URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2018, 12:33

Reciclare cu amânare: Aproape de termenul limită, mega-proiectul pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Bihor este un obiectiv îndepărtat

Reciclare cu amânare: Aproape de termenul limită, mega-proiectul pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Bihor este un obiectiv îndepărtat ÎN STAND-BY. Mai bine de doi ani au trecut de când staţia de tratare mecano-biologică, unde deşeurile din tot judeţul ar trebui să devină compost, zace nefolosită. Amenajată în Episcopia şi inaugurată în aprilie 2016, instalaţia n-a fost folosită, de atunci, nici măcar o zi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, fiecare primărie din România va plăti bani grei pentru deşeurile pe care, deşi ar putea să le recicleze, le abandonează în haldele de gunoi. În timp ce Comisia Europeană a avertizat deja Guvernul că riscă amenzi uriaşe pentru că nu a adoptat directivele privind colectarea deşeurilor, nici în Bihor situaţia nu este... curată.

Proiectul de 43 milioane de euro al Consiliului Judeţean pentru implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID), care presupune colectarea selectivă a gunoiului în toate localităţile din judeţ, pentru a putea fi reciclate, este în mare întârziere. Deşi toate instalaţiile au fost finalizate, licitaţiile pentru folosirea lor sunt abia în faza de pregătire.

Proiect ambiţios

Demarat în 2009, cu fonduri europene, proiectul SMID are ca obiectiv colectarea separată a deşeurilor din întreg judeţul, scop în care Bihorul a fost împărţit în şase zone de gestionare - Oradea, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita şi Săcueni - fiecare urmând să aibă propriul operator de salubritate.

În plus, proiectul prevedea construirea în Oradea a unei staţii de tratare mecano-biologică, unde deşeurile vegetale să fie compostate, precum şi a patru staţii de sortare a deşeurilor, la Beiuş, Marghita, Salonta şi Valea lui Mihai. Aici, aşa cum deja se întâmplă la Aleşd şi la Oradea, unde existau deja platforme similare, deşeurile reciclabile trebuiau împărţite pe categorii: PET-uri, hârtii, cartoane, folii şi pungi, sticle, tetrapak-uri. De asemenea, SMID a mai cuprins şi achiziţionarea a numeroase utilaje şi recipiente pentru colectarea deşeurilor. În timp ce utilajele vor deservi staţiile, containerele şi pubelele ar urma să fie distribuite în toate satele.

Cu viteza melcului

Evaluat direct de Comisia Europeană, proiectul SMID este departe de a se concretiza, chiar dacă, potrivit contractului încheiat de Consiliul Judeţean, trebuia încheiat la data de 30 septembrie a acestui an. Altfel spus, de la 1 octombrie în judeţ ar trebui să funcţioneze doar şase firme de salubritate, care să adune deşeurile de la toţi locuitorii, iar aceştia ar trebui nu doar să ştie ce înseamnă colectarea selectivă, ci şi să o respecte. Nu de alta, dar de anul viitor, toate primăriile vor fi obligate să reducă cu 45% cantitatea de deşeuri trimisă la halda ecologică, obiectiv imposibil de atins fără colectarea separată a reciclabilelor.

Cel mai probabil, primăriile vor plăti amenzi pentru neîndeplinirea obiectivului, deoarece - deşi toate construcţiile şi achiziţiile de echipamente prevăzute de SMID au fost finalizate – Consiliul Judeţean nu a lansat încă nicio licitaţie publică pentru operarea sistemului.

"În acest moment se lucrează la finalizarea caietelor de sarcini pentru delegarea serviciului şi la recepţiile finale pentru toate componentele constructive ale proiectului", susţine o adresă a Consiliului Judeţean, transmisă BIHOREANULUI la solicitarea redacţiei. Conform acesteia, funcţionarii pregătesc licitaţiile pentru stabilirea celor şase firme care vor aduna deşeurile şi cea pentru folosirea staţiei de tratare mecano-biologică. Munca e greoaie pentru că proiectul demarat acum zece ani cuprinde doar date statistice vechi, neactualizate, aşa că nu se pot estima cantităţile de deşeuri pe care firmele de salubritate vor trebui să le adune din fiecare zonă. Şi, fie din lentoarea primarilor, fie chiar din comoditatea lor, angajaţii CJ colectează informaţiile cu viteza melcului...

În prelungiri

Chiar dacă ar finaliza caietele de sarcini acum, CJ Bihor tot nu s-ar încadra în termenul limită deoarece, înainte de lansarea licitaţiilor, documentaţia va trebui aprobată în fiecare din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului. Ca urmare, e imposibil de spus când anume se vor stabili câştigătorii procedurilor. Experienţa altor judeţe, care au fost mai avansate în implementarea proiectelor SMID şi au licitat serviciile în 2016 sau anul trecut, arată că atribuirea contractelor de salubritate poate dura luni de zile.

Aşadar, de pe acum e clar că termenul limită al proiectului nu va fi respectat. Reprezentanţii CJ Bihor garantează, totuşi, că acesta va fi prelungit, iar Bihorul nu va pierde cele 199 de milioane de lei, cât reprezintă valoarea proiectului. Chiar dacă ar fi aşa, e cert că toate lecţiile de reciclare învăţate de bihoreni în timpul campaniilor de promovare derulate anul trecut de acelaşi Consiliu Judeţean, prin reclame plătite pe internet, la TV şi radio, vor fi uitate de bihoreni până când vor apuca să şi aplice regulile colectării selective...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Corecție
Cate meserii ai fi putut avea!
Postat 19 Iulie 2018, 18:55 de Sandu1206
?
@AT: mai avansate? Atât putem...
Postat 19 Iulie 2018, 12:42 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON