URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
29 August 2010, 10:42

Şeful de la Mediu: "Oradea nu e un oraş prăfuit"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la cazul poluării olfactive care a iritat Oradea în ultimele săptămâni, Ovidiu Dăescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, prezintă o "hartă" actualizată a Bihorului, cu minusurile şi plusurile sale ecologice. Ca norocul, mai sunt şi plusuri...

- În ultima vreme aţi avut multe probleme legate de mirosurile insuportabile.

- Aşa este. Bine că am reuşit să rezolvăm problema. Acum nu mai miroase în Oradea.

- S-au găsit şi vinovaţi?

- Garda de Mediu a dat două amenzi, combinatului de creştere a porcilor şi fabricii de  zahăr, de 10.000, respectiv de 20.000 de lei.

- Şi credeţi că pe viitor vom fi scutiţi?

- Sper că la fabrica de zahăr nu vor mai apărea. În ce priveşte activitatea combinatului de creştere a porcilor, aici problema e mai delicată. Firma are autorizaţia integrată de mediu, emisă de Agenţia Regională de Protecţie a Mediului din Cluj, valabilă până în 2017. Nu se va putea sista activitatea decât în cazul în care această autorizaţie, din motive întemeiate, va fi suspendată.

Harta problemelor

- Mai există şi alte pericole care ne pasc?

- La nivel de judeţ avem patru mari surse de poluare. Dintre acestea, una este în Oradea. E vorba de haldele de şlam de la Cemtrade SA, fosta Alumina.

- Proprietarii ruşi n-au făcut curăţenie la plecare?

- Nici pomeneală. Mai mult, conform contractului nici nu sunt obligaţi s-o facă. Contractul de vânzare către Cemtrade a fost evident încheiat în defavoarea statului român.

- Dar există un risc major ca Oradea să fie poluată?

- În condiţii extreme de climă - şi în ultima vreme asistăm la aşa ceva - e posibil. Furtunile puternice pot antrena particule poluante. În plus, ţinând cont de poziţionarea geografică, orice poluare poate căpăta un aspect transfrontalier. De altfel, cu puţine excepţii, marii poluatori pot produce daune şi Ungariei. În judeţ mai sunt dificultăţi cu depozitarea deşeurilor sterile de la Exploatarea Băiţa, unde proprietarul Mineral Mining SRL are probleme cu locul de depozitare şi, în plus, vrea să întrerupă activitatea. Chestiunea pe care în general nu o înţeleg agenţii economici este că după încetarea activităţii sunt obligaţi să ecologizeze zona!

- La fel cum s-a petrecut şi la abatorul de la Salonta...

- Exact. Acolo, Prodaliment a intrat în insolvenţă şi nimeni nu s-a simţit obligat să lichideze cele 18 tone de deşeuri organice rămase în frigiderele companiei. Mai mult, Electrica dorea să decupleze alimentarea camerelor frigorifice, pentru neplata facturilor. Deci, pe lângă poluare, am fi putut avea şi o explozie! Noroc că s-au găsit soluţii şi acum situaţia e sub control.

- Alte zone pe care ar trebui să le ocolim?

- Ar trebui neapărat închise şi ecologizate batalurile de deşeuri cu gudroane acide care aparţin firmei Petro Derna SA. De asemenea, mai există bataluri cu şlam şi reziduuri la Rafinăria Crişana din Suplacu de Barcău. O situaţie complicată este şi la Pyroinvest Telechiu. E deja celebru acel incendiu în care au ars mii de anvelope din cauza unei instalaţii care teoretic ar trebui să descompună cauciucul. Acum activitatea este oprită, dar titularul investiţiei practic nu mai e de găsit, în vreme ce de la o zi la alta mormanul de cauciucuri uzate creşte!

Şi totuşi, e bine

- Ne puteţi da şi câteva exemple de măsuri de succes?

- Evident. Firma Maestro Trading Voievozi, care exploatează cărbune, şi-a mutat staţia de concasare şi rampa de încărcare de la Abram. Apoi e vorba de rafinăria Eco Diesel, singura din ţară care are acordul de mediu integrat. Ca să nu mai vorbim de fabrica de ciment Holcim, care a investit enorm în proiecte de mediu, iar rezultatele se văd.

- Suntem un judeţ cu multe surse radioactive. Nu avem probleme?

- Noi monitorizăm în permanenţă zona Băiţa. Nu o facem în interiorul exploatării, ci în zona de case din apropiere. Nu avem depăşiri ale limitelor admisibile.

- Este Oradea un oraş prăfuit?

- Oradea nu este prăfuită. Cel puţin nu la propriu. Avem patru staţii de monitorizare a calităţii aerului, dintre care trei în Oradea. Zilnic emitem un buletin informativ cu datele semnificative privind calitatea aerului. Ne încadrăm fără probleme în limitele admise, spre deosebire de Timişoara, de exemplu. Iar dacă noi monitorizăm permanent calitatea aerului, să ştiţi că la rândul ei staţia urbană din faţa sediului nostru e monitorizată permanent de Agenţia Europeană de Mediu.

- Agenţia asta monitorizează şi emisiile CET-ului?  

- Aici verdictul e clar. Dacă nu ne vom încadra în normativele europene până în 2013, CET-ul nu mai poate funcţiona şi va trebui închis.

- Despre gropile de gunoi care trebuiau închise ce ne puteţi spune?

- Noi am reuşit să ne încadrăm în termenele impuse de UE. Gândiţi-vă că nerespectarea acestora ar fi dus la amenzi de 200.000 de euro pe zi!

- Sunt ONG-uri care contestă proiectul podului de peste Criş din zona Sovata.

- Noi ne vom face datoria şi în acest caz, la fel ca în cel al parcării supraetajate din spatele Tribunalului. Procedura cere să se facă un studiu de impact şi abia apoi se eliberează avizul de mediu.

- Vom ajunge să trăim într-o lume mai curată?

- Indiscutabil. Vrem-nu vrem, va trebui să ne aliniem normativelor europene. Iar dacă vrem să trăim ca în UE, trebuie să şi respectăm regulile impuse de aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
poluare,miros,mizerie,muste,tintari
nimeni nu se sesizeaza nici macar la sesizarile oamenilor.O sursa sigura de boala,poluare,virusi,etc.str.morii 28 oradea.Prea de tot...Autoritatile sesizate,nici nu se sinchisesc.Mai pun prin statiile de tramvai amenda ptr.cei ce arunca un chistoc.Ne maninca molimile,sobolanii,boala.Vai ce mizerie.Unde-i legea care interzice cresterea de animale in oras??????
Postat 22 Iulie 2011, 14:17 de fara nume
poluare,miros,mizerie,muste,tintari
nimeni nu se sesizeaza nici macar la sesizarile oamenilor.O sursa sigura de boala,poluare,virusi,etc.str.morii 28 oradea.Prea de tot...Autoritatile sesizate,nici nu se sinchisesc.Mai pun prin statiile de tramvai amenda ptr.cei ce arunca un chistoc.Ne maninca molimile,sobolanii,boala.Vai ce mizerie.Unde-i legea care interzice cresterea de animale in oras??????
Postat 22 Iulie 2011, 14:15 de fara nume
incalzire ecologica
oradea nu este un oras foarte prafuit dar este unul afumat ,daca uzinele nu mai functioneaza si nu mai emit atatea gaze ,in fond si in perioada de vara sunt locuitori al orasului care isi incalzesc apa cu lemne ori carbuni ori cu tot felul de resturi care emana multe gaza ,dar in perioada de iarna e prapad ,eu am mai propus si la ministerul mediului ca in zonele de case din oradea sa se formeze centrale pe baza de apa geotermala ar fi foarte ecologic ,cred ca ar fi si costurile mai mici ,dar se pare ca nu vrea nimeni acest lucru ,ma intreb oare sunt interese?ori autoritatile locale nici macar nu iau in calcul acest lucru ,pentru ca nu este cine sa faca un proiect in acest sens .
Postat 09 Septembrie 2010, 15:36 de mircea ardelean
incalzire ecologica
oradea nu este un oras foarte prafuit dar este unul afumat ,daca uzinele nu mai functioneaza si nu mai emit atatea gaze ,in fond si in perioada de vara sunt locuitori al orasului care isi incalzesc apa cu lemne ori carbuni ori cu tot felul de resturi care emana multe gaza ,dar in perioada de iarna e prapad ,eu am mai propus si la ministerul mediului ca in zonele de case din oradea sa se formeze centrale pe baza de apa geotermala ar fi foarte ecologic ,cred ca ar fi si costurile mai mici ,dar se pare ca nu vrea nimeni acest lucru ,ma intreb oare sunt interese?ori autoritatile locale nici macar nu iau in calcul acest lucru ,pentru ca nu este cine sa faca un proiect in acest sens .
Postat 09 Septembrie 2010, 15:35 de mircea ardelean
UN MINCINOS INCOMPETENT NOTORIU !!
la gunoi nu-i pute gunoiul !!! ORADEA = UMUL DINTRE CELE MAI MURDARE ORASE DIN TARA !!! POLITRUCUL ASTA CU SCOLI INDOIELNICE CARE OCUPA UN POST INCOMPATIBIL CU PREGATIREA LUI SE PRONUNTA DESPRE LUCRURI PE CARE NU LE CUNOASTE SI NICI NU LE STIE SI ........ HABAR NU ARE DESPRE CE VORBESTE !!!!! SICTIR !!! SAMBATA BATEA VANTUL DINSPRE SUDUL ORASULUI SI IN EPISCOPIA NU PUTEAI RESPIRA DIN CUZA MIROSULUI CACACIOS DE LA PALOTA !!!! ORASUL ESTE PLIN DE PRAF DE CENUSA DE LA CET SI ASTA POTI SA O VEZI ZI DE ZI CURATIND-UL DE PE PERVAZUL FERESTRELOR !! NICI NU AI NEVOIE DE CARTE SAU DE APARATE !!! UN PRAF CENUSIU SPRE NEGRU !!!!
Postat 31 August 2010, 15:29 de SCORTOSUL
"Acum nu mai miroase in Oradea"
Vreau sa-l intreb pe dl. Daescu daca are probleme cu simtul olfactiv. Cum poate sa afirme ca a rezolvat problema mirosurilor care bantuie municipiul Oradea, ca "acum nu mai miroase în Oradea" cand vineri noaptea de pe la orele 23 adia in Rogerius un parfum de porc irespirabil, acelasi care se resimtea si pana acum? Ii recomand un examen ORL. Mai mare rusinea ca suntem aproape de frontiera si ne facem strainilor o astfel de reclama. D-na Udrea ar trebui sa stea si ea in Oradea si sa lanseze de aici sloganul "Explore the Carpathian garden", o gradina parfumata cu miros de porci.
Postat 30 August 2010, 13:48 de Florentina
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON