URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2019, 10:58

Rămâne cum am stabilit! RER Vest continuă adunarea biodeşeurilor de la cele 126 de asociaţii de proprietari

Rămâne cum am stabilit! RER Vest continuă adunarea biodeşeurilor de la cele 126 de asociaţii de proprietari PENTRU FIECARE. Primăria şi RER Vest au achiziţionat pentru toţi cei 12.000 de proprietari de apartamente cuprinşi în programul pilot câte un coş de gunoi şi 90 de saci din hârtie pentru colectarea biodeşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 12.000 de orădeni care s-au obişnuit să colecteze selectiv în trei fracţii trebuie să-şi păstreze obiceiul. Chiar dacă programul pilot demarat de Primărie şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest s-a încheiat, regula este menţinută şi în 2019 pentru cele 126 asociaţii de proprietari.

Primăria şi RER Vest vor anunţa în curând atât rezultatele celor şase luni de testare, cât şi asociaţia care, în acest an, va fi scutită de la plata facturii de salubritate, pentru meritul de a fi dat dovadă de eco-civism.

În trei fracţii

Demarat în luna iunie a anului trecut, programul de colectare selectivă în trei fracţii are reguli simple. Locuitorii celor 126 asociaţii de proprietari cuprinse în programul experimental trebuie să arunce deşeurile reciclabile, adică hârtii, cartoane, plastice, metale sau sticle, separat de biodeşeuri.

În această categorie intră resturile de fructe şi legume, mâncarea gătită, cojile de ouă, filtrele de cafea sau ceai, florile şi plantele, şerveţelele şi prosoapele de hârtie, părul şi blana de animale, carnea, resturile de caşcaval şi de alte brânzeturi. Colectate separat, toate acestea sunt transportate la depozitul ecologic de deşeuri administrat de firma Eco Bihor, unde sunt transformate în compost. Adică reciclate...

Cea de-a treia categorie de deşeuri, cele reziduale, înseamnă orice alte gunoaie care nu se încadrează în celelalte două opţiuni, deci care nu pot fi reciclate.

Scutiţi de plată

Pentru ca orădenii să poată colecta selectiv în trei fracţii, RER Vest a împărţit fiecărui apartament saci de hârtie şi nişte coşuri anume concepute pentru biodeşeuri, iar în ţarcurile asociaţiilor a pus şi câte un container de culoare maro, rezervat acestei categorii de resturi.

Rezultatele celor şase luni ale programului pilot vor fi făcute publice în zilele următoare de către reprezentanţii Primăriei şi ai operatorului de salubritate. Tot atunci va fi anunţată şi asociaţia de proprietari care a câştigat premiul pus la bătaie de RER Vest în acest experiment, şi anume scutirea de la plata facturii de salubritate pentru un an.

Pentru toate cele 126 asociaţii de proprietari, regula de colectare a deşeurilor se păstrează şi în acest an. Dacă tot au deprins orădenii un obicei bun, ar fi păcat să-l abandoneze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON