URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2011, 11:18

Specialiştii în dezastre de la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actuala administraţie orădeană îi dă clasă celei anterioare la capitolul comunicare. O tehnică folosită constant e repetarea la nesfârşit a unor mesaje pozitive: anunţarea ideii unui proiect, apoi iminenta lui demarare, începutul lucrărilor, al 723-lea cancioc de mortar, conferinţa de presă pe şantier la reluarea lucrărilor după dezgheţ, apropiata finalizare a lucrărilor, inaugurarea parţială, cea definitivă, detalierea retuşărilor, sinteza anuală etc.

În domeniul spaţiilor verzi, tehnica aceasta a atins paroxismul: aflăm doar de planuri de parcuri, de împăduriri pe sute de hectare (realizate cu asistaţii sociali!?), de plantări de jdemii de puieţi cu voluntari. Dacă nu ieşi pe stradă, ai impresia că trăim într-un mare parc şi că edilii ar mai trebui să-şi întoarcă faţa şi spre alte probleme, nu doar spre spaţiile verzi, care conform raportărilor depăşesc de câteva ori suprafaţa oraşului.

Dincolo de minunata lume a propagandei se află o realitate cât se poate de tristă: se plantează anual mii de puieţi, dar se prind foarte puţini, pentru că lumea nu îşi murdăreşte pantofii ca să planteze cum trebuie, iar de udat îi udă doar ploaia. Se plantează şi cu firme de specialitate sute de puieţi, dar din ei o bună parte sunt arbuşti ornamentali băgaţi la grămadă în statistică. Despre sutele, poate miile de arbori maturi care se taie anual nu se vorbeşte însă în comunicatele oficiale.

I se pare cuiva că-i face un copac mai multă umbră decât i-ar trebui sau îi reduce vizibilitatea ABC-ului? Face cerere la Primărie şi spune că arborele e înclinat la 87 de grade, deci reprezintă un pericol în cazul unei furtuni, iar o comisie, alcătuită din patru funcţionari şi un demnitar - care, nefiind specialişti în botanică, probabil sunt specialişti în dezastre - aprobă tăierea. De păsat nu le pasă, de ştiut nu le cere nimeni să ştie.

Asta e adevărata măsură a respectului edililor pentru natură şi pentru sănătatea noastră: e plină primăria de oameni angajaţi pe bază de cunoştinţe (pile), dar nu s-a găsit un loc şi pentru un dendrolog, un fitopatolog sau măcar un peisagist. Să trăim bine, să putem număra puieţii din comunicate, că arborii maturi sănătoşi sunt prea periculoşi pentru străzile din Oradea!

Orlando Balaş
profesor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
carp
azi a fost carp la maternitate,e nebun complet,am inteles ca a luat-o pe aratura cand i-a murit copilul intr-un accident de circulatie.A facut-o pe dr popescu puturoasa,de fapt cea mai harnica doctorita din maternitatea oradea .Primarul ar trebui sa il trimita la un examen psihologic pe bietul om.PNL oradea va pierde alegerile daca mizeaza pe oameni ca si CARP.E nebun de legat omul.DR popescu e o persoana cinstita si harnica si nu merita sa fie jignita de un nemernic ca si CARP care nu a facut decat scandal,eu cred ca locul lui e la PDL ca acolo sau adunat toti sceleratii
Postat 23 Iunie 2011, 00:09 de carp
basm 4
Si-a mai tras si niste arhitecti zice el de valoare si l-a prostit si pe seful cel mare al Padurii ca asa e bine! Care sef intre altele chiar are niste realizari notabile. Cum o fi cazut seful cel mare in plasa? Dar vezi bine, vulpoiul tot vulpe! Comentariile "basm 1-4" sunt pamflete si trebuie tratate ca atre. Orice asemanare cu personaje din viata reala reprezinta o pura intamplare!
Postat 21 Iunie 2011, 13:54 de john doe
basm 3
Dupa ce a facut praf ce era de facut pe-aici s-a visat o clipa managerul Padurii dar probabil ca si-a dat seama ca sustinatorii lui vor pierde si nu-l vor putea plasa in post, asa ca a dat-o cotita. Ce facu, ce nu facu a fost pastrat. Si ajunse la Directia de Crestere Rezistenta. Ca se pricepe la atras fonduri africane! Nu stiu, mai degraba poate o fi legat pe acolo prin Botswana(cand schimba lei in moneda locala)prietenii stranse, foarte stranse, exagerat de stranse. Cert este ca acum vrea sa distruga si partea centrala a Padurii ca cica ce e aia Padure cu copaci inalti, vigurosi, prezenti acolo de cand lumea, ca acum sunt la moda betoanele si tufisurile pitice, ca sa se vada cladirile, ca una, ca alta!
Postat 21 Iunie 2011, 13:52 de john doe
basm 2
In 1992(sau 1993)ce nu reusise in epoca, reusi acum. A intrat la facultate. Si nu la una ci la doua! De aici a pornit ascensiunea! Ascensiune nu gluma ca nu-l mai puteai opri! In primul rand si-a facut schimbare de…animal: din ursulet se facu vulpoi. Apoi, cum am zis, urma doua facultati deodata, certificate de absolvire a nu mai stiu cate cursuri in toate domeniile, doctorat, carti publicate, etc. Dupa care a ajuns in post de conducere la Padure! Administrarea Iluminatului Opac! Ce sa vezi insa ca printre altele si-a varat coada in afacerea cartierul AFRICA(sub directa indrumare a mentorului sau, EL TOREADOR)
Postat 21 Iunie 2011, 13:51 de john doe
basm 1
A fost o data ca niciodata! A fost intr-un an cu revolte in lagarul comunist cand pe lume veni un ursulet! Cu un par negru ca pana corbului si un carliontz blond de culoarea spicului copt(ca toti ursuletii, de altfel). Pana la o anumita varsta crescu si el normal, ca toti ursuletii de varsta lui(dupa Revolutie insa incepu sa creasca intr-o luna cat altii intr-un an). Dupa ce termina studiile liceale(cu o medie relativ modesta)a urmat o pauza de vreo 6 ani(lipsa si din CV desi probabil 2 ani o fi fost in armata, restul…)
Postat 21 Iunie 2011, 13:50 de john doe
...
Inca ceva, pentru Orlando daca citeste opiniile astea. Orlando, fa cand ai timp o plimbare pe malul petei, de la podul de pe aradului inspre piata de vechituri. vei gasi acolo lucruri frumoase (de exemplu rate salbatice, au si pui acum) dar si extrem de multe gunoaie in apa si alge la suprafata. Ar merita sa deschizi un front pe tema asta, Peta a fost candva salbatica, dar betonarea ei de acum cativa ani a distrus-o.
Postat 21 Iunie 2011, 09:57 de unu
ce sa spun
Oricat ar carcoti unii si altii, pentru cei care au memoria mai lunga de-o zi e foarte clar ca se fac mult mai multe lucruri bune in Oradea decat pe vremea lu filip, de exemplu. Pot sa va spun ca eu stau pe aradului, si chiar imi place ca au curatat si intrarea dinspre arad si ca pregatesc zone verzi. Intr-adevar, multi puieti plantati nu s-au prins. De exemplu, langa era si bricostore s-a facut o plantare anul trecut de catre vuscan si primarie. S-au plantat goruni de 30-50 cm care, bineinteles, fie nu s-au prins, fiind plantati de amatori, fie nu au rezistat prea mult celor care au cosit iarba in aceasta primavara. Acum am vazut ca terenul a fost nivelat (asta trebuia sa se faca inainte de plantari) si probabil se vor planta din nou copaci. Sper ca de data asta sa nu fie tot puieti pana la genunchi, nu de alta, da sper sa prind si eu umbra lor in viata asta.
Postat 21 Iunie 2011, 09:54 de unu
care copaci ?
Umbra carui copac v-a fost luata, d-le profesor ? Am facut cerere de 2 ani pentru aprobarea taierii unui copac care-mi distruge casa, dar nu se aproba de teama unor carcotasi asemeni dvs. ! Unde anume se taie copacii de care vorbiti ?
Postat 21 Iunie 2011, 08:36 de anne
Rautacios
Un material rautacios si fara argumente clare.Aruncati acolo cuvinte si acuzatii fara acoperire si exagerate.Ma refer strict la cum este scris materialul...Sute sau mii de arbori maturi taiati anual(unde, in Oradea?, poate in Romania sau nici acolo)...arbuşti ornamentali băgaţi la grămadă în statistică(pai unde sa-i bage daca s-au plantat efectiv).Vorbiti de manipulare, dar asta faceti si in materialul de fata "vorbind vorbe".
Postat 21 Iunie 2011, 02:20 de Boom
ha, ha, ha, ha
nu pot sa cred ce citesc, altii dau tunuri de 5.000.000 de euro si BOLO trage chiulul si lasa tarani sa ne administreze si uite cum trec anii,nu scrieti nimic de copii care se nasc cati s au nascut luna trecuta mai inviorati ne numai copii ne mai salveaza si ne fac sa uitam de MONSTRI BUGETARI:))
Postat 20 Iunie 2011, 20:57 de anca
???
mda, orlando are dreptate. lipsa de educatie, mai exact educatia de la coada vacii se reflecta in modul in care conduce bolojan orasul asta. e ceva taranesc, dar nu in sensul bun, in omul asta... nepasarea aia a taranului prost care taie padurea ca noa...creste-a ea la loc. la fel si cu animalele de companie... tarcurile pentru catei imi aduc in minte cainii legati pe un metru de lant in fundul curtii, langa cotete... e educatia omului primitiv, care a invatat tabla inmultirii dar a uitat sa se minuneze si sa se bucure de umbra unui arbore sau de fidelitatea sau dragalasenia unui catel.... taran de oras, cel mai periculos animal
Postat 20 Iunie 2011, 18:03 de ina
frumos!
orlando, si tu tot cu pile ai fost angajat la primarie, nu? pacat de tine ca ai ajuns sa carcotesti in pofida realitatii. vorbesti numai balarii oricum!
Postat 20 Iunie 2011, 12:53 de man
verdele azi e maine si pomaine nu mai e!
In sfarsit spune cineva lucrurilor pe nume! Sunt curios cine va tine cont de cele enumerate mai sus.... domnul primar cumva?
Postat 20 Iunie 2011, 11:54 de curiosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON