URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2020, 14:55

Tăieri fără plantări: Primăria Oradea nu-și respectă propriul regulament privind plantarea de noi arbori

Tăieri fără plantări: Primăria Oradea nu-și respectă propriul regulament privind plantarea de noi arbori VERDE LA PĂMÂNT. Anul trecut, Primăria a plantat în oraş 655 copaci, o parte în compensare pentru cei 26 arbori sacrificaţi pentru şantierul pasajului de la Bulevardul Magheru. Pentru cei aproape 1.000 de arbori tăiaţi prin cartiere la cererea orădenilor, n-a făcut nimeni "decontul"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiindcă sunt cea mai eficientă "ustensilă" pentru curăţarea poluării din aer, frunzele lor filtrând murdăria, copacii trebuie protejaţi.

Pe hârtie, Primăria Oradea o face. Un regulament al municipalităţii stabileşte că arborii din oraş nu pot fi tăiaţi decât pentru motive întemeiate, iar fiecare exemplar pus la pământ trebuie înlocuit cu cinci puieţi plantaţi. Prevederi pe care, însă, chiar edilii le încalcă!

Reguli clare

Potrivit regulamentului privind tăierile de arbori din spaţiile publice ale Oradiei, aprobat prin HCL 725/2015, niciun copac nu poate fi tăiat fără avizul Primăriei. Orădenii deranjaţi de un arbore trebuie să facă o cerere scrisă, care este analizată de o comisie prezidată de directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan, şi formată din cinci funcţionari şi trei reprezentanţi ai societăţii civile. 

Comisia decide dacă cererea este întemeiată şi propune sau nu acordarea autorizaţiei de tăiere. Specialiştii trebuie să ţină cont, însă, că regulamentul stabileşte clar ce fel de arbori pot fi doborâţi: cei uscaţi într-o proporţie atât de mare încât riscă să se prăbuşească, cei care afectează reţele edilitare sau construcţii, cei bolnavi, cei care blochează accesul auto sau pietonal ori care afectează vizibilitatea indicatoarelor rutiere. 

Tai, dar şi plantezi

Pe lângă cerere, solicitantul mai trebuie să depună la Primărie şi o declaraţie prin care se obligă ca pentru fiecare copac tăiat să planteze, pe cheltuiala sa, pe un amplasament anume indicat de funcţionarii municipalităţii, cinci puieţi de arbori, fiecare cu o înălţime de minimum 4 metri şi o circumferinţă a trunchiului de cel puţin 12 cm. Această obligaţie a fost introdusă în regulament pentru ca fondul vegetal al Oradiei să fie permanent revigorat, dar şi pentru a descuraja orădenii să ceară abuziv tăieri de arbori.

Teoretic, Primăria eliberează autorizaţia de tăiere doar dacă solicitantul a depus şi această declaraţie. În realitate, nimănui nu i se cere să facă acest efort! La cererea BIHOREANULUI, Direcţia Tehnică a comunicat că în anul 2019 comisia a analizat 610 cereri de la asociaţii de proprietari sau persoane fizice, care vizau tăierea a 1.331 arbori, aprobând doborârea a 939 copaci. Calculele arată că în locul lor ar fi trebuit plantaţi 4.695 puieţi, dar în realitate n-a fost sădit nici unul!
 
Sesizări, nu cereri

Scuza Primăriei este că n-a înregistrat cererile orădenilor în baza regulamentului, ci doar ca pe nişte... simple sesizări. "Prin adresele primite de la cetăţeni, în fapt se atrăgea atenţia Primăriei Municipiului Oradea cu privire la pericolul creat de arbori pentru siguranţa autoturismelor, persoanelor şi imobilelor, fiind interpretate ca simple sesizări. Având în vedere aceste aspecte, nu au fost efectuate plantări de arbori de către cetăţeni, deoarece acestea nu se impuneau a fi efectuate în limita Regulamentului aprobat prin HCL 725/2015", a transmis Direcţia Tehnică.

O interpretare cât se poate de eronată, ţinând cont că regulamentul nu stabileşte excepţii pentru arborii care reprezintă un pericol. Aşadar, ca să respecte regulamentul pe care Consiliul Local l-a votat, angajaţii Direcţiei Tehnice trebuiau să se asigure că plantările se vor face efectiv. 

"Jertfa" şantierelor 

Ecologistul Orlando Balaş (foto), care până în 2018 a făcut parte din comisia Primăriei, spune că rareori s-au trasat obligaţii de plantări. "Au fost doar câteva cazuri, în primii ani după apariţia regulamentului", zice el. 

De altfel, Balaş a părăsit comisia tocmai pentru că nu a agreat felul în care aceasta funcţionează. "Se dezbat doar cererile de la cetăţeni, nu şi tăierile de arbori comandate de Primărie pentru diferite investiţii, ceea ce nu este corect. Pe lângă cei aproape 1.000 tăiaţi anul trecut, sigur s-au mai doborât atâţia pe şantierele oraşului, fără nicio discuţie", zice ecologistul. La această observaţie, reprezentanţii Primăriei răspund că arborii sacrificaţi pentru investiţii nu se dezbat în comisie pentru că, fiind sănătoşi, doborârea lor trebuie autorizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Altfel spus, nu-şi mai bat capul cu ei...

Cert e că problema arborilor din oraş este tratată cu prea mare lejeritate de Primărie şi funcţionarii săi. Nu foloseşte nimănui că regulamentul oraşului are valenţe ecologiste, dar de fapt nimeni nu-l bagă în seamă... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
O sa le vezi în următorul mandat
Postat 30 Ianuarie 2020, 16:20 de sandu1260
Poate reușește cineva să lămurească orădenii ...
... când și-a respectat vreodată primăria programele enunțate cu atâta fală, de parcă ar fi răsturant Ordinea Mondială !?! Precum edilii orădeni rar așa probă de mincinoși ... "neterminați" !?! Un singur lucru aș vrea să văd, făcut "ca la carte" și conform promisiunilor, de-a lungul acestor ani de mandat liberal în Oradea !?!
Postat 30 Ianuarie 2020, 11:08 de CrisDumi
Dezastru.
Nimic nou pentru o administrație ce a făcut o regulă din a tăia fără autorizație, de la stejarii din Unirii la platanii de pe Ștrandului. S-a plantat în câmp unde s-au făcut noile parcuri în timp ce centrul este lăsat deliberat de izbeliște. Arboretul este îmbătrânit în Parcul 1 Decembrie, nu s-au mai făcut plantări de ani de zile, până și tisele aduse din fața teatrului au fost abandonate. Consecința unei populații denaturate fără respect pentru loc, obișnuit să parcheze în fața porții, sub geam, să nu facă doi pași, să nu aibă umbră sau aer, doar epatare și falsă bunăstare.
Postat 30 Ianuarie 2020, 05:57 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON