URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2016, 19:19

Reciclarea, obicei sănătos! RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să respecte regulile colectării selective a deşeurilor

Reciclarea, obicei sănătos! RER Ecologic Service îi îndeamnă pe orădeni să respecte regulile colectării selective a deşeurilor DISTINCT. Pentru colectarea deşeurilor reciclabile, RER Ecologic Service a instituit trasee în zile diferite de cele în care le adună pe cele menajere, ca să nu existe suspiciuni că muncitorii ar amesteca cele două tipuri de deşeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 copaci, iar reciclarea unei tone de aluminiu reduce cu 86% emisiile de gaze în atmosferă. Refolosirea unei tone de plastic duce la economisirea a 800 tone de petrol brut, iar fabricarea unui singur kilogram de PET-uri consumă două kilograme de petrol.

De aceste informaţii ar trebui să ţină cont orădenii, care au la dispoziţie, încă din 2010, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor ce le permite să trimită la reciclare deşeurile revalorificabile pe care le produc. Un sistem pe care RER Ecologic Service s-a străduit să-l îmbunătăţească în toţi aceşti ani, astfel încât niciun cetăţean să nu aibă motive să nu-l respecte.

Ce se reciclează?

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că, încă din casele lor, orădenii trebuie să adune separat deşeurile menajere, adică resturile alimentare sau aşa-numita fracţie umedă, de cele ce pot fi reciclate, adică fracţia uscată.

Din această a doua categorie fac parte o mulţime de deşeuri pe care le aruncă în mod obişnuit oricine: PET-uri, sticle, borcane, doze de aluminiu, cutii de conserve, cutii de lapte sau de iaurt, pungi de plastic, hârtie, carton, ambalajele produselor cosmetice ori ale detergenţilor, caserole, farfurii de plastic, reviste, ziare.

Atenţie, însă: toate ambalajele trebuie golite de conţinut, astfel încât, odată aruncate laoaltă cu alte deşeuri reciclabile, să nu le altereze calitatea. De pildă, o revistă pe care a curs o substanţă uleioasă nu mai poate fi reciclată.

Drumul reciclării

După ce au colectat separat deşeurile în casă, orădenii trebuie să le arunce, tot separat, în recipientele puse gratuit la dispoziţie de RER Ecologic Service pentru toţi clienţii. Locul deşeurilor menajere este în containerele ori pubelele de culoare neagră, în timp ce fracţia uscată, destinată reciclării, trebuie să ajungă în sacii sau containerele de culoare galbenă.

În final, deşeurile refolosibile ajung în staţia de sortare administrată de firma Eco Bihor, unde sunt separate pe tipuri, compactate în baloţi şi predate firmelor care le vor recicla. Apoi se reîntorc, în timp, în casele tuturor, sub alte forme...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON