URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2014, 12:49

Reţeaua de spaţii verzi prinde contur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Pentru ca orădenii să se poată destinde într-un cadru cât mai natural, municipalitatea continuă extinderea spaţiilor verzi în Oradea astfel încât să creeze o reţea verde în tot oraşul. În ultimii patru ani au fost amenajate sau reamenajate 117 spaţii verzi. Ponderea cea mai mare a fost în perioada 2011-2012, când s-a lucrat la 75 de asemenea zone, astfel că în 2012 Oradea a şi primit titlul de Capitală Verde a României.

De atunci, au fost amenajate sau se află în curs de amenajare 28 de amplasamente, în suprafaţă de peste 85.400 mp: parcurile Salca şi Cetate, cele de pe străzile Ion Bogdan, Octavian Goga, Aleea Salca, Oneştilor etc.

Tot în acest domeniu, Primăria a încheiat pentru perioada 2011-2016 protocoale cu toate cele 786 de asociaţii de proprietari pentru îngrijirea arborilor, florilor, peluzelor, asigurarea curăţeniei şi întreţinerea permanentă a spaţiilor verzi aferente. Totodată, 26 firme au încheiat în anul 2014 acorduri de colaborare cu municipalitatea, angajându-se să amenajeze şi să întreţină spaţii verzi.

În perioada următoare, alte 24 hectare de spaţii verzi vor completa reţeaua de spaţii verzi a oraşului. Aceasta va include şi două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede şi Peţei, conectate între ele prin alei. Se vor amenaja parcuri şi terenuri de sport în mai multe locuri din oraş: pe strada Barcăului, în zona fostului poligon de pe strada Octavian Goga, în spatele grădiniţei din Oncea, în Tokai şi pe strada Meiului.

În final, reţeaua verde a oraşului va cuprinde parcurile mari, de peste 3 hectare fiecare, parcurile din cartiere, coridoarele verzi, aleile şi pistele de biciclete, spaţiile de joacă, precum şi terenurile pe care urmează să fie plantaţi arbori. Asta, pentru că ne dorim ca cetăţenii Oradiei să se poată deplasa dintr-o parte în alta a oraşului confortabil, pe jos sau pe bicicletă, într-un mediu ecologic.

Mircea Stejeran
şef serviciu Primăria Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
h
Nenea asta lucreaza la Primarie? Pe unde s-a scolit? Ce destept se crede!Poate invata sa respecte pe cei din jurul lui inainte de a da interviuri!
Postat 28 Iulie 2014, 20:49 de cristina
verde-nrourat(bleeeh)
Obezul din fotografie se potriveste cu spatiile verzi ca baba cu mitraliera. Apropos, stiati ca Blocul in care locuieste Stejerean intra la reabilitare termica? Pe bune sau cu pile? Proiectul a fost sustinut in CMUAT de Veronica, Veronica, la la la...
Postat 28 Iulie 2014, 09:16 de TDS
Afacerea bordura
Multumim ca ati defrisat copacii, multumim ca ati distrus spatiile verzi din cartier, multumim ca ati redimentionat - micsoarat aleile carosabile ca sa nu poata trece in paralel un autoturism pe linga masinile de interventie popieri, masina de gunoi sau salvare. Multumim ca ati distrus trotuarul de protectie al PT, multumim pt. km de borduri montate si tonele de bitum in detrimetul dalelor inierbate care se utilizeaza cu succes pt. amenajari de locuri de parcare,la care sunt obligati doar persoanele fizice si nu primaria. Multumim pt. praful,mizeria si disconfortul oferit.
Postat 28 Iulie 2014, 09:09 de Distrugatorul!
Unde dai si CINE CRAPA
@Beton: Ma bucur ca dumneata nu consumi oxigen - nici măcar când pedalezi pe bicicleta! Sa știi ca afectează, creierul, lipsa de oxigen... Observ ca te deranjează ca mai semnalez câte o deficienta.... si nu te deranjează ca pista "verde" de pe str. Oneștilor va fi blocata, stricata de lucrări la magistrala de termoficare... E "bai" ca le semnalam ... Oare lucrezi si matale in Primărie? Nu toți "e" prosti... P.S. Registrul verde al orașului l-ati mai actualizat? Nu uitați de pomii din ștrandul municipal retezați sa nu"cada" pe cetățeni...
Postat 27 Iulie 2014, 15:20 de Adi Oradeanul
beton
@Adi, ai prea mult timp liber din cate vad eu. Intotdeauna pistele de biciclete sunt "verzi" pentru ca nu ard oxigenul ca soselele. Ai putea sa-ti schimbi numele in adi carcotasul, sau gigi contra. Incearca sa vezi partea buna a lucrurilor, gandeste pozitiv.
Postat 27 Iulie 2014, 14:22 de LAdi Gâgă
TOTUL E VERDE si in buzunarul unora
"...alte 24 hectare de spaţii verzi vor completa rețeaua de spaţii verzi a orașului.Aceasta va include şi două coridoare verzi de-a lungul Crişului Repede şi Peţei, conectate între ele prin alei" Deci ALEI noi intre Cris si Peta. Urmează noi demolări de clădiri sau închideri de drumuri locale?! pentru a le realiza? Str. Onestilor va fi una dintre ele? Daca e STRADA nu e ALEE si viceversa. Oricum faimoasa pista de biciclete de pe Oneștilor va fi inutilizabila sau chiar se va distruge in momentul când se va înlocui magistrala de termoficare existenta... dar ce contează bani sunt, cineva din Direcția Tehnica care sa planifice lucrările nu exista iar noi orădenii rămânem mu(l)ti si prosti(ti) în fata lucrărilor mărețe... "În final, rețeaua verde a orașului va cuprinde parcurile mari, de peste 3 hectare fiecare, parcurile din cartiere, coridoarele verzi, aleile şi pistele de biciclete" Asta da viziune... PISTELE DE BICICLETE sunt trecute la rețeaua verde chiar dacă sunt asfaltate... urmează traseele de tramvai și drumurile expres exclusive pentru mașinile hibrid...
Postat 27 Iulie 2014, 13:54 de Adi Oradeanul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON