A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: getimagesize(): Read error!

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Seful de la Mediu: "Oradea nu e un oras prafuit"
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
29 August 2010, 10:42

Şeful de la Mediu: "Oradea nu e un oraş prăfuit"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la cazul poluării olfactive care a iritat Oradea în ultimele săptămâni, Ovidiu Dăescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, prezintă o "hartă" actualizată a Bihorului, cu minusurile şi plusurile sale ecologice. Ca norocul, mai sunt şi plusuri...

- În ultima vreme aţi avut multe probleme legate de mirosurile insuportabile.

- Aşa este. Bine că am reuşit să rezolvăm problema. Acum nu mai miroase în Oradea.

- S-au găsit şi vinovaţi?

- Garda de Mediu a dat două amenzi, combinatului de creştere a porcilor şi fabricii de  zahăr, de 10.000, respectiv de 20.000 de lei.

- Şi credeţi că pe viitor vom fi scutiţi?

- Sper că la fabrica de zahăr nu vor mai apărea. În ce priveşte activitatea combinatului de creştere a porcilor, aici problema e mai delicată. Firma are autorizaţia integrată de mediu, emisă de Agenţia Regională de Protecţie a Mediului din Cluj, valabilă până în 2017. Nu se va putea sista activitatea decât în cazul în care această autorizaţie, din motive întemeiate, va fi suspendată.

Harta problemelor

- Mai există şi alte pericole care ne pasc?

- La nivel de judeţ avem patru mari surse de poluare. Dintre acestea, una este în Oradea. E vorba de haldele de şlam de la Cemtrade SA, fosta Alumina.

- Proprietarii ruşi n-au făcut curăţenie la plecare?

- Nici pomeneală. Mai mult, conform contractului nici nu sunt obligaţi s-o facă. Contractul de vânzare către Cemtrade a fost evident încheiat în defavoarea statului român.

- Dar există un risc major ca Oradea să fie poluată?

- În condiţii extreme de climă - şi în ultima vreme asistăm la aşa ceva - e posibil. Furtunile puternice pot antrena particule poluante. În plus, ţinând cont de poziţionarea geografică, orice poluare poate căpăta un aspect transfrontalier. De altfel, cu puţine excepţii, marii poluatori pot produce daune şi Ungariei. În judeţ mai sunt dificultăţi cu depozitarea deşeurilor sterile de la Exploatarea Băiţa, unde proprietarul Mineral Mining SRL are probleme cu locul de depozitare şi, în plus, vrea să întrerupă activitatea. Chestiunea pe care în general nu o înţeleg agenţii economici este că după încetarea activităţii sunt obligaţi să ecologizeze zona!

- La fel cum s-a petrecut şi la abatorul de la Salonta...

- Exact. Acolo, Prodaliment a intrat în insolvenţă şi nimeni nu s-a simţit obligat să lichideze cele 18 tone de deşeuri organice rămase în frigiderele companiei. Mai mult, Electrica dorea să decupleze alimentarea camerelor frigorifice, pentru neplata facturilor. Deci, pe lângă poluare, am fi putut avea şi o explozie! Noroc că s-au găsit soluţii şi acum situaţia e sub control.

- Alte zone pe care ar trebui să le ocolim?

- Ar trebui neapărat închise şi ecologizate batalurile de deşeuri cu gudroane acide care aparţin firmei Petro Derna SA. De asemenea, mai există bataluri cu şlam şi reziduuri la Rafinăria Crişana din Suplacu de Barcău. O situaţie complicată este şi la Pyroinvest Telechiu. E deja celebru acel incendiu în care au ars mii de anvelope din cauza unei instalaţii care teoretic ar trebui să descompună cauciucul. Acum activitatea este oprită, dar titularul investiţiei practic nu mai e de găsit, în vreme ce de la o zi la alta mormanul de cauciucuri uzate creşte!

Şi totuşi, e bine

- Ne puteţi da şi câteva exemple de măsuri de succes?

- Evident. Firma Maestro Trading Voievozi, care exploatează cărbune, şi-a mutat staţia de concasare şi rampa de încărcare de la Abram. Apoi e vorba de rafinăria Eco Diesel, singura din ţară care are acordul de mediu integrat. Ca să nu mai vorbim de fabrica de ciment Holcim, care a investit enorm în proiecte de mediu, iar rezultatele se văd.

- Suntem un judeţ cu multe surse radioactive. Nu avem probleme?

- Noi monitorizăm în permanenţă zona Băiţa. Nu o facem în interiorul exploatării, ci în zona de case din apropiere. Nu avem depăşiri ale limitelor admisibile.

- Este Oradea un oraş prăfuit?

- Oradea nu este prăfuită. Cel puţin nu la propriu. Avem patru staţii de monitorizare a calităţii aerului, dintre care trei în Oradea. Zilnic emitem un buletin informativ cu datele semnificative privind calitatea aerului. Ne încadrăm fără probleme în limitele admise, spre deosebire de Timişoara, de exemplu. Iar dacă noi monitorizăm permanent calitatea aerului, să ştiţi că la rândul ei staţia urbană din faţa sediului nostru e monitorizată permanent de Agenţia Europeană de Mediu.

- Agenţia asta monitorizează şi emisiile CET-ului?  

- Aici verdictul e clar. Dacă nu ne vom încadra în normativele europene până în 2013, CET-ul nu mai poate funcţiona şi va trebui închis.

- Despre gropile de gunoi care trebuiau închise ce ne puteţi spune?

- Noi am reuşit să ne încadrăm în termenele impuse de UE. Gândiţi-vă că nerespectarea acestora ar fi dus la amenzi de 200.000 de euro pe zi!

- Sunt ONG-uri care contestă proiectul podului de peste Criş din zona Sovata.

- Noi ne vom face datoria şi în acest caz, la fel ca în cel al parcării supraetajate din spatele Tribunalului. Procedura cere să se facă un studiu de impact şi abia apoi se eliberează avizul de mediu.

- Vom ajunge să trăim într-o lume mai curată?

- Indiscutabil. Vrem-nu vrem, va trebui să ne aliniem normativelor europene. Iar dacă vrem să trăim ca în UE, trebuie să şi respectăm regulile impuse de aceasta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
poluare,miros,mizerie,muste,tintari
nimeni nu se sesizeaza nici macar la sesizarile oamenilor.O sursa sigura de boala,poluare,virusi,etc.str.morii 28 oradea.Prea de tot...Autoritatile sesizate,nici nu se sinchisesc.Mai pun prin statiile de tramvai amenda ptr.cei ce arunca un chistoc.Ne maninca molimile,sobolanii,boala.Vai ce mizerie.Unde-i legea care interzice cresterea de animale in oras??????
Postat 22 Iulie 2011, 14:17 de fara nume
poluare,miros,mizerie,muste,tintari
nimeni nu se sesizeaza nici macar la sesizarile oamenilor.O sursa sigura de boala,poluare,virusi,etc.str.morii 28 oradea.Prea de tot...Autoritatile sesizate,nici nu se sinchisesc.Mai pun prin statiile de tramvai amenda ptr.cei ce arunca un chistoc.Ne maninca molimile,sobolanii,boala.Vai ce mizerie.Unde-i legea care interzice cresterea de animale in oras??????
Postat 22 Iulie 2011, 14:15 de fara nume
incalzire ecologica
oradea nu este un oras foarte prafuit dar este unul afumat ,daca uzinele nu mai functioneaza si nu mai emit atatea gaze ,in fond si in perioada de vara sunt locuitori al orasului care isi incalzesc apa cu lemne ori carbuni ori cu tot felul de resturi care emana multe gaza ,dar in perioada de iarna e prapad ,eu am mai propus si la ministerul mediului ca in zonele de case din oradea sa se formeze centrale pe baza de apa geotermala ar fi foarte ecologic ,cred ca ar fi si costurile mai mici ,dar se pare ca nu vrea nimeni acest lucru ,ma intreb oare sunt interese?ori autoritatile locale nici macar nu iau in calcul acest lucru ,pentru ca nu este cine sa faca un proiect in acest sens .
Postat 09 Septembrie 2010, 15:36 de mircea ardelean
incalzire ecologica
oradea nu este un oras foarte prafuit dar este unul afumat ,daca uzinele nu mai functioneaza si nu mai emit atatea gaze ,in fond si in perioada de vara sunt locuitori al orasului care isi incalzesc apa cu lemne ori carbuni ori cu tot felul de resturi care emana multe gaza ,dar in perioada de iarna e prapad ,eu am mai propus si la ministerul mediului ca in zonele de case din oradea sa se formeze centrale pe baza de apa geotermala ar fi foarte ecologic ,cred ca ar fi si costurile mai mici ,dar se pare ca nu vrea nimeni acest lucru ,ma intreb oare sunt interese?ori autoritatile locale nici macar nu iau in calcul acest lucru ,pentru ca nu este cine sa faca un proiect in acest sens .
Postat 09 Septembrie 2010, 15:35 de mircea ardelean
UN MINCINOS INCOMPETENT NOTORIU !!
la gunoi nu-i pute gunoiul !!! ORADEA = UMUL DINTRE CELE MAI MURDARE ORASE DIN TARA !!! POLITRUCUL ASTA CU SCOLI INDOIELNICE CARE OCUPA UN POST INCOMPATIBIL CU PREGATIREA LUI SE PRONUNTA DESPRE LUCRURI PE CARE NU LE CUNOASTE SI NICI NU LE STIE SI ........ HABAR NU ARE DESPRE CE VORBESTE !!!!! SICTIR !!! SAMBATA BATEA VANTUL DINSPRE SUDUL ORASULUI SI IN EPISCOPIA NU PUTEAI RESPIRA DIN CUZA MIROSULUI CACACIOS DE LA PALOTA !!!! ORASUL ESTE PLIN DE PRAF DE CENUSA DE LA CET SI ASTA POTI SA O VEZI ZI DE ZI CURATIND-UL DE PE PERVAZUL FERESTRELOR !! NICI NU AI NEVOIE DE CARTE SAU DE APARATE !!! UN PRAF CENUSIU SPRE NEGRU !!!!
Postat 31 August 2010, 15:29 de SCORTOSUL
"Acum nu mai miroase in Oradea"
Vreau sa-l intreb pe dl. Daescu daca are probleme cu simtul olfactiv. Cum poate sa afirme ca a rezolvat problema mirosurilor care bantuie municipiul Oradea, ca "acum nu mai miroase în Oradea" cand vineri noaptea de pe la orele 23 adia in Rogerius un parfum de porc irespirabil, acelasi care se resimtea si pana acum? Ii recomand un examen ORL. Mai mare rusinea ca suntem aproape de frontiera si ne facem strainilor o astfel de reclama. D-na Udrea ar trebui sa stea si ea in Oradea si sa lanseze de aici sloganul "Explore the Carpathian garden", o gradina parfumata cu miros de porci.
Postat 30 August 2010, 13:48 de Florentina
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Ali, 'Motanul': Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO)
 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON