URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2013, 10:19

Reciclare fără pauză: RER Ecologic Service a început să adune deşeurile reciclabile inclusiv duminica

Reciclare fără pauză: RER Ecologic Service a început să adune deşeurile reciclabile inclusiv duminica MAŞINI "REZERVATE". Pentru colectarea deşeurilor ce pot fi reciclate (hârtie, carton, PET-uri, doze de aluminiu, sticlă), RER Ecologic Service foloseşte utilaje anume inscripţionate, astfel încât orădenii să înţeleagă mai bine regulile colectării selective
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru nimeni nu mai e un secret că Oradea, la fel ca toate municipiile din ţară, trebuie să atingă anumite ţinte privind cantitatea de deşeuri reciclate.

Pentru ca oraşul să-şi îndeplinească obligaţiile, RER Ecologic Service a început un nou program de conştientizare şi educare, în care a angrenat 15 asociaţii de proprietari, învăţându-i pe orădeni cum să colecteze "deştept" gunoaiele. De asemenea, operatorul licenţiat de salubritate va lucra şi duminica pentru colectarea aşa-numitei fracţii uscate, adică a deşeurilor ce pot fi revalorificate.

Ţinte europene

Conform legislaţiei în vigoare, Oradea trebuie să reducă cu 15% cantitatea de gunoaie depusă la halda ecologică administrată de Eco Bihor, lucru ce poate fi realizat doar prin reciclarea deşeurilor. De asemenea, până în 2020 oraşul trebuie să recicleze jumătate din cantitatea totală de deşeuri pe care o produce.

Nerespectarea ţintelor va duce la amendarea municipiului. Pentru a evita acest risc, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei a demarat o campanie prin care îşi doreşte să-i convingă pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile reciclabile. "Am ales un eşantion de 15 asociaţii de proprietari, unde dorim să creştem calitatea deşeurilor reciclabile", spune Ionel Ban, director de producţie în cadrul RER Ecologic Service.

Saltul calitativ

Orădenii care formează cele 15 asociaţii au participat la întâlniri cu reprezentanţii RER Ecologic Service, Eco Bihor şi Poliţiei Locale, fiindu-le explicat ce înseamnă colectarea selectivă de calitate. "Nu e importantă doar cantitatea de deşeuri reciclabile colectată. Dacă doar un sfert din aceste deşeuri ajung să fie reciclate, n-am rezolvat nimic", explică Ban.

Ca să fie "conformă" pentru reciclare, fracţia uscată nu trebuie să fie "contaminată" cu deşeuri menajere. De exemplu, hârtia care a ajuns în contact cu substanţe uleioase nu mai poate fi revalorificată. Altfel spus, efortul unora de a colecta deşeuri reciclabile separat de cele menajere poate fi anulat de vecinii care nu ţin cont de principiul separării gunoaielor, lucru pe care RER Ecologic Service vrea să-l evite.

"Murdăria" se plăteşte

Nu e exclus ca pe viitor Consiliul Local să introducă noi reglementări în privinţa colectării selective. "S-ar putea ca pe trasee să vină cu angajaţii noştri şi cei de la Eco Bihor, compania care administrează staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, care să spună dacă deşeurile pot sau nu să fie reciclate. Dacă ei vor spune că nu, nu le vom colecta, ca să nu compromitem întreaga cantitate", explică Ban. Pentru colectarea fracţiei uscate care nu poate fi reciclată, orădenii ar putea ajunge să plătească la fel ca pentru fracţia umedă (reziduuri menajere), în timp ce colectarea deşeurilor reciclabile "necontaminate" va rămâne gratuită, aşa cum e şi în prezent.

Tot pentru ca orădenii să strângă reciclabile cât mai multe şi mai "curate", RER Ecologic Service a mai instituit un traseu de colectare la asociaţiile de proprietari. Dacă până acum, acestora li se goleau containerele cu capace galbene în zilele de marţi şi joi, acum muncitorii de la salubritate le vor goli şi duminica.

La mai mare!

Pe de altă parte, după ce în ultima parte a anului 2012 a derulat campania "RER te premiază dacă te prinde reciclând", prin care a oferit premii orădenilor surprinşi că aruncau corect deşeuri reciclabile, operatorul de salubritate intenţionează să deruleze acţiuni similare şi anul acesta, astfel încât cantităţile de deşeuri reciclabile adunate în oraş să crească lună de lună.

În decembrie, muncitorii au strâns de la orădeni, atât de la cei care stau la blocuri, cât şi de la case, 331 de tone de deşeuri reciclabile. De asemenea, au adunat 6,32 tone de sticlă din igluurile verzi, plus 9,6 tone de deşeuri din plastic şi metal depuse în igluurile de culoare galbenă şi 9,86 tone de hârtii şi cartoane din igluurile de culoare albastră.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dovada
Posteaza o adresa de email si iti atases poze daca vrei. trei trasee la 200000 locuitori este cel mult o gluma buna. Un camion de gunoi care este pe platforma 2x6 poate avea maxim 30 mc. Un container poate chiar compactat sa aiba peste 0,5 mc deci se colecteaza din 60 de containere pe zi sa zicem. Pe trei rute 180 .... desi nu cred asta dar sa zicem. Cate containere sunt in oras? Doar igluuri sunt ....650 www.oradea-online.ro/stiri/index.php?q=oras Nu vb teorii ca si cei de la RER. Da se face dar insuficient. Insa daca la mine in cartier unde sunt pe putin vreo 10 containere le baga la gramada .... cum este in rest. Hai daca vrei sa facem monitoringul. Intram pe un forum si ii rugam pe concetateni sa ne ajute.
Postat 19 Ianuarie 2013, 19:58 de ady
egegg
sal atata publicitate se face la rer asta de nu-i adevarat astea is facute de ochii lumi intrebarea mea este cum poti sa aduni desurile reciclabile cu o singura masina pe care o ai ar trebui demisi toti sefi din rer
Postat 19 Ianuarie 2013, 11:01 de ggge
pt ady
RER-ul nu vinde reciclabilele, le preda la SC ECOBIHOR SRL CU TITLU GRATUIT subliniez GRATUIT conform contractului. In fiecare zi sunt 3 trasee separat de cele menajere doar pentru deseurile reciclabile. Inainte sa scrii ceva verifica inainte.
Postat 19 Ianuarie 2013, 07:44 de pt ady
minciuni
Este o minciuna sfruntata. Nu se colecteaza decat in igluuri diferentiat dar nu am vazut masina separata care sa le descarce. Totul merge la comun dar se aduna diferentiat de ochii lumii. sa publice RER facturi cum ca a vandut materiale reciclate. Nu vorbesc aiure. Am prin intr-o dimineata faza cu o singura masina, am intrebat baietii de pe ea si apoi ma facut poze la mai multe din ele care bagau totul la gramada. Asta este motiv de reziliere. Il rog pe primar pe care il respect desi personal am fost nedreptatit de actiunile sale dar orasul a avut avantaje sa verifice.
Postat 18 Ianuarie 2013, 22:04 de ady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON