URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2019, 10:55

Reciclaţi aici! Orădenii pot recicla sticlele numai dacă le predau centrului de deşeuri RER

Reciclaţi aici! Orădenii pot recicla sticlele numai dacă le predau centrului de deşeuri RER DE SUCCES. În acest an, orădenii au predat centrului de pe strada Thurzo Sandor 43 de tone de sticlă de toate felurile, de la borcane la geamuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Material care se poate recicla la infinit prin topire, sticla este totodată o povară pentru orădenii cu comportament ecologist. De la dispariţia din oraş a containerelor tip iglu, singura formă în care pot trimite sticlele la reciclare este să le predea la centrul de colectare gratuită a deşeurilor din strada Thurzo Sandor.

O singură opţiune

În primăvara acestui an, toate cele 650 igluuri, adică acele recipiente de mari dimensiuni în care orădenii puteau arunca separat deşeuri din hârtie, plastic şi sticlă, pentru a le trimite la reciclat, au fost ridicate de pe străzile oraşului deoarece ONG-ul care plătea contravaloarea colectării acestor deşeuri, Eco-Rom Ambalaje, nu a mai achitat acest serviciu.

Odată cu dispariţia igluurilor, orădenii au pierdut şi o metodă facilă de reciclare a sticlelor. Pentru că cioburile îi pot răni pe muncitorii de la salubritate şi pot distruge utilajele de colectare, sticlele sau borcanele nu pot fi aruncate nici în containerele de culoare galbenă, destinate fracţiei uscate, nici în sacii galbeni. Astfel, singura metodă de reciclare este predarea lor la centrul de colectare gratuită a deşeurilor, pe care RER Vest l-a amenajat pe strada Thurzo Sandor.

Soluţii, la anul

La acest centru, deschis în fiecare zi între orele 9.00 – 17.00, pot fi predate 12 tipuri de deşeuri: sticlă, material plastic, hârtie şi carton, mobilier, resturi vegetale, materiale cu conţinut periculos (categorie care include medicamente expirate, bidoane cu insecticide, baterii şi acumulatoare, uleiuri, cutii de vopsele etc.), materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, deşeuri electrice, moloz şi bunuri reutilizabile.

"Deocamdată, acest centru este singurul loc unde orădenii pot preda sticla. De anul viitor, după ce vom avea încheiat contractul cu operatorul de salubritate care va câştiga licitaţia, vom găsi o soluţie", spune viceprimarul Florin Birta.

Primăria ia în calcul fie să cumpere noi containere care să fie amplasate pe străzi, fie să doteze orădenii cu recipiente anume pentru sticle, care să fie golite lunar. Până atunci, însă, ca să fie ecologişti, orădenii trebuie să facă un mic efort...


VOCEA STRĂZII:

Care credeţi că este cea mai bună metodă pentru colectarea sticlelor?

Soluţia eficientă ar fi garanţia pentru sticle, dar nu de 10 bani, ci de un leu, doi, să o simţi. Aşa sigur ai returna sticla în magazin.

Claudiu

Primăria ar trebui să monteze automate care dau câţiva bănuţi pentru fiecare sticlă sau PET predat. Aşa s-ar face reciclare.

Alina Popa

Orădenii încă nu conştientizează nevoia de reciclare, aşa că nu ştiu ce soluţie ar funcţiona. Probabil cu tomberoane pe străzi.

Ruxandra Sarbut

Ar trebui obligate magazinele să adune toate sticlele pe care le-au vândut, chiar să le dea bonuri valorice celor care le returnează.

Mirela Vasile

Ar trebui colectate din faţa casei sau a blocului, separat de orice deşeuri. Aşa, oamenii sigur le-ar trimite la reciclat.

Crăciun

Cea mai bună soluţie sunt containerele pe străzi, aşa cum am avut în oraş. O dată pe lună fiecare ducea acolo sticlele.

Apollónia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ONG
In 2012 ong-ul a donat containerele orasului,platind RER-ului contravaloarea colectarii. Ong-ul da chix, prin urmare dispar containerele.Explicatia oficiala :"Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate". Intrebare:1. Unde au disparut containerele, ele fiind donate orasului,deci sunt proprietatea primariei. 2. De ce nu poate plati primaria serviciul colectarii care rer? Pentru ca e ocupata cu viitoarele tuneluri ale orasului,oricum nu e o urgenta, "De anul viitor,... vom găsi o soluţie"
Postat 18 Iulie 2019, 12:32 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON