal în Oradea !?!
Postat 30 Ianuarie 2020, 11:08 de CrisDumi
Dezastru.
Nimic nou pentru o administrație ce a făcut o regulă din a tăia fără autorizație, de la stejarii din Unirii la platanii de pe Ștrandului. S-a plantat în câmp unde s-au făcut noile parcuri în timp ce centrul este lăsat deliberat de izbeliște. Arboretul este îmbătrânit în Parcul 1 Decembrie, nu s-au mai făcut plantări de ani de zile, până și tisele aduse din fața teatrului au fost abandonate. Consecința unei populații denaturate fără respect pentru loc, obișnuit să parcheze în fața porții, sub geam, să nu facă doi pași, să nu aibă umbră sau aer, doar epatare și falsă bunăstare.
Postat 30 Ianuarie 2020, 05:57 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4 RON
  • 1 EUR = 4.7694 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON