URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2018, 10:15

Reciclarea, etapa "bio": RER Vest îi va învăţa pe 12.000 de orădeni cum să colecteze deşeurile în trei fracţii

Reciclarea, etapa 'bio': RER Vest îi va învăţa pe 12.000 de orădeni cum să colecteze deşeurile în trei fracţii CE SUNT BIODEŞEURILE? Toţi orădenii cuprinşi în programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii vor primi de la RER Vest coşuri de gunoi şi saci anume pentru colectarea resturilor biodegradabile. Pe saci sunt enumerate deşeurile care trebuie să ajungă în ei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la 1 iunie, pentru 12.000 de orădeni, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor se schimbă semnificativ. Ei nu vor mai arunca resturile în două fracţii, uscată şi umedă, ci în trei!

Pentru a creşte cantităţile de deşeuri reciclate, Primăria şi RER Vest au decis să demareze un program pilot la 126 de asociaţii de proprietari din oraş, care presupune introducerea fracţiei biodegradabile. Toţi locuitorii din aceste asociaţii vor primi de la compania de salubritate un coş de plastic şi saci din hârtie reciclată, tocmai pentru colectarea resturilor care apoi vor deveni compost.

De nevoie

Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii este menit să reducă cantităţile de deşeuri pe care Oradea le abandonează în depozitul ecologic din Episcopia, administrat de Eco Bihor. În 2018, oraşul are obligaţia să arunce cu 45% mai puţine gunoaie decât anul trecut, în caz contrar urmând să plătească penalităţi către Administraţia Fondului de Mediu.

Colectarea selectivă a deşeurilor în două fracţii, sistem implementat în Oradea de 8 ani, nu conduce la rezultatele dorite, aşa că Primăria şi RER Vest au căutat soluţii. Aşa s-a născut programul care pe 1 iunie va debuta pentru 126 de asociaţii de proprietari din oraş, răspândite în blocurile din mai multe zone ale oraşului.

Lecţii la scara blocului

În săptămânile următoare, reprezentanţi ai Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu locatarii acestor imobile, pentru a le explica noile reguli, deloc grele. Mai precis, fiecare cetăţean va trebui să îşi separe gunoaiele în trei categorii.

În fracţia biodegradabilă, nou introdusă, vor fi aruncate biodeşeurile, adică resturi de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne (inclusiv peşte), caşcaval şi brânzeturi.

În fracţia uscată, adică recipientele de culoare galbenă din ţarcuri, vor ajunge, ca şi până acum, resturile din plastic, carton, hârtie şi metal.

În fracţia umedă - adică în containerele de culoare neagră - vor ajunge, logic, deşeurile care nu se încadrează în nici una din cele două categorii.

Gratis, de la RER

Pentru eficienţa colectării în trei fracţii, fiecare din cele 6.440 de apartamente vizate de noul sistem va primi de la RER Vest un coş de plastic şi saci din hârtie reciclată, în care să adune biodeşeurile. În plus, societatea de salubritate va pune în ţarcurile cu containere ale celor 126 de asociaţii şi un nou recipient, de culoare maro, dedicat de asemenea fracţiei biodegradabile. Toate acestea vor fi puse gratuit la dispoziţia orădenilor. Tot gratuit se vor colecta biodeşeurile.

Cu prilejul acestor întâlniri, cetăţenii vor afla şi motivul pentru care s-a luat decizia implementării programului: aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, însă, pot fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost, astfel că nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducere semnificativă a cantităţilor din depozit. De regulă, în compoziţia fracţiei umede, jumătate din deşeuri sunt tocmai aceste resturi biodegradabile. Aşadar, dacă orădenii vor respecta regula, cele 126 asociaţii ar putea arunca la halda ecologică cu 50% mai puţine deşeuri!

Calendarul întâlnirilor urmează să fie stabilit şi comunicat publicului, astfel încât orădenii să ştie când se vor întâlni cu reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest, pentru lecţia de colectare selectivă. Iar de la 1 iunie vor pune în aplicare ce au învăţat...


ÎN TOT ORAŞUL
Cine va colecta în trei fracţii?

Cele 126 de asociaţii cuprinse în programul pilot sunt răspândite pe zeci de străzi din Oradea. Mai precis, este vorba de imobile de pe străzile Vasile Alecsandri, Piaţa Unirii, Aleea Emanuil Gojdu, Calea Armatei Române, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa 22 Decembrie, Piaţa Cetăţii, Cuza Vodă, Independenţei, General Leonard Mociulski, Traian Moşoiu Sucevei, Nufărului, Leonardo DaVinci, Vaporului, Theodor Aman, Sextil Puşcariu, Mihail Kogălniceanu, Lugojului, Liszt Ferencz, Lanului, Jules Verne, Jean Jaures, Grigore Ureche, Gheorghe Costaforu, Feldioarei, Făgăraşului, Episcop Nicolae Popovici, Dimitrie Cantemir, Constantin Nottara, Ciheiului, Atelierelor, Apateului, Alexandru Vlahuţă, Agricultorilor şi Aleea Salca.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON