URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2018, 09:45

Restart la plantări! Primăria Oradea va planta anul acesta 500 de arbori, de cel puţin 4 metri înălţime

Restart la plantări! Primăria Oradea va planta anul acesta 500 de arbori, de cel puţin 4 metri înălţime DREPŢI! Tulpina fiecărui copac ce urmează să fie plantat în oraş va trebui să fie dreaptă şi nedeteriorată, iar rădăcinile bine dezvoltate, ca să se prindă uşor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea bună a venit, să înceapă munca! În această primăvară, în diferite amplasamente din Oradea, vor fi plantaţi 100 de puieţi din 18 soiuri de arbori. Fiecare va avea minimum 4 metri înălţime şi o circumferinţă de cel puţin 24 de centimetri, astfel încât coroana să ofere umbră cât mai repede. Programul de plantări al Primăriei mai prevede plantarea altor 400 de arbori şi la toamnă.

În tot oraşul

Calendarul de plantări întocmit de Primărie pentru anul acesta, pentru care a şi alocat 700.000 lei, prevede plantarea a 500 de puieţi, condiţia fiind ca aceştia să aibă o înălţime de cel puţin 4 metri înălţime şi o circumferinţă a trunchiului de minimum 24 de centimetri, iar coroana să fie formată pe cel puţin o treime din înălţimea copacului.

Din cei 500 de puieţi, cei mai mulţi, 178 la număr, vor fi platani. De asemenea, vor fi sădiţi aceri, pruni, tei, scoruşi, frasini, carpeni, meri ornamentali şi stejari roşii. Puieţii vor fi plantaţi în toate zonele din oraş, pe străzi precum Mihail Kogălniceanu, Horea, Italiană, Ronald Reagan, Nicolae Jiga, Clujului, Agricultorilor, Corneliu Coposu, Erkel Ferencz, pe Bulevardul Magheru, Nufărul, Feldioarei, precum şi în parcurile Xenopol, Adona şi Brătianu.

Pe de altă parte, în această primăvară alţi 700 de puieţi de paltini au mai fost sădiţi şi de muncitorii Administraţiei Domeniului Public, în Cimitirul Municipal, în incinta Grădinii Zoologice şi a Adăpostului Grivei.

Copaci cu garanţie

Firma care va realiza plantările municipalităţii va fi desemnată în zilele următoare şi va trebui ca până cel târziu pe 15 mai să sădească primii 100 de arbori, ceilalţi 400 urmând să-i planteze în campania de toamnă. Firma câştigătoare va trebui, de asemenea, să livreze puieţii cu balot de pământ şi să ofere o garanţie de 2 ani, timp în care va înlocui fiecare arbore care se va usca.

Anul trecut, Primăria nu a făcut plantări, motivând că la licitaţia anume organizată nu s-a prezentat nicio firmă specializată. Pentru a preveni repetarea unei asemenea situaţii, la sfârşitul lunii martie Consiliul Local a votat un acord cadru care permite Primăriei să angajeze prin licitaţie publică o firmă care va fi responsabilă timp de trei ani de plantările în spaţiile verzi din oraş. Firma respectivă va avea la dispoziţie un buget de 2,9 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON