URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2018, 13:21

Reciclaţi şi câştigaţi! Peste 12.000 de orădeni au început să depună deşeurile în trei fracţii distincte, colectând separat şi resturile vegetale

Reciclaţi şi câştigaţi! Peste 12.000 de orădeni au început să depună deşeurile în trei fracţii distincte, colectând separat şi resturile vegetale LA COMPOST. Toate resturile alimentare şi vegetale pe care orădenii le aruncă în recipientele de culoare maro ajung la depozitul ecologic administrat de Eco Bihor, unde sunt transformate în îngrăşământ organic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul pilot gândit de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a intrat în linie dreaptă. Începând din această lună, peste 12.000 de orădeni colectează separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale ce pot fi transformate în compost.

Regula este simplă, iar pentru a le putea respecta oamenii au primit tot ce au nevoie: pliante cu indicaţii despre noua fracţie, saci de hârtie, coşuri în care să arunce biodeşeurile şi pubele ori containere de culoare maro în ţarcurile din faţa blocurilor. Mai trebuie doar să aibă bunăvoinţă...

Fracţia bio

Gândit ca o soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care oraşul le trimite la halda ecologică, programul pilot pus în aplicare la 126 de asociaţii de proprietari din Oradea are reguli simple. În loc să arunce deşeurile în două fracţii, aşa cum făceau toţi concitadinii până acum, cei cuprinşi în program le împart în trei: fracţia uscată (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă etc.), cea biodegradabilă (resturile de fructe şi legume, coji de ouă, zaţ de cafea şi resturi de ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape din hârtie, păr şi blană de animale, carne, caşcaval şi brânzeturi), precum şi fracţia reziduală (deşeurile care nu se încadrează în celelalte două categorii).

La fel ca până acum, materialele reciclabile ajung în containerele de culoare galbenă, în timp ce deşeurile reziduale trebuie aruncate în recipientele negre. În schimb, pentru biodeşeuri, RER Vest a dotat fiecare din ţarcurile celor 126 asociaţii cu pubele sau containere de culoare maro.

Ceilalţi orădeni trebuie să continue să colecteze selectiv deşeurile în două fracţii, aşa cum s-au obişnuit în ultimii opt ani, adică aruncând resturile menajere separat de cele ce pot fi reciclate (PET-uri, hârtii, cartoane, plasticuri, cutii de lapte, suc sau iaurt, sticle, doze de aluminiu).

Pe înţelesul tuturor

Timp de aproape şase săptămâni, seară de seară, reprezentanţi ai Primăriei şi ai RER Vest s-au întâlnit cu locatarii asociaţiilor de proprietari cuprinse în programul pilot, pentru a le explica ce anume trebuie să facă. Oamenii au aflat că, la fel ca toate oraşele din ţară, Oradea are anul acesta obligaţia de a reduce cu 35% cantitatea de gunoi depozitată la halda ecologică, în caz contrar urmând să plătească penalităţi pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată peste această limită.

În ultimii doi ani, municipalitatea a plătit penalităţi de peste 800.000 lei, bani cu care puteau fi amenajate noi parcuri ori realizate alte facilităţi pentru cetăţeni. Dacă nu va îndeplini obiectivul, e lesne de înţeles că oraşul va trebui să trimită în continuare bani la Bucureşti, ba chiar mai mulţi, dat fiind că în 2019 ţinta va creşte la 45%!

Pentru a evita acest lucru, Primăria şi RER Vest au pregătit programul pilot bazându-se pe studii şi analize care arată că în coşul de gunoi al unei familii 33% reprezintă resturi de mâncare, 25% sunt cele din hârtie, 16% e plastic, 10% sunt resturi mărunte nesortate, 8% sticlă, 7% legume şi 1% aluminiu. Aşadar, la haldă ar putea ajunge cu 40% mai puţine deşeuri dacă biodeşeurile sunt aruncate separat!

Un an fără facturi!

Pentru colectarea în trei fracţii, fiecare proprietar de apartament a primit de la voluntarii RER câte un coş de gunoi şi 90 de saci din hârtie în care să arunce biodeşeurile pe durata celor 6 luni a programului pilot. De asemenea, oamenii au primit şi pliante în care sunt prezentate regulile colectării în trei fracţii. Orădenii care nu s-au întâlnit cu tinerii voluntari îşi pot revendica „recuzita” de la preşedinţii asociaţiilor.

Pentru a stimula orădenii să acorde atenţie programului, RER Vest a pregătit şi un premiu pentru cei mai conştiincioşi: asociaţia care va aduna cele mai multe biodeşeuri va fi premiată cu scutirea de la plata facturii de salubritate timp de un an! Reprezentanţii RER Vest vor şti câte deşeuri colectează selectiv fiecare asociaţie, deoarece societatea s-a dotat cu un utilaj prevăzut cu cântar şi a lipit etichete cu cipuri pe containere şi pubele, astfel că la ridicarea oricărui recipient pentru golire se înregistrează automat greutatea acestuia şi numele asociaţiei de la care provine.

Aşadar, nimic n-ar trebui să-i oprească pe cei 12.000 de orădeni să răspundă apelului lansat de Primărie şi de RER Vest, colectând deşeurile în trei fracţii, dovedind deopotrivă civism şi spirit ecologist...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON