URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2017, 13:06

România redusă la ambrozie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu cred că este familie, cel puţin în zona de vest a României, care să nu aibă printre cunoscuţi pe cineva care suferă de alergie la ambrozie. De aceea vă propun să privim pentru o clipă România prin ochii iritaţi de ambrozie. Ce vedem?

Ambrozia este o plantă a lenei: creşte pe terenurile necultivate şi pe spaţiile publice abandonate. Ne place sau nu, asta e realitatea. În Europa de Vest există legi clare şi se respectă. Noi ne chinuim de câţiva ani să trecem prin Parlament o astfel de lege, dar nu există timp pentru a fi validată. Totuşi, când trebuie, se fac legi şi noaptea, pe ascuns.

Dacă fiecare cetăţean şi-ar curăţa propriul teren, pur şi simplu ar dispărea ambrozia. Preferăm însă să dăm vina pe oricine altcineva: vecin, primărie, guvern. Costurile sunt minime, conform specialiştilor chiar şi cel mai ieftin erbicid este eficient pentru combatere. Doar că nu se aplică singur.

Dacă întrebaţi Ministerul Sănătăţii câţi români suferă de pe urma acestei alergii, răspunsul va fi cel mult ambiguu. De ce i-ar interesa? A auzit cineva de un doctor alergolog care să lucreze în policlinici de stat sau de medicamente compensate pentru tratamentul alergiei? Nu, fiecare se descurcă singur, împreună doar cotizăm lunar la buget.

La nivel local, ambrozia e un bun exemplu pentru a testa ideile îndrăzneţe ale primarului Bolojan de a extinde Oradea. Chiar dacă la nivel de oraş se fac eforturi de a stopa acest fenomen, în momentul de faţă toate comunele limitrofe sunt paradis pentru această plantă: Sînmartinul pare un cultivator serios, iar pe DN 1, în Oşorhei, se poate admira din maşină cum creşte nevătămată pe marginea drumului. Mai trebuie doar o pală de vânt şi orădenii au asigurată calitatea aerului.

Există şi alte aspecte care s-ar putea enumera, dar deja sunt destule ca să-ţi faci o impresie în ce ţară trăim. Dacă facem o comparaţie între cum tratăm subiectul ambroziei cu învăţământul, sănătatea, administraţia, infrastructura etc., ne dăm seama că ambrozia chiar ne reprezintă. Eu zic că, dacă tot se caută un nou logo pentru brandul de ţară, să luăm ceva ce ne reprezintă cu adevărat: Ambrosia artemisiifolia.

Adrian Oegar
orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
da romani
sa vezi in toboliu bihor cum stau dupa primarie harnicii sa le curete terenul ambrozie gunoaie tot ce vrei gasesti da stam in birt si comentam cand ar putea sa taie o buruiana pe zi de fapt deja i padure
Postat 26 Septembrie 2017, 08:07 de Rumanu
@TDS
Ai avut ocazia sa taci, dar n-ai profitat de ea! Ti-as dori sa eperimentezi, doar doua saptamani, nu doua luni pe an, paleta de "trairi" ale unui alergic la ambrozie. In primele zile , sa-ti curga nasul si ochii precum un robinet stricat, in urmatoarele sa experimentezi respiratul pe gura, pentru ca mucoasa nazala e atat de inflamata incat obtureaza aproape in intregime caile respiratorii nazale. Iar ultimele zile, cireasa de pe tort, sa experimentezi treziri la doua noaptea cu toate caile repiratorii blocate, sa ai senzatie intensa de sufocare si sa trebuieasca sa mergi in cea mai mare graba la urgente, ca sa primesti cortizonul salvator. Dupa un astfel de experiment, asa vrea sa stam dinnou de vorba despre ambrozie si efectele ei "binefacatoare" si as fi curios care ar fi atunci parerea ta? Intr-adevar, nu problemele cauzate de ambrozie sunt stingente, ci preocuparea, obsesiv-compulsiva, a unora, de a "trage" in Bolojan, aceasta e adevarata problema! PS: Cu cat expunerea la ambrozie e mai indelungata, cu atat riscul de a dezvolta alergie la aceasta buruiana este mai mare, deci prin consecinta logica, ai foarte mari sanse sa dezvolti si tu o astfel de alergie in urmatorii ani, daca nu se intreprind masuri concrete si serioase!
Postat 25 Septembrie 2017, 10:51 de User anonimizat
!!!
@unu: In Oradea tampeniile marca B.
Postat 24 Septembrie 2017, 20:15 de TDS
@tds
Care altele ard mai tare?
Postat 24 Septembrie 2017, 19:12 de unu
PAM PALM
@adrian legat: Guvernul da noapte Ordonanțe! Care oricum trebuie să treaca prin Parlament! Da-o dreaq' de ambrozie! Altele ard mai tare! PS: tatăl meu avea ieri " neste " probleme! I-am luat niscaiva ameliorante! S-a apucat de cititi reacțiile adverse! Zic: lasă-le naibii dă reacții ( na, limbaj ca în TL), rezolvăm ceea ce e stringent! Nu.....ambrozia! Obsesia Cherechesoaiei!
Postat 24 Septembrie 2017, 13:53 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON