URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
30 Martie 2011, 10:54

Scandal pe biomasă: Ecologiştii refuză să accepte centrală pe bază de plante la Oradea

Scandal pe biomasă: Ecologiştii refuză să accepte centrală pe bază de plante la Oradea NU NE LUAŢI PĂDURILE! Convins că o centrală termică pe biomasă va pune pe foc pădurile din jurul oraşului, ecologistul Orlando Balaş (foto) le cere orădenilor să fie solidari în a determina municipalitatea să renunţe la proiect
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii orădenilor nici nu bănuiau ce va naşte decizia lor de a aproba realizarea unui studiu de piaţă pentru realizarea unei centrale termice pe biomasă, care să producă energie din resturi de plante. Consilierii locali vor să afle cum se poate dezvolta o astfel de centrală la Oradea, însă simplul lor acord de principiu a creat vâltoare printre ecologiştii locali, în frunte cu fostul consilier al primarului Ilie Bolojan, Orlando Balaş.

Convinşi că o centrală pe biomasă va masacra pădurile din jurul oraşului, deoarece lemnul e mai uşor de obţinut decât deşeurile sau plantele energetice, verzii adună semnături pentru a omorî proiectul din faşă. Edilii spun, însă, că temerile sunt nefondate şi îi asigură pe orădeni că proiectul, dacă va deveni realitate, nu va fi unul anti-mediu, ci, din contră, va transforma Oradea într-un oraş mai ecologic.

Mai eco şi mai ieftin

Hotărârea votată de consilierii locali pe 16 martie prevede alocarea sumei de 75.000 lei pentru realizarea unui studiu de piaţă vizând dezvoltarea producţiei de energie termică din resurse regenerabile provenite din aşa-numita biomasă. Aleşii orădenilor vor să afle ce presupune o centrală termică pe biomasă, municipalitatea fiind interesată de soluţii de producere a energiei termice din surse regenerabile, pentru a obţine căldură mai ieftină.

Potrivit calculelor Primăriei, centrala ar asigura 3-5% din necesarul de energie termică al oraşului, iar preţul cu care investitorul o va vinde către Electrocentrale va fi comparativ cu cel al apei geotermale, adică substanţial mai mic decât preţul gigacaloriei produse de CET.

Stop proiectului!

La cinci zile de la adoptarea hotărârii, ecologistul Orlando Balaş, fost consilier al primarului Ilie Bolojan, ataca dur iniţiativa pe blogul personal. Sub titlul "Stopaţi proiectul uzinei electrice pe biomasă (lemn din pădure)!", Balaş susţine că edilii sunt chitiţi să facă o centrală electrică şi termică, cu o firmă ţinută "în culise". Balaş e convins însă că firma va produce energie nu din biomasă, ci din pădurile Bihorului.

Ecologistul spune că investitorul interesat este RES Invest Holding, companie care în mai multe oraşe a procedat, la fel ca altele de profil, după acelaşi principiu: se angajează să facă o centrală pe biomasă, dar foloseşte doar lemn, întrucât tăiatul copacilor din păduri e mai simplu şi mai ieftin decât adunarea deşeurilor sau a plantelor energetice. "Oradea nici nu dispune de suficiente deşeuri valorificabile pentru a susţine consumul necesar unei astfel de uzine", argumentează ecologistul. "Un astfel de proiect încalcă dreptul locuitorilor Oradiei şi ai Bihorului la un mediu sănătos, drept garantat de lege", mai adaugă Balaş.

Petiţie online

Convinşi că masacrarea pădurilor va fi primul pas făcut de RES după ce va intra în Oradea, Orlando Balaş şi biologul Anna Marossy au iniţiat o petiţie online, prin care adună semnături pentru a-i determina pe aleşii orădenilor să renunţe la proiect. În patru zile de la lansarea petiţiei, 103 persoane au şi semnat-o.

"Ceea ce Dumnezeu a creat, omul să nu distrugă!", "Să nu se realizeze acest proiect, ci banii să fie folosiţi pentru extinderea încălzirii cu apă geotermală", "Măi, fraţilor, am ajuns să nu mai ţinem cont de copiii, nepoţii noştri?" - sunt câteva din mesajele lăsate de semnatari. Toate sunt în asentimentul iniţiatorului petiţiei. "Distrugem viitorul copiilor, care nu vor mai putea să respire!", avertizează Balaş.

Cu ochii pe centrală

De cealaltă parte, viceprimarul Gheorghe Carp afirmă că temerile ecologiştilor sunt neîntemeiate. În primul rând, pentru că municipalitatea nu va favoriza niciun investitor, ci va face o licitaţie internaţională. Edilul nu ascunde că de un an Primăria poartă discuţii cu firma austriacă RES Invest, dar spune că nu s-a parafat nimic.

"Condiţiile puse de noi investitorilor sunt ca centrala să nu fie poluantă, energia să fie la un preţ comparativ al gigacaloriei din apa geotermală şi Primăria să se oblige doar să cumpere", spune Carp. Edilul garantează că niciun copac din jurul oraşului nu se va tăia pentru această centrală. "Va folosi răriturile şi tăieturile din păduri, culturi de copaci cu creştere rapidă şi plante energetice", precizează viceprimarul.

Carp susţine că, dacă n-ar funcţiona pe biomasă, investiţia nu ar fi rentabilă pentru niciun investitor. Asta pentru că producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi, care se vând pe piaţă la un preţ între 27 şi 47 de euro. Dacă nu foloseşte biomasa, investitorul nu primeşte certificatele, deci îşi limitează profitul la vânzarea energiei produse.

Cert e că problema a ajuns în atenţia opiniei publice, iar fiecare pas făcut de municipalitate va fi atent urmărit de ochii verzilor. Hotărâţi să nu accepte niciun compromis care ar putea să afecteze viitorul lor şi pe al copiilor lor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Pentru "sorin"
Desigur, nici Trameco nu are nici o legatura cu Selina. Uita-te pe site. Esti penibil, domnu propagandist. Tu iei ceva maruntis?
Postat 01 Aprilie 2011, 22:39 de Petcu
e o firma serioasa
@Nicolae R Daramus: RES Invest Holding nu are nici o legatura cu firma Schweighofer-Egger. Uitati-va pe site-ul companiei!
Postat 01 Aprilie 2011, 11:49 de sorin
Capcana biomasei
Atentie, cetateni oradeni! Informarea precisa si meditatia la context conteaza. Biomasa este un termen care are o semnificatie foarte larga. Precizarea felului biomasei, a provenientei acesteia, conteaza. Deopotriva e de tinut cont ca , in conditiile Romaniei, in lipsa autoritatii publice si a onestitatii politice, cuvantul dat nu exista. Iar prefixul \"bio\" poate fi o capcana! Daca indaratul acestei initiative se afla \"ceva\" conex firmei Schweighofer-Egger, cea care macina padurile Romaniei ( gratie prostiei unui fost prefect de Suceava si a unui fost ministru al Padurilor, tot sucevean) trebuie sa aveti rezerve! Nimic ce pare in favoarea Romaniei nu este , la aceasta ora , in favoarea acesteia. Trebuie inteles: in concertul globalizarii, Romania nu conteaza decat ca resurse!
Postat 31 Martie 2011, 14:52 de Nicolae R Daramus
Capcana biomasei
Atentie, cetateni oradeni! Informarea precisa si meditatia la context conteaza. Biomasa este un termen care are o semnificatie foarte larga. Precizarea felului biomasei, a provenientei acesteia, conteaza. Deopotriva e de tinut cont ca , in conditiile Romaniei, in lipsa autoritatii publice si a onestitatii politice, cuvantul dat nu exista. Iar prefixul \"bio\" poate fi o capcana! Daca indaratul acestei initiative se afla \"ceva\" conex firmei Schweighofer-Egger, cea care macina padurile Romaniei ( gratie prostiei unui fost prefect de Suceava si a unui fost ministru al Padurilor, tot sucevean) trebuie sa aveti rezerve! Nimic ce pare in favoarea Romaniei nu este , la aceasta ora , in favoarea acesteia. Trebuie inteles: in concertul globalizarii, Romania nu conteaza decat ca resurse!
Postat 31 Martie 2011, 14:52 de Nicolae R Daramus
Capcana biomasei
Atentie, cetateni oradeni! Informarea precisa si meditatia la context conteaza. Biomasa este un termen care are o semnificatie foarte larga. Precizarea felului biomasei, a provenientei acesteia, conteaza. Deopotriva e de tinut cont ca , in conditiile Romaniei, in lipsa autoritatii publice si a onestitatii politice, cuvantul dat nu exista. Iar prefixul "bio" poate fi o capcana! Daca indaratul acestei initiative se afla "ceva" conex firmei Schweighofer-Egger, cea care macina padurile Romaniei ( gratie prostiei unui fost prefect de Suceava si a unui fost ministru al Padurilor, tot sucevean) trebuie sa aveti rezerve! Nimic ce pare in favoarea Romaniei nu este , la aceasta ora , in favoarea acesteia. Trebuie inteles: in concertul globalizarii, Romania nu conteaza decat ca resurse!
Postat 31 Martie 2011, 14:51 de Nicolae R Daramus
ce caraghios
dar ce pregatire are orlando balas in ecologie? omul asta de cand nu mai e consilierul primarului nu face decat scandal. De fiecare data s-a dovedit ca motivele pentru care urla sunt nefondate dar degeaba.
Postat 31 Martie 2011, 11:16 de avram
transportinoradea.ro
exact 'spatii verrzi' si eu ma gandeam la solutia aceasta :-? desi zic ei ca e foarte scump...nu stiu ce sa zic; sau poate ca ar merge si varianta cu solare :-? nu prea mult, dar ar merge
Postat 31 Martie 2011, 08:08 de transportinoradea.ro
energie eoliana
De ce nu se studiaza posibilitatea obtinerii energiei folosind energia eoliana? Bihorul e foarte bine pozitionat in aceasta privinta si nu ne-am mai sacrifica padurile, si nu ne-am mai expune la riscuri.
Postat 31 Martie 2011, 00:01 de spatii verrzi
Scandal pe biomasă
Compromisul acesta pericliteaza nu doar viitorul generatiei mele cat pe cel al copiilor mei.Lasati-ne padurea, cat a mai ramas din ea, ca avem mare nevoie de aer curat.
Postat 30 Martie 2011, 21:57 de Barbara Benad
@oradeanul
1. nu chiar la fiecare articol imi fac reclama...doar la cele care ma determina sa imi dau cu parerea ;) intr-adevar daca pot sa imi fac reclama..si pe gratis, de ce nu? :P 2.spui ca eu stiu cel mai bine ca as fi poluator, crede-ma cu bicicleta nu poluez absolut nimic aerul :P ... ca am eu un site care se ocupa cu transport e partea a doua ;) 3. eu ma gandesc ca ar fi valabila incalzirea pe lemn, dar aici ma refer la paleti care se obtin din plante care cresc repede si au putere calorica mare, am auzit ceva de salcie suedeza... nu sunt pentru incalzire pe lemne(fag, gorun, brad...) dar poate e si asta o varianta care nu stiu cat de ieftina ar fi :-? toate cele bune!!! noi sa fim sanatosi ca de restul au grija parlamentarii sa faca sa mearga prost :D
Postat 30 Martie 2011, 21:31 de transportinoradea.ro
Pentru "transportinoradea"
1. Iti tot faci reclama pe forumuri, la orice articol. 2. Obtinerea energiei din arderea lemnelor e o metoda veche de cateva milioane de ani. Pe vremea cand omul se baza pe aceasta metoda, erau cateva milioane de oameni si nici o masina pe planeta. Acum sunt 7 miliarde de oameni, foarte putine paduri si poate un miliard de masini si alte surse de poluare. Tu stii cel mai bine, ca esti unul din poluatori. Ar fi timpul sa se renunte la arderea lemnelor, in conditiile acestea. 3. Pe Pamant sunt peste un milion de localitati in care nu se pune problema arderii lemnelor pentru producerea de curent. Nu inteleg de ce e graba ca in Romania cea atat de saraca in paduri e musai musai sa facem curent la Oradea pe lemne. Pentru ca cineva sa ia comisioane grase?
Postat 30 Martie 2011, 19:55 de Oradeanul
curiosu'
Are d-nul Carp specializare in ecologie, chimie, biologie, protectia mediului ca sa-si permita sa hotarasca ce e mai bun pentru Oradea?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 30 Martie 2011, 18:59 de curiozitate
hmm
parerea mea e ca daca acest proiect ar fii fost unul care sa merite realizat, cei din fruncea urbei, l-ar fii laudat in fel si chip si s-ar fii batut in piept cu realizarea lui... in schimb, a iesit la iveala cu ajutorul unor terte persoane, iar cei care au dat cu subsemnatul, se cam balbaie in declaratii. probabil am fii aflat de proiect, dupa ce era realizata investitia. praf in ochii... chiar si la propriu.
Postat 30 Martie 2011, 18:23 de mihai
energie verde
Cu siguranta, orice om care se gandeste la viitorul copiilor sai nu poate fi ingaduitor cand e vorba de taierea padurilor... Insa, daca ne gandim ce posibilitati ar crea pt. agricultorii bihoreni cultivarea plantelor energetice, ar fi de meditat(evident , pentru cei care au bani de investit in utilaje)...
Postat 30 Martie 2011, 14:45 de maria
transportinoradea.ro
sa spuna atunci ecologistii ce e bun? ce recomanda?
Postat 30 Martie 2011, 12:27 de transportinoradea.ro
Dr.
Susțin inițiativa Domnului Orlando Balaș, întrucât riscurile asupra mediului sunt imposibil de cuantificat. Există nenumărate alte soluții, nu sacrificarea pădurilor. Ne expunem unui risc enorm ca orădeni, dacă se acceptă acest proiect.
Postat 30 Martie 2011, 12:14 de Daniel Ovidiu
detalii
Vorba lui Bill Clinton: definiti biomasa! Toata tarasenia asta e doar un alt episod din seria facaturilor netransparente ale administratiei locale, in care (din nou) apare Carp. Io nu zic ca Bolojan nu-i bun cinstit si bine intentionat, dar ma intreb ce cauta Carp acolo langa el?????????????????????
Postat 30 Martie 2011, 12:07 de daisycutter
Fara mila
Formele de protest trebuie intensificate in fata unei retele mafiote care nu are nici un sentiment de aparteneta la aceasta urbe. Si-ar vinde si copii pentru bani, cu care sa faca turism sexual in Germania, Tailanda sau pe alte meleaguri. Carp trebuie oprit si ceilalti care vor sa intreprinda acesta mizerie. Trebuie tratati fara mila si la viitoarele alageri si pina atunci. Proiectul trebuie oprit si \'\'ei\'\' tratati FARA MILA!
Postat 30 Martie 2011, 11:53 de din\'48
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON