URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2011, 11:27

Reciclarea la colţul blocului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a-i stimula pe orădeni să respecte sistemul de colectare selectivă şi să strângă separat cât mai multe deşeuri care pot fi reciclate, reprezentanţii firmei care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, adună voluntari care să le explice oamenilor de ce este importantă reciclarea.

Soluţia vine după o tristă constatare: la şase luni de la implementarea sistemului de colectare selectivă în întreg municipiul, doar o zecime din deşeurile strânse pot fi revalorificate. Aşa că, în mod clar, ceva trebuie făcut pentru îmbunătăţirea situaţiei. Şi, cum cu forţa nu se poate, reprezentanţii Eco Bihor au venit cu ideea de a face educaţie pe străzi.

Voluntari din ONG-urile de mediu din judeţ vor patrula câteva ore pe zi printre blocurile din oraş, iar când vor vedea pe cineva care aruncă gunoiul îi vor spune cum trebuie să strângă deşeurile, pe sortimente, şi în ce pubele sau containere să le depună. Voluntarii vor explica şi de ce contează atât de mult reciclarea deşeurilor: pentru că repune în circulaţie materialele şi nu se mai consumă atât de mult din resursele limitate ale pământului. Orădenii vor afla, de asemenea, că Uniunea Europeană ne obligă să reducem, prin colectare selectivă, cantitatea de deşeuri depusă la halda ecologică.

Operatorul de salubrizare RER Ecologic Service susţine iniţiativa Eco Bihor, anunţându-şi sprijinul oriunde va fi nevoie, pentru că numai coagularea factorilor implicaţi în colectarea selectivă va putea aduce rezultate palpabile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
din pacate
Nu e doar vina cetatenilor ca nu se face colectare selectiva. La imobilul meu cu 11 apartamente s-au dat doar patru saci galbeni, aruncati de angajatii RER in masina. Cei care am indraznit sa colectam selectiv in continuare si sa punem sacii afara, ne-am trezit cu PET-urile, cutiile de conserve si alte deseuri pe strada cat era ea de lunga. Asa ca cel putin jumatate din apartamente colecteaza selectiv si arunca sacii in aceleasi containere. Acelasi lucru se intampla la majoritatea imobilelor cu curte comuna din oras.
Postat 28 Iulie 2011, 16:03 de Daniela
de acord cu amenzile
foaaaaaaaaaaaaaaaaarte de acord cu Pisti. In Germania se aplica si acum amenzi pentru cei care isi bat joc de reciclare. Am vazut chiar un caz in care unul a primit amenda fiindca a aruncat sticle verzi in container pentru sticla alba. Ce ar zice neamtu de noi? Ai nostri arunca gunoiul in containerele pentru reciclare doar fiidca-s mai aproape de scara blocului. Halal natiune de fecale.........
Postat 28 Iulie 2011, 14:51 de ursu
pisti
Din pacate, tot la \\"cu forta\\" o sa se ajunga, doar ca mai tarziu(pierdere de vreme): parca in alte tari nu \\"cu forta\\"(prin amenzi usturatoare) s-a realizat disciplinarea populatiei... Sunt de-acord sa se mai piarda 1-2 luni cu vorba buna, dar pe urma, daca aceeasi voluntari nu vor imparti si chitante(amenzi), disciplinarea si educarea, tot or sa intarzaie sa apara de buna voie(din pacate).
Postat 28 Iulie 2011, 14:35 de pisti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON