URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 17:21

Stârpiţi ambrozia! Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, vă poate aduce amenzi uriaşe

Stârpiţi ambrozia! Cea mai alergenă buruiană, ambrozia, vă poate aduce amenzi uriaşe PREVENIŢI ÎMBOLNĂVIRILE! Perioada de înflorire a ambroziei începe, de obicei, la jumătatea lunii iulie şi se întinde până în septembrie, ceea ce înseamnă cel puţin şase săptămâni de chin pentru alergici. Poate fi prevenit dacă, până atunci, buruiana este cosită sau, preferabil, smulsă cu tot cu rădăcini...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu pentru toţi oamenii venirea verii e o veste bună. De îndată ce soarele încălzeşte mai generos pământul, o buruiană va face ravagii. Ambrozia, una dintre cele mai invazive plante, declanşează alergii chiar şi la persoane care până acum nu au avut astfel de afecţiuni.

După ani la rând în care societatea civilă a cerut o lege pentru combaterea ambroziei, acum există o astfel de reglementare. Dar, după cum se mişcă autorităţile, se pare că va fi ignorată...

Buruiană mortală

Ambrozia, cu denumirea ştiinţifică Ambrosia artemisiifolia şi cunoscută popular şi ca iarba pârloagelor sau floarea pustei, este o buruiană care poate creşte pe orice teren necultivat sau neîngrijit de la câmpie şi deal. În Oradea se întâlneşte frecvent de-a lungul liniilor de cale ferată, pe terenuri din preajma şoselei de centură, dar şi în zone locuite, de-a lungul trotuarelor ori în alte spaţii de care nu se îngrijeşte nimeni. Asta pentru că, pe lângă faptul că se răspândeşte foarte uşor, ambrozia nu are nevoie de condiţii speciale ca să prolifereze. Din contră, răsare şi din piatră seacă!

Plantă de talie semiînaltă (între 50 şi 100 cm), are tulpina ramificată, dând impresia unei tufe, şi frunzele penat-sectate, adică dispuse ca într-un penaj şi crestate adânc (foto). În vârful ramurilor, buruiana formează inflorescenţe de formă alungită şi compactă, asemănătoare unui spic. Polenul adunat este problema principală pentru care buruiana e dăunătoare: este un alergen puternic, cauzând rinoconjuctivită (strănut, prurit nazal şi ocular, tuse, secreţii nazale), urticarie, astm şi, în cazurile cele mai grave, şoc anafilactic. Aşadar, o buruiană de-a dreptul mortală...

O lege cerută

Pentru că ani la rând prezenţa ei a fost ignorată de autorităţi şi de cetăţeni, ambrozia s-a răspândit foarte mult în ultimul deceniu, iar numărul alergicilor a crescut pe măsură. Specialiştii spun că, în mod uzual, alergia la polenul de ambrozie este cauzată de expunerea pe parcursul a 3-4 ani. Asta înseamnă că an de an au apărut cazuri noi de îmbolnăviri, ale bihorenilor care în anii anteriori au fost perfect sănătoşi.

Teoretic, din această vară, românii n-ar mai trebui să aibă probleme cu ambrozia, deoarece, după nenumărate solicitări şi campanii civice, anul trecut a fost adoptată legea care obligă la stârpirea acestei buruieni înainte de a înflori.

Potrivit Legii 68/2018, care din toamnă are şi norme metodologice de aplicare, toţi proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă şi lacurilor trebuie "să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia", adică fie să cosească terenurile, fie să le erbicideze sau să smulgă planta cu tot cu rădăcină.

Dezinteres total

În realitate, pare greu de crezut că legea va fi respectată. Până pe 27 mai, toate primăriile din Bihor ar fi trebuit să comunice Direcţiei pentru Agricultură inventarul terenurilor pe care se regăseşte ambrozia, dar până la sfârşitul săptămânii trecute nici măcar una singură nu s-a achitat de această obligaţie.

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole Bihor"Nu am niciun semnal de la nicio primărie, nici măcar nu m-a sunat vreo persoană nedumerită, care să aibă întrebări despre aplicarea legii", spune Nicolae Hodişan (foto), şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Aşadar, rămâne de văzut dacă primăriile şi-au făcut treaba.

Tot primăriile sunt cele care, conform legii, au sarcina să sancţioneze proprietarii neglijenţi, întâi prin somaţie, iar apoi cu amenzi, între 750 şi 5.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 lei pentru cele juridice.

Cu Poliţia Locală

Cristian Beltechi, șeful Poliției Locale OradeaChiar dacă încă nu au comunicat inventarul terenurilor cu probleme, reprezentanţii Primăriei Oradea spun că, în municipiu, se vor da amenzi, fără îndoială, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi în anii trecuţi, în baza regulamentului local pentru combaterea ambroziei.

"Facem permanent verificări ale terenurilor neîngrijite din Oradea şi vom face în continuare, iar acolo unde vom găsi ambrozie în mod cert vom soma proprietarii. Cei care nu se vor conforma vor fi amendaţi", zice Cristian Beltechi (foto), şeful Poliţiei Locale. Aşadar, orădenii ar face bine să-şi verifice terenurile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Botanica
Am avut note slabe la botanica. In plus, nu am absolvit hoticultura, deci nu sunt hortist!! De unde sa stiu eu care e curva aia de buruiaba atat de blamata??!!
Postat 22 Iunie 2019, 08:22 de AnaConda
Auto-amenda
Beltelchi C. poti incepe sa-ti amendezi institutia de care apartii. Ambrozia este o planta medicinala, cei bolnavi sa se trateze, nu planta e de vina. Si aceasta lege locala,care de fapt este inspirata din una europeana este manevra de colecta a taxelor cu titlu de amenda pentru buzunarul guvernelor. Vezi si amenda la CET Oradea.
Postat 31 Mai 2019, 08:47 de Boron
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON