URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2011, 17:21

Stăpâni fără grijă: Asociaţiile de proprietari nu îngrijesc spaţiile verzi din jurul blocurilor

Stăpâni fără grijă: Asociaţiile de proprietari nu îngrijesc spaţiile verzi din jurul blocurilor Asociaţia de pe Onisifor Ghibu 22 e contra-model în ceea ce priveşte modul în care ar trebui îngrijite spaţiile verzi din jurul blocurilor. Bălăriile năpădesc locul fără să-i pese nimănui...
Stăpâni fără grijă: Asociaţiile de proprietari nu îngrijesc spaţiile verzi din jurul blocurilor SE POATE! Asociaţia de proprietari de pe strada Constantin Noica nr. 15A e o dovadă că, dacă se implică, orădenii pot amenaja în faţa blocurilor adevărate grădini
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne plângem că nu avem zone verzi, dar dacă le primim nu ne ocupăm de ele. Aşa se prezintă situaţia în care se află 85% din cetăţenii Oradiei care stau la blocuri. Deşi cu toţii au obligaţia de a întreţine zonele verzi din jurul acestora, un control efectuat în teren de angajaţii Primăriei a scos la iveală că puţini cetăţeni sunt cu adevărat interesaţi de aceste zone. Doar 100 din cele 664 de asociaţii controlate se ocupă de spaţiile verzi, în timp ce restul le lasă de izbelişte sau se ocupă de ele din an în paşti.

Pământ pentru orădeni

Anul trecut, inspectorii Primăriei au luat la pas toate asociaţiile de proprietari, pentru a semna cu preşedinţii acestora protocoale de predare a întreţinerii spaţiilor verzi din jurul blocurilor, în ideea de a-i responsabiliza cu privire la gospodărirea lor.

Obligaţiile orădenilor, conform protocoalelor, sunt menţinerea curăţeniei şi salubrizarea periodică, tunderea gardului viu şi cosirea gazonului, greblarea frunzelor şi crengilor, plantarea de arbori şi arbuşti, udarea vegetaţiei, precum şi eliminarea pelinului şi ambroziei, plante care provoacă alergii. Întreţinerea spaţiilor verzi poate fi făcută fie de locatari, fie de firme specializate cu care asociaţia încheie contracte. O altă regulă prevede că, sub nicio formă, spaţiile verzi nu pot fi micşorate, copacii nu pot fi tăiaţi fără aprobare, iar orice construcţie în aceste perimetre este interzisă.

01 Cristian Ile.jpgLa control

Deşi sunt direct interesaţi, fiindcă de spaţiul verde din jurul blocului tot ei beneficiază, oamenii totuşi nu par foarte interesaţi de aceste zone. În luna mai, patru echipe ale Primăriei au făcut controale în teren, iar concluziile trase nu sunt prea încurajatoare!

În funcţie de modul în care şi-au îngrijit grădinile, asociaţiile au primit calificative de la 1 la 3, 1 însemnând satisfăcător, 2 bine, iar 3 foarte bine. Doar 15% din asociaţii au primit calificativul 3, restul celorlalte 664 fiind notate cu calificativele satisfăcător şi bine. "Majoritatea nu tund regulat gazonul sau nu respectă înălţimea permisă a gardului viu, care este de un metru. De asemenea, multe nu au renunţat la gardurile vechi din sârmă ori fier", spune Cristian Ile (foto), unul din funcţionarii care au controlat asociaţiile. De amenajări mai acătării rar poate fi vorba...

La unii oaze, la alţii bălării

Totuşi, cele 100 de asociaţii care au primit calificativul maxim şi-au realizat în jurul blocurilor adevărate oaze de verdeaţă: au plantat gazon şi flori, pe care le şi întreţin, au sădit copaci, ba chiar au realizat cu pietre ornamentale diferite decoruri. "Un exemplu e asociaţia de proprietari Constantin Noica 15A, care a făcut o amenajare drăguţă în jurul blocului", spune Ile. La polul opus se află asociaţii precum cea de pe Aleea Onisifor Ghibu, unde buruienile sunt atât de înalte încât aproape că ajung la primul etaj al blocurilor.

Toate asociaţiile cu probleme au primit notificări de la agenţii Poliţiei Locale, având 30 de zile pentru a se conforma regulilor, cele care n-o vor face urmând să fie sancţionate cu amenzi între 100 şi 1.500 de lei. Pentru că lenea şi domnia se plătesc, nu-i aşa?...


OK!
La strângerea gunoaielor, în regulă

În timpul verificărilor în teren, funcţionarii Primăriei au verificat şi modul în care orădenii, dar şi RER Ecologic Service, se achită de obligaţiile privind salubritatea. 95% din asociaţii au primit calificativele bine şi foarte bine la acest capitol, aceasta însemnând că platformele pe care se află pubelele sau containerele sunt curate, că deşeurile se ridică regulat şi că starea recipienţilor de colectare este bună.


VOCEA STRĂZII 

V-aţi implicat în îngrijirea spaţiilor verzi din jurul blocului dumneavoastră?

02 Gheorghe Afloarii.jpgFoarte mult. Am curăţat pomii uscaţi şi am tăiat iarba din faţa blocului. Cred că măsura luată de Primărie este bună.
Gheorghe Afloarii, 66 de ani, pensionar

Eu ies la curăţenie. Toţi ar trebui să participăm, pentru că străinii care vin în Oradea ne judecă în multe situaţii în funcţie de acest aspect.
Alexandru Podiş, 70 de ani, pensionar

02 Constantin Radu Paius.jpgSincer, nu. Când eram mic, ieşeam la plantat pomi, dar apoi nu. Ar fi bine să mă implic, deoarece e un lucru normal, dacă vrem un oraş curat.
Constantin Radu Păiuş, 27 de ani, sociolog

De obicei mă implic. Este foarte murdar în jurul blocurilor şi nu-i uşor să faci curăţenie, mai ales când vecinii cărora le pasă sunt puţini.
Aurica Popa, 48 de ani, cofetar-bucătar

02 Gardo Mercedesz.jpgNu am ieşit niciodată la curăţenie în faţa blocului. Dar dacă vecinii mi-ar cere, aş ieşi cu plăcere şi aş da o mână de ajutor.
Gardo Mercedesz, 16 ani, liceană

De când stau în Oradea, ies mereu la curăţenie. E un lucru normal, dacă vrei să locuieşti într-un oraş civilizat.
Iosif Horan, 59 de ani, funcţionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
in primul rand
vreti sa stiti ce reprezentanti: Primaria reprezinta bugetarul, bugetarul reprezinta Spagarul, spagarul reprezinta falimentul local, deci ce dezvoltare si civilizatie vreti? de unde cand ne folositi toate resursele? ne vreti morti muriti voi e mai simplu....
Postat 04 Iulie 2011, 13:20 de dacian
@POLE
felicitari! da le in GURITA le place :))
Postat 04 Iulie 2011, 13:17 de dacian
Cum se perpetueaza abuzurile
Multe spatii verzi s-au distrus intr-o veselie, oamenii amenajandu-si parcari, garaje sau alte acareturi. Ce-a facut Primaria? In loc sa amendeze pe cei care au amenajat astfel de parcari si sa-i oblige la refacerea spatiul verde distrus, a marcat cu vopsea spatiile foste verzi ca locuri de parcare, urmand sa le vanda. De ce nu este consecventa si de ce nu are Primaria continuitate in actiunile intreprinse si masurile impuse? Un posibil raspuns ar fi ca totul se face doar de ochii lumii. Bifeaza o actiune si atit. Asa a fost cu ridicarea rablelor, cu amendarea anveloparii razlete a apartamentelor, cu detasarea in cartiere a functionarilor etc. Simple focuri de paie.
Postat 04 Iulie 2011, 11:52 de Hope
Ar trebui sa va amendati intai pe voi
S-a controlat felul in care AsP intretin spatiile verzi? Foarte bine. Pe cand veti controla legalitatea activitatilor desfasurate in Asp, legalitatea componentei Comitetelor executive, contabilitatea si contractele de munca si prestarii servicii etc? Zic sa incepeti cu AsP fruntase in topul datornicilor la CET. Retrageti atestatele de administratori celor care au acumulat in timpul mandatelor datorii catre furnizori. Nu sperati ca amaratii vor plati la nesfarsit hotia unora sau indolenta si incompetenta altora. Multe AsP sunt "conduse" de grupuri infractionale care "sustrag" bani din buzunarele locatarilor prin intermediul listelor de plata. Transferarea gospodaririi parcarilor si a spatiilor verzi catre asemenea AsP le vor oferi doar noi oportunitati de-a beli bani de pe spatele oamenilor. Cit despre spatii verzi, as putea prezenta sute de imagini cu spatii verzi neintretinute dar care cad in sarcina Primariei, nu a oradenilor. Primaria cine o amendeaza pt. ca nu intretine si toaleteaza spatiile verzi si arborii???
Postat 04 Iulie 2011, 11:44 de Pole
pentru aa
Trebuia sa postezi cu "beee", ca ai simt civic si bun simt in tine cat o oaie. Cei care incearca sa mai faca ceva, sunt numiti "cocalari" de unii nesimtiti ca tine, care dupa ce ca nu sunt in stare de nimic (dai de inteles ca tu muncesti, dar daca asa o atitudine ai fata de munca altora, imi inchipui cate parale face "munca" ta), isi mai si etaleza nesimtirea pe forumuri. Nu-i deajuns ca scuipati seminte si aruncati tigari si mizerii pe jos, dar mai si credeti ca cei care strang dupa voi sunt prosti si-i scuipati si pe forumuri. Aia da civilizatie de "centru"!! Vad ca majoritatea postarilor de jos sunt negative, scrise de niste semianalfabeti incoerenti si agramati. Jalnica atitudine, jalnici concitadini. Chiar nu se mai civilizeaza niciodata poporul asta?!
Postat 04 Iulie 2011, 10:59 de oradean
Cica curatenie in spetiile verzi...
Stimata Adriana Va invit sa faceti un fotoreportaj in santul Cetatii Oradea. Mai nou Santul Cetatii a deventi paradisul autobuzelor private si a unui numar mare de pasageri ce folosesc transportul in comun. Numarul mare de pasageri atrage dupa sine si producerea unei cantitati considerabile de deseuri (pahare si peturi aruncate la intamplare, resturi de mancare, hartie, servetele, diferite ambalaje...); am vazut rosii stricate aruncate pe spatiul verde; din pacate nici toaletele ecologice nu sunt folosite, peretile cetatii devenind astfel toalete publice; am vazut cum firmele din zona spala masinile pe drumul asfaltat; samd. De nenumarate ori am sesizat faptul ca soferii sositi la biroul de tamponari lasa gunoaiele in curtea noastra interioara. Va spun doar un singur lucru: daca noi suntem obligati sa ingrijim spatiile verzi din jurul blocului avem si pretentia ca munca nostra si fie respectata. Avem rugamintea la reprezentantii politiei locale sa imparta sanctiuni si la cei ce distrug spatiile verzi si lasa mormane de gunoaie dupa ei in Centru Civic.
Postat 04 Iulie 2011, 10:48 de eu
Oradea e un dezastru
daca ati sti ce canalizare avem ati face hepatita, dar cui sa si spui astai din administratie sunt criminali de ce nu i verifica nimeni? de ce nu se folosesc banii in scopuri umane : daca un copil bea apa de la chiuveta cine e de vina : mama? trebuie sa puna lacat peste tot.
Postat 04 Iulie 2011, 10:18 de anca
nici canalizare pt ploaie
Ce spatiu verde oameni buni cand eu platesc impozit pe cladire de grad 1 ca doar sunt aproape in centru iar in fata blocului nu am nici macar canalizare pt apa de ploaie ce sa mai vorbesc de noroi... iar ei ne dau spatiul verde sa il intretinem.. pai cum fratilor.. iar cocalarii care i-ati fotografiat probabil ca au timp de curatenie pt ca nu muncesc,
Postat 04 Iulie 2011, 10:05 de aa
ce ati facut cu vechile banci
nu sunteti in satre sa le puneti la blocuri le ati bagat la foc sau le ati revandut schimba banci de anual dar cele vechi sunt unde in curtea salariatiilor din Primarie sau astepati sa le puneti pe foc, asa ignoranta mangeriala nu am vazut sunt din banii vostri cumva si noi acum aflam ?
Postat 04 Iulie 2011, 09:58 de bai taranime
O parere
De bine de rau se face cate ceva pe langa blocuri.In relatia cu Primaria am avut niste solicitari, care au fost onorate.Lucrurile stau jalnic la capitolul "Responsabilizare" in sensul ca munca acelor putini care se implica este batjocorita de o categorie larga de nesimtiti,Ma refer aici in primul rand la putorile care isi plimba cainii si murdaresc orice petec de iarba sau copac.Nu am vazut nici unul in schimb cu o matura in mana.In concluzie, pentru cei de la Primarie, ardeti-i pe cei de la asociatii dar scoateti naibii afara pe teren si pe cei de la Politia Comunitara sa raneasca si ei in nesimtirea concitadinilor nostrii.
Postat 03 Iulie 2011, 23:33 de asociatul
pacaleala
Ceea ce nu ştiu multi dintre cetăţenii acestui oraş este faptul că spaţiile verzi date în grija asociaţiilor sunt cam neamenajate dinainte....mai simplu spus NOROI iar primăria le consideră deja spaţii verzi deşi verdele nu este nicăieri Aş dori să scrieţi câte asociaţii de proprietari au primit spaţiul verde amenajat şi cate au primit doar noroi Vă mulţumesc...jalnic primar...cere doar oamenilor..deşi ei nu fac nimic...la fel şi cu locurile de parcare .Ti-l dau în folosinţă dar nici măcar nu este marcat cu numărul de la maşin,trebuie proprietarul să îşi facă tăbliţă cu nr de înmatriculare Scrieţi oameni buni adevărul...nu vrăjeli
Postat 03 Iulie 2011, 19:51 de mihai
voi nu stiti primarul
va da sarcini dar fara fonduri de unde mosulica :)) eu stiu ca mustata creste dar fara lama si spuma de ras cum sa o tai? asa e viziunea primarului privind sarcinile, si mai mult desemneaza administratori care invata de la el : cum sa spele bani locatarilor :)) ce poate invata? sa straga banii si sa i chltuiasac dupa scopul lor nu al imobilului, lege nu cunosc sa vedem cate doasare penale vor urma:)) doar nu cheltui banii cum vrei:)) ca in partid se strang bani dar chitanmta nu se da pot face ce vor cu ei:)_)_)
Postat 03 Iulie 2011, 19:12 de ha, ha, ha
revoltator
Si ma rog, gardul de ce trebuie sa fie de max. 1m? De ce nu poate fi mai inalt? De ce nu pot fi lasate tevile si lanturile care mai apara cat de cat gradinile de idiotii care cred ca pe acolo trece drumul? Si cica e spatiu public. Prostii fac curat si vin altii care fac mizerie si inca se mai si revolta daca indraznesti sa le spui ceva. Vezi elevii de la Colegiul Mihai Viteazul.
Postat 03 Iulie 2011, 18:20 de Laura
revoltator
Si ma rog, gardul de ce trebuie sa fie de max. 1m? De ce nu poate fi mai inalt? De ce nu pot fi lasate tevile si lanturile care mai apara cat de cat gradinile de idiotii care cred ca pe acolo trece drumul? Si cica e spatiu public. Prostii fac curat si vin altii care fac mizerie si inca se mai si revolta daca indraznesti sa le spui ceva. Vezi elevii de la Colegiul Mihai Viteazul.
Postat 03 Iulie 2011, 18:20 de Laura
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON