URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2019, 14:59

Spectacol la palat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când invităm un conaţional sau un străin să ne viziteze oraşul, îl ademenim cu palatele Art Nouveau din centrul istoric, cu Cetatea şi istoria ei aproape milenară, cu plimbările romantice pe malurile verzi ale Crişului Repede ori cu o bălăceală în Aquapark. Dar, după ce se plimbă pe străzile oraşului şi s-a săturat de îmbăiat, ce să mai facă turistul?

În continuare, Cetatea respiră doar cu ajutorul aparatelor, deoarece viaţă între zidurile ei este prea puţină, iar în Piaţa Unirii avem concerte sau spectacole doar dacă este o ocazie anume. O astfel de ocazie ar putea fi transformată, însă, într-o regulă.

Într-o seară din vara anului trecut, cu gurile căscate şi cu telefoanele în mâini, parcă obligaţi să imortalizeze fiecare secundă de culoare, mii de oameni au luat parte la primul spectacol de video-mapping din Oradea. La iniţiativa Primăriei, Ziua Mondială Art Nouveau a fost sărbătorită cu fast: faţada Palatului Vulturul Negru s-a transformat într-un ecran gigant şi, ca într-un film cu efecte speciale, decoraţiunile florale de pe clădire au prins viaţă. La geamuri au apărut siluete de petrecăreţi, aşa cum probabil se întâmpla adesea, în secolul trecut. Vulturul a prins viaţă şi a survolat faţada, în aplauzele orădenilor.

A fost un spectacol inedit şi apreciat, care anul acesta se va repeta, dar cu alte scenarii, pentru că proiectul în cadrul căruia a avut loc încă este în derulare. Astfel de animaţii s-ar putea face în continuare, însă, şi dincolo de proiect. Pentru asta, Primăria ar trebui doar să cumpere patru proiectoare, un sistem de sonorizare şi softul necesar pentru realizarea propriu-zisă a animaţiilor. O investiţie de 200.000 de euro, pe care municipalitatea este dispusă să o facă. Cu o condiţie: orădenii să voteze proiectul care vizează aceste achiziţii, înscris în programul de bugetare participativă din acest an.

În final, vor fi alese zece proiecte preferate ale orădenilor, pe care municipalitatea le va finanţa. Pe această listă, cred că merită un loc şi spectacolul clădirilor simbol, mândria oraşului.


VOCEA STRĂZII

Vă interesează investiţiile propuse în programul de bugetare participativă? Ce proiecte preferaţi?

Nici nu am ştiut că Primăria derulează un astfel de program de investiţii iar. Ar trebui să-i facă mai multă publicitate.

Maria Florea

M-am uitat peste proiecte, dar n-am votat, pentru că nu cred că va conta. N-am mai auzit nimic nici de proiectele de anul trecut.

Raul

Am votat online proiectele preferate, cu centrul de închirieri biciclete şi iluminarea trecerilor de pietoni. Chiar avem nevoie.

Bianca Popa

Eu cred că acest program este praf în ochi, oricum Primăria face ce investiţii vrea ea. Nu se face o consultare reală.

Anonim

Am votat nişte proiecte, că am primit mesaje pe Facebook să le susţin şi mi s-au părut idei bune. De exemplu, iluminarea zebrelor.

Silviu

Eu am votat pentru proiectul cu toaletele ecologice amplasate în oraş. E o ruşine că nu ai unde să duci copilul, dacă are o nevoie.

Claudia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
e bine de stiut
In cazul in care supraestimam capacitatea unora de a fi altceva decat sunt! https://www.youtube.com/results?search_query=cetatea+oradea+videomapping https://www.youtube.com/watch?v=IO0JWWjg4vk
Postat 15 Februarie 2019, 18:08 de RaresD14
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON