URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2019, 11:43

Sfaturi privind îngrijirea grădinilor date de un inginer peisagist: „Acasă nu înseamnă doar interiorul zidurilor în care locuim”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o zi stresantă la muncă, cel mai la îndemână mijloc de relaxare poate fi plimbarea într-un parc sau o zonă verde, aproape de casă. Tocmai de aceea, întreţinerea acestor zone este foarte importantă, consideră Vasile Cralic, un inginer peisagist de 28 de ani, angajat al firmei Kaluna, care a adunat deja şase ani de experienţă în creşterea şi întreţinerea plantelor, plus alţi patru în proiectarea şi amenajarea de spaţii verzi.

Tânărul crede, de asemenea, că responsabilizarea orădenilor în amenajarea şi îngrijirea acestor zone verzi este binevenită. Până la urmă, oamenii îşi fac lor înşişi o favoare...

Atenţie la etichete!

- Primăvara se apropie şi vor începe plantările de arbori. Ce recomandări le faceţi bihorenilor?

- Trebuie să ştie câteva lucruri înainte de a alege o plantă sau un copac, cum ar fi volumul şi înălţimea la maturitate, pentru a-i găsi locul potrivit, tipul de foliaj (pentru plantele şi copacii care urmează să asigure funcţia de barieră vizuală ar trebui să se aleagă plante cu foliaj persistent în sezonul rece), tipul de sol, expunerea solară şi, nu în ultimul rând, alegerea unui material săditor care să se înscrie într-un context peisagistic existent. Evident, în cazul în care alegerea este dificilă, sfatul unui specialist e binevenit.

- Multe magazine vând puieţi de pomi fructiferi. La ce ar trebui să fie atenţi cumpărătorii?

- În primul rând, la etichetă, care trebuie să ofere detalii despre specie, înălţime, caracteristici ale fructului şi ţara de origine. Ca principiu, este de evitat achiziţia de puieţi de la persoane private, producători neautorizaţi, pentru că nu există o siguranţă privind soiul şi caracteristicile materialului săditor.

Obiceiurile se schimbă

- Ce recomandări aveţi în privinţa copacilor ornamentali?

- Dacă vorbim de amenajarea într-o întreagă curte, ideală ar fi contactarea unei firme de profil, pentru întocmirea unui proiect. Dacă este vorba de completarea locului lăsat de plante deteriorate sau se doreşte împrospătarea grădinii, alegerea ţine de culoarea foliajului şi a inflorescenţei, de gradul de comunicare estetică cu inventarul verde existent, sol şi expunere solară etc. Evitaţi plantele care au nevoie excesivă de întreţinere, dacă nu sunteţi dispus să petreceţi timp mult în grădină.

- Ce fel de flori preferă orădenii?

- Oradenii preferă tot felul de plante. Din fericire, obiceiul de a popula grădinile cu Thuja sau plante cu foliaj verde persistent începe să dispară. Gramineele (festuca, imperata, cortaderia, miscanthus) încep să se impună, treptat, atât pentru lejeritatea în mentenanţă, cât şi pentru aspectul compact. Plantele pentru gard viu (leylandii, photinia, prunus, etc.) ocupă un loc predilect, acestea oferind zonelor de separaţie dintre proprietăţi un aspect natural şi, totodată, îndeplinind funcţia de barieră vizuală.

Obligaţii fireşti

- Asociaţiile de proprietari din Oradea sunt obligate să întreţină spaţiile verzi din jurul blocurilor. Ce recomandări aveţi?

- Aceste spaţii au nevoie de o intervenţie de tuns o dată la două săptămâni. Fiind zone umbroase, iarba nu creşte extrem de repede. În plus, de două ori pe an sunt necesare intervenţii de toaletare la copaci şi gardul viu. Personal, recomand împărţirea responsabilităţii între proprietari.

- Cum vi se pare această obligaţie?

- Este absolut firească. Nu putem vorbi despre comunitate şi civism fără această componentă. Dincolo de funcţia estetică, un spaţiu verde bine întreţinut oferă coeziune între colocatari, posibilitatea de a petrece timp împreună. Atunci când vom înţelege că şi strada, şi spaţiul verde, şi drumurile sunt tot ale noastre, că "acasă" nu înseamnă doar spaţiul din interiorul zidurilor în care locuim, abia atunci putem vorbi despre comunitate. De asemenea, trebuie să gândim că banii pe care o primărie îi utilizează pentru întreţinerea acestor spaţii ar putea fi folosiţi pentru realizarea de noi spaţii verzi, drumuri, dotări de spitale etc.

- Cei mai mulţi orădeni de la bloc se plâng de costurile mari pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Se poate amenaja o grădină cu bani puţini?

- Firma noastră nu oferă astfel de servicii, de aceea îmi permit să cred că nu am o părere părtinitoare. Dar un calcul simplu spune tot: locatarii unui bloc cu 30 de apartamente trebuie să investească aproximativ 10-15 lei/lună pentru a putea plăti serviciile necesare în cazul în care nu execută în regie proprie aceste lucrări. Orădenii nu trebuie să uite şi că spaţiul verde este extrem de important în viaţa cotidiană, oferind mijlocul cel mai la îndemână pentru a găsi relaxarea necesară. În plus, putem vorbi, evident, şi de o valoare mai mare la vânzarea unui apartament.

Spaţiile verzi, fără artă

- Cum apreciaţi zonele verzi din Oradea? Sunt ele corect amenajate şi întreţinute?

- Ceea ce cred că lipseşte este un studiu serios privind caracterul unitar al spaţiului verde public, nota de discurs peisagistic de urmat, un standard al texturilor şi volumelor utilizate în amenajarea spaţiilor verzi. Este de dorit un studiu complex privitor la tipul de arbori de plantat, care să aibă în vedere componente precum volumul de oxigen asigurat, nevoia de întreţinere, durata de viaţă, rezistenţa la stresul urban, masa foliară dislocată toamna, etc. În plus, spaţiile verzi din oraş se rezumă doar la materialul dendrologic, lăsând arta în afara expresiei sale. Cred că ideal ar fi să existe un parteneriat între Primărie şi Facultatea de Arte Plastice, pentru a da spaţiilor verzi şi acest discurs artistic, atât de necesar pentru o urbanitate interactivă.

- Cum catalogaţi amenajările peisagistice din Oradea?

- Într-o căutare a sensului, a unei forme coagulate în discurs. Acum, spaţiile verzi sunt anexe ale arhitecturii, secundare, tratate ca o componentă de bifat, pentru a preda o lucrare. Lipsa de calitate în execuţie este acută. Ea provine în special de la lipsa de educaţie specifică şi de experienţă necesară din partea celor care oferă servicii de amenajare şi întreţinere. Atât timp cât peisagistica va fi confundată cu grădinăritul şi peisagistul cu grădinarul, spaţiile verzi vor rata tocmai rolul esenţial pe care trebuie să îl joace: de mediator între tensiunea socială şi cea privată, între presiunea unei urbanizări accelerate şi nevoia de libertate a spiritului uman.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
bun
Ideea PO e foarte buna si va dezvolta relatiile sociale in scarile de bloc. Oamenii vor trebui sa colaboreze intre ei, pentru ca ma gandesc ca nu poate administratorul sa faca el singur toata treaba, deci implicare si de la ceilalti locatari. Unii vor matura in fata blocului, altii vor taia iarba luna aprilie, si oricine va atrage atentia si alunga persoanele care mananca seminte pe banca din fata blocului. Nu va mai exista nepasare ca vine si face statul, ca face primarul, ca face seful de scara.
Postat 04 Martie 2019, 10:38 de cetateanbihorean
Sa ma simt soricel si eu
Nu stiu de voi cei multi, da eu nu locuiesc in zid, ci intre ziduri. Iar pt peisagistica, ala e un subiect tare larg, adica ce mie mi se pare banal, altul il vede ca arta si vice versa. Eu cred ca pt amenajarea curtii nu e nevoie de nu stiu ce diplome. Poate ma insel, accept datu cu pietre
Postat 04 Martie 2019, 09:08 de poiu
Mai jos revizionistu' (unul din ei) a inceput iar sa-si imprastie zoaiele in jur
Iredentistii unguri sunt bolnavi de ura si invidie cand vad succesele romanilor, iar cand apar anumite situatii negative savarsite de unii conationali -de etnie romana sau de alta- (padure fara uscaturi nu exista nicaieri in lume), sceleratii revizionisti, iredentisti, separatisti hungaristi incep sa guitze insultand si injurand totii romanii.
Postat 04 Martie 2019, 06:05 de Alcor
Mai jos revizionistu' (unul din ei) a inceput iar sa-si imprastie zoaiele in jur
De o mie de ani, de la momentul patrunderii ungurilor in Europa, iredentismul unguresc produce scelerati pe banda rulanta. Mai jos aveti un astfel de exemplu care generalizeaza insultand pe toata lumea. Nu e nici prima, nici a doua oara cand face asta. Iredentistii unguri sunt "modele" de buna convietuire, bun simt, toleranta si "multiculturalism". Cretinii iredendisti au o singura "placa" -hate speech-, "placa" pe care o turuie mereu. Bolnavi de ura si invidie la adresa a tot ceea ce nu e ungur si unguresc, idiotii iredentisti hungaristi fac singurul lucru pe care il stiu, adica insulta si injura. Asta le e "cultura" si "educatia".
Postat 04 Martie 2019, 05:49 de Alcor
Haide
Sa tunzi un gazon odata la doua saptamani si un gard viu la sase luni nu necesita multa stiinta, oricine le poate face. Ai nevoie de o masina de tuns iarba, masina de tuns gard viu. Toaletarea copacilor da, acolo trebuie specialisti.
Postat 04 Martie 2019, 00:22 de cetateanbihorean
Sfaturi bune
E normal ca locuitorii cartierelor sa-si ingrijeasca zona din proxima apropiere a blocurilor. Doar ei se bucura de ceva ingrijit si frumos pentru ca circula zi de zi pe acolo. Primaria trebuie sa se ocupe de proiectele mari, nu de gardul viu de la intrarea in bloc. Dar romanul e nesimtit si comod, sparge seminte in fata respectivei intrari in bloc si apoi acuza primaria ca nu trimite pe cineva sa curete cojile.
Postat 03 Martie 2019, 19:04 de Neutryno
Engineer
Engine=motor,masina.Ce pacat ca firma unde activeaza domnul "inginer" nu ofera servicii de amenajare peisagistica.In acest fel o pleiada de profani vor tunde iarba si gardurile dupa ureche,incadrindu-se lejer la "exercitarea fara drept a unei profesii",asta pe linga probabila mutilarea a spatiilor verzi ,care necesita imperios coordonarea unui inginer specializat.Se arata vremuri bune pentru horticultori si pentru inginerii politiei locale,pentru dezvoltare...
Postat 03 Martie 2019, 12:59 de excalibur
excelent articol!
Avem multe de invatat. Comunismul ne-a redus bunul simt, responsabilitatea, civismul si ne-a facut lenesi, nepasatori. O idee foarte buna a primarului orasului! Incet incet, intram in normalitate. Unii de buna voie, altii cu forta. :))))
Postat 03 Martie 2019, 12:08 de cetateanbihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON